Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Slavno djelo Ežena Delakroa zasijaće sljedećeg proljeća: Luvr restaurira sliku "Sloboda vodi narod"

Slavno djelo Ežena Delakroa zasijaće sljedećeg proljeća: Luvr restaurira sliku "Sloboda vodi narod"

Jedna od najpoznatijih francuskih slika, „Sloboda vodi narod“ (La Liberté guidant le peuple) Ežena Delakroa, skinuta je sa zida Luvra radi restauracije za koju se očekuje da će trajati do sljedećeg proljeća.

Slavno djelo Ežena Delakroa zasijaće sljedećeg proljeća: Luvr restaurira sliku "Sloboda vodi narod" Foto: Reuters
Portal AnalitikaIzvor

Slavnu ženu golih grudi, koja maše francuskom zastavom među revolucionarima, Delakroa je naslikao 1830. godine, podsjeća AFP.

Ulje na platnu dimenzija 3,25×2,60 metara, zauzima počasno mjesto u jednoj od velikih crvenih soba Luvra u Parizu.

„Restauracija je dugo pripremana i napravljena je rendgenska analiza platna. Dio je to velike restauracijske kampanje pokrenute 2019. za slike velikog formata iz 19. vijeka“, rekao je Sebastien Allard, direktor odjeljenja za slikarstvo.

Prema njegovim riječima, „jedan od prioriteta je uklanjanje laka koji je oksidirao na površini, dajući žutu nijansu crvenim, bijelim i plavim djelovima slike“.

Slika je nadahnuta julskom revolucijom 1830. godine. Žena na slici poderane haljine i s francuskom zastavom u ruci nije bilo koja žena nego Marian, francuski nacionalni simbol i alegorija slobode.

Luvr je restaurirao 200 slika od 2015. godine, uključujući „Portret nepoznate žene“ (La Belle Ferronniere) Leonarda da Vinčija, Tizianovu „Jupiter i Antiopa“ te nekoliko slika Delakroa, među kojima su i „Alžirske žene“ te „Pokolj na Hiosu“.

U Luvru, najvećem muzeju na svijetu, nalazi se oko 6.400 slika, uključujući oko 4.500 u stalnom postavu, prenosi Hina.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.