Kultura

Jedinstveno iskustvo istraživanja postavki kroz detektivsku avanturu

Riješi zagonetke, otkrij tajne muzeja: Interaktivne ture u Narodnom muzeju Crne Gore

Igra se samostalno ili u timu, a priča se pokreće skeniranjem QR koda na ulazu u muzeje. Dostupna je na crnogorskom i engleskom jeziku. Ture su napravljene za Etnografski muzej i Njegošev muzej – Biljarda

Riješi zagonetke, otkrij tajne muzeja: Interaktivne ture u Narodnom muzeju Crne Gore Foto: NMCG
Portal AnalitikaIzvor

Narodni muzej Crne Gore (NMCG) predstavio je novi vid prezentacije muzejskih postavki kroz interaktivne ture koje su urađene u saradnji sa timom mobilne aplikacije Naratour. 

Kako su pojasnili iz NMCG, aplikacija omogućava istraživanje muzeja kroz gamifikaciju pa posjetioci postaju protagonisti priča igranjem uloga, kao fiktivni ili istorijski likovi, rješavanjem zagonetki i tragova dok istražuju postavke muzeja i pronalaze njegove priče. 

Igra se samostalno ili u timu, a priča se pokreće skeniranjem QR koda na ulazu u muzeje. Dostupna je na crnogorskom i engleskom jeziku. Interaktivne ture napravljene su za Etnografski muzej i Njegošev muzej - Biljarda, a u narednom periodu biće urađene i za ostale muzejske jedinice.

„Ovim vidom prezentacije cilj je privući novu, mlađu i digitalno profilisanu publiku i stvoriti novu interpretaciju stalnih postavki muzeja, čineći posjetu zanimljivijom“, kazali su iz NMCG.

Svaka interaktivna tura je, kako dodaju, priča u kojoj posjetilac ima glavnu ulogu te tokom obilaska pronalazi tragove i rješava niz izazova dok se priča ne završi. 

„Izazovi dolaze u obliku zagonetki, a mogu se riješiti samo vizuelnom ili fizičkom interakcijom s eksponatom i njegovim okruženjem, što znači da posjetilac mora biti u muzeju. Svaki uspješno riješen izazov otkriva zanimljive edukativne činjenice o muzejskim postavkama. Aplikacija Naratour omogućava jedinstveno iskustvo istraživanja muzeja na potpuno nov način“, navode iz NMCG.

muzej5

Njena dodana vrijednost je, kako ističu, što služi i kao vodič kroz muzeje. Aplikacija je dostupna besplatno.

Pored toga, Narodni muzej Crne Gore je uradio i audio vodiče za sve muzejske jedinice: Njegošev muzej - Biljarda, Muzej kralja Nikole, Etnografski muzej, Istorijski muzej - stalna postavka, Umjetnički muzej, Njegošev mauzolej i Njegoševa rodna kuća, na crnogorskom, engleskom i francuskom jeziku. Vodiči su prilagođeni osobama sa oštećenim sluhom i vidom, jer sadrže i tekstualni dio koji prati audio format.

Interaktivne ture i audio vodiči rezultat su saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i hrvatske firme Naratour iz Rijeke, koja već uspješno sarađuje sa preko 30 muzeja i galerija u regionu, a osvojili su i glavnu nagradu Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER.

Portal Analitika