Kultura

Komad nadahnuće crpi iz domaće kulturne baštine

Slika života Stefana M. Ljubiše: Premijera predstave "Brod" sjutra u CNP otvara novu sezonu

„Dobijamo uvido mnogim njegovimplemenitim naporima da prevaziđe i zaustavi sukobe i stradanja u porodici i društvu“, kazala umjetnička direktorica CNP-a Vesna Vujošević-Labović

Slika života Stefana M. Ljubiše: Premijera predstave "Brod" sjutra u CNP otvara novu sezonu Foto: CNP
Portal AnalitikaIzvor

U Crnogorskom narodnom pozorištu danas je održana konferencija za novinare povodom podgoričke premijere predstave “Brod” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, koju je nacionalni teatar radio u koprodukciji sa Beoartom. Predstava kojom će Crnogorsko narodno pozorište otvoriti novu sezonu premijerno će biti izvedena u utorak 3. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni, a na repertoaru je i u srijedu 4. oktobra.

Scenografkinja predstave je Ljubica Petrović, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, lektorka Dubravka Drakić, asistentkinja režije Nataša Milićević, asistentkinja kostimografa Mia Đurović, muziku je komponovala Nina Perović, a izvršna producentkinja predstave je Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Lazar Dragojević, Stevan Vuković, Branka Otašević/Sanja Vujisić, Maja Stojanović, Aleksandar Radulović, Jelena Minić i Pavle Prelević.

“Pozorišnu sezonu započinjemo premijerom predstave simboličnog naziva „Brod“, nastale po istoimenom komadu koji nadahnuće crpi iz domaće kulturne baštine. Radnja obiluje scenama sjećanja pa se često preklapaju i stapaju u istu sliku različita vremenska razdoblja gdje rediteljka i dramaturškinja vješto montira i uvezuje niti koje se prepliću, te na taj način dobijamo bogatu sliku života Stefana Mitrovog Ljubiše“, kazala je Vesna Vujošević-Labović, umjetnička direktorica CNP-a.

Takođe, kako je naglasila, dobijamo uvido mnogim njegovimplemenitim naporima da prevaziđe i zaustavi sukobe i stradanja u porodici i društvu, nenasilnom otporu koji se sprovodi samo društvenim djelovanjem. 

„Ovaj komad napisala je i režirala Ana Đorđević, koja se ovog puta odlučila u našem teatru baviti temama ondašnjim, a vrijedi ostaviti na razmišljanje – koliko su teme i sadašnje. Kažem ovog puta, jer je ona režirala u našem pozorištu „Bladi Mun“ predstavu koju publika posebno voli i koja je nagrađivana“, kazala je Vujošević-Labović.

Lazaru Dragojeviću povjerena je glavna uloga Stefana Mitrova Ljubiše, na čemu je mladi tealentovani glumac posebno zahvalan.

„Dobiti ulogu istorijske crnogorske ličnosti kao što je Stefan Mitrov Ljubiša je za mene, kao ovako mladog glumca, bio veliki izazov ali i ogromna čast. Stefan i ja smo jako različiti ali zajedničko nam je što smo obojica pojedinci koji žele da mijenjaju svijet i društvo oko sebe. Crnogorsko narodno pozorište dobija jednu mnogo dobru predstavu koju će publika voljeti i koja će se dugo igrati“, istakao je Dragojević.

Glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Jelena Minić tumači ulogu Kate Ljubiše. 

Ona je kazala da je ovaj proces za nju bio jako izazovan ali i dragocjen. 

“Nisam pronalazila sličnosti između Kate i Jelene, ali mi je upravo zbog toga bilo zanimljivo da ih nađem i da se u jednom trenutku zaljubim u nju” rekla je Minić na konferenciji za novinare.

Glumac Pavle Prelević koji igra knjaza Nikolu je istakao da je svaki proces rada na predstavi sličan i svaki ima neke prepreke i izazove koje glumac treba da osvoji ali je uvijek radost. 

“Nova pozorišna sezona je uvijek razlog za radost”, zaključio je Prelević.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N NijeNego_neregistrovani
02.10.2023. 14:54

Nije Stefan nego Stjepan. Zasto mu mijenjate ime? Sve laz i prevara. Kao i skola u Budvi sa laznim imenom.

0
0