Kultura

Bivši direktor Državnog arhiva Crne Gore ponovo smijenjen s funkcije, ovog puta po osnovu isteklog mandata

Tomanović traži odgovornost onih koji su nezakonito razrješavali

Što se tiče konkretno posljednje objave u medijima, gdje je navedeno da je Vlada Crne Gore odlučila o prestanku mog mandata na mjestu direktora Državnog arhiva, ja sam u sudskom postupku dokazao da je moje razrješenje koje je sprovedeno tokom 2021. godine bilo nezakonito, kazao je Tomanović za Pobjedu

Tomanović traži odgovornost onih koji su nezakonito razrješavali Foto: Privatna arhiva
PobjedaIzvor

Bivšem direktoru Državnog arhiva Crne Gore Saši Tomanoviću istekao je petogodišnji mandat u ovoj instituciji 10. maja 2023. godine, te je na posljednjoj sjednici Vlade Crne Gore donijeto Rješenje o prestanku njegovog mandata.

Sve bi to bio sasvim korektan proces da Tomanović nije u oktobru 2021. godine razriješen dužnosti zbog, kako je tada navedeno, nedosljednosti i propusta u radu.

PONIŠTENO

U Rješenju o razrješenju od 7. oktobra 2021. godine se navodi da je vršenjem nadzora od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čijem je čelu bila Vesna Bratić, utvrđeno da nije urađena revizija fondova i zbirki, što, kako je istaknuto, otvara pitanje bezbjednosti arhivske građe, zatim da nijesu obezbijeđeni adekvatni uslovi u arhivskim prostorijama, a prigovaralo se i za smještajne kapacitete i za neadekvatan odnos prema najstarijim dokumentima, te zloupotrebi arhivske građe nekontrolisanim kopiranjem...

Budući da odredba člana 25 stav 1 tač. 5 i 6 Zakona o kulturi propisuje da se direktor ustanove razrješava dužnosti prije isteka mandata ukoliko postupa suprotno Zakonu, statutu i opštim aktima ustanove ili ukoliko ne obezbjeđuje zakonit rad ustanove, to je bilo dovoljno da Rješenje prođe na Vladi. Tomanović je o svemu tome, kako je krajem oktobra 2021. godine izjavio za Pobjedu, saznao na društvenoj mreži Tik-tok i negirao sve optužbe koje je MPNKS tada iznijelo kao razlog njegove smjene.

Zgrada Državnog arhiva Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore je u međuvremenu poništio to Rješenje Vlade Crne Gore i u ponovnom postupku naložio donošenje novog rješenja. Razloge za poništenje bazirao je na činjenici da su razlozi za razrješenje iz obrazloženja Rješenja nerazumljivi i nejasni.

Prije svega nejasno je, prema njihovom tumačenju, čime se Vlada Crne Gore rukovodila kada je našla da su ispunjene zakonske pretpostavke da se Saša Tomanović razriješi dužnosti direktora Državnog arhiva prije isteka mandata „budući da Državni arhiv nije ustanova kulture, već organ uprave, tako da nema mjesta primjeni odredbe člana 25 stav 1 tač. 5 i 6 Zakona o kulturi, koji je uzet kao pravni osnov za razrješenje“. Uz to, uz prijedlog za razrješenje nije dostavljen materijalni dokaz, pa se nije mogla ocjenjivati ni njegova zakonitost.

NIJE JEDINI

Tomanović je za Pobjedu potvrdio da se radi o pravosnažnoj presudi i da nije jedini koji je prošao kroz neregularni proces bivšeg MPNKS.

"Što se tiče konkretno posljednje objave u medijima, gdje je navedeno da je Vlada Crne Gore odlučila o prestanku mog mandata na mjestu direktora Državnog arhiva, ja sam u sudskom postupku dokazao da je moje razrješenje koje je sprovedeno tokom 2021. godine bilo nezakonito. Dakle, riječ je o pravosnažnoj presudi Upravnog suda Crne Gore, a svjedoci smo da je od strane tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, tj. ministarke Vesne Bratić, vršeno više nezakonitih razrješenja i imenovanja, kao što je npr. slučaj sa direktorima škola, o čemu takođe postoje sudske odluke", rekao je Tomanović i dodao da se nezakonitim radom ne može kvalitetno obavljati posao.

"Smatram da je neophodno pokrenuti odgovarajuće postupke kako bi se utvrdila odgovornost tih lica koja su vršila ta nezakonita razrješenja i imenovanja", rekao je Tomanović.

Od trenutka razrješenja Tomanovića, 7. oktobra 2021. godine, funkciju vršioca dužnosti direktora Državnog arhiva Crne Gore obavlja Danilo Mrvaljević, što će reći da se nakon odluke Upravnog suda Tomanović nije vratio na radno mjesto.

Ministarstvo kulture i medija je na sjednici održanoj 14. septembra odlučilo da proces finalizira na temelju isteklog mandata.

"Vlada Crne Gore je razmotrila i prihvatila Prijedlog rješenja Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i, imajući u vidu da je istekao period od pet godina na koji je Saša Tomanović imenovan za direktora Državnog arhiva (...), postupajući po presudi Upravnog suda, u ponovnom postupku donijela Rješenje o prestanku mandata direktora Državnog arhiva Saše Tomanovića, zbog isteka mandata", navodi se u zvaničnom dokumentu Vlade Crne Gore.

Država će nadoknaditi materijalnu štetu

Budući da Saša Tomanović, nakon što je Upravni sud poništio Rješenje Vlade Crne Gore o razrješenju dužnosti iz 2021. godie, nije nastavio da obavlja funkciju direktora Državnog arhiva Crne Gore, Pobjeda je konsultovala pravnog stručnjaka s namjerom da prokomentariše da li su odluke v. d. direktora Danila Mrvaljevića donešene u međuvremenu nezakonite.

Prema riječima pravnika, koji je zahtijevao anonimnost, ukoliko je Mrvaljević izabran u punom mandatu, u tom slučaju nema takozvane reintegracije i Tomanović se nije mogao vratiti na radno mjesto, te u tom slučaju oštećenoj strani pripada samo naknada štete.

"U tom slučaju ne može biti vraćen na mjesto direktora, zato što je u međuvremenu neko izabran i nije poništena ta odluka, niti ima razloga da se poništi, iako je to moguće, ali je i vrlo komplikovano. Jedino ako je to novo imenovanje nezakonito pa da se podnese nova tužba i protiv toga", naveo je pravnik kojeg je Pobjeda kontaktirala. 

Dodao je da čak i ako je aktuelni direktor u v. d. statusu, hipotetički bi Tomanović mogao biti vraćen na svoje radno mjesto, ali odluke koje je njegov nasljednik na poziciji donio se ne moraju dovoditi u pitanje.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Janica2_neregistrovani
16.09.2023. 18:05

Danilo Mrvaljević je u nezakonitom prvom , drugom ili trećem v.d. mandatu, jer ne ispunjava uslove koji se traže za to radno mjesto. Naime, shodno sistematizaciji radnih mjesta koja se nalazi na sajtu Arhiva, između ostalih uslova za to radno mjesto je predviđeno da se za direktora može birati lice koje ima 3 godina radnog iskustva na rukovodećim radnim mjestima ili 5 godina na drugim mjestima, a imenovani nema ukupno 3 godine radnog staža i to na mjestima običnog referenta a ne rukovodioca kada je bio prvi put imenovan a vjerovatno ni sada. Znači on je od početka nezakonito imenovan ali to niko ne pominje, važno je da mi onima koji ispunjavaju uslove u svakom pogledu, tražimo mane. Ko bi se ozbiljan više i prihvatio tog radnog mjesta poslije ovakvog izbora i prethodne smjene direktora, bez da doživljava neprijatnosti. Imenovanjem ''silom na sramotu'' sve smo uništili što je iole valjalo. Dokle Crnogorci, ostasmo za sprdnju?!

7
0
R Rosa_neregistrovani
16.09.2023. 15:01

Mrvaljevic je u nezakonitom , drugom ili trecem v.d. mandatu. Nezakonito v.d. stanje u Drzavnom arhivu traje od 2021.god.

8
0