Stav

Stav

Rezolucije i istine

Ono što je još gnusnije od čuvanja vlasti na svaki mogući način jeste to što je parlamentarna većina, po nalogu centra moći izvan Crne Gore, zloupotrijebila nedužne žrtve kako bi građanima Crne Gore (onoj većini koja podržava ulazak u Evropsku uniju) oduzela budućnost i zaustavila evropske integracije

Rezolucije i istine Foto: Printscreen
Edin Smailović
Edin SmailovićAutor
PobjedaIzvor

Edukacija građana, posebno mladih, zadatak je svake ozbiljne države. Svaki ceh koji plaćamo kao država uvijek je bar djelimično i plaćanje ceha neobrazovanju.

Neobrazovanost i neinformisanost koja se povlači sa njom su prvi uslov da postanete žrtvom manipulacije.

Posebno je opasna manipulacija sa velikim temama što organizovani masovni zločini jesu, a kojih na ovim prostorima nikada nije manjkalo, jer oni udaraju ljude tamo gdje su najosjetljiviji i smišljeno podižu tenzije do neba.

Ovakve manipulacije ne samo da ne bi bile moguće kada bismo ozbiljno radili sa mladim ljudima u tome kako da detektuju i prepoznaju atmosferu koja može dovesti do zločina, ali i atmosferu u kojoj se manipuliše počinjenim zločinima.

Evo konkretno, šira javnost u Crnoj Gori pojma nema da je jednu od najboljih knjiga o koncentracionom logoru Jasenovac i užasima koji su se tamo desili napisao čovjek koji se rodio u Crnoj Gori, pisac Ćamil Sijarić.

Knjiga je objavljena 1983. godine, dakle kako nas danas nastoje ubijediti, u doba mračnog komunizma kada se o ovom i drugim strašnim zločinima tokom Drugog svjetskog rata nije smjelo govoriti.

Danas ovu knjigu u Crnoj Gori možete naći u kućnim bibliotekama, dok o njoj čak i istoričari i najveći bibliofili skoro pojma nemaju.

Takođe, u ,,mračnom komunizmu“ snimljen je i sigurno najbolji film o Jasenovcu ikada, ,,Testament“ Lordana Zafranovića. Sigurno da se ni najstariji ne mogu sjetiti kada je ovaj film posljednji put emitovan u Crnoj Gori.

Tu je naravno i poznata Lordanovićeva trilogija: ,,Okupacija u 26 slika“, ,,Večernja zvona“ i ,,Pad Italije“ koja se bavi upravo mehanizmom zla koji je u konačnici doveo do Jasenovca.

Takođe, u bibliotekama kao ni knjižarama u Crnoj Gori nećete naći ni ,,Razglednicu iz groba“ Emira Suljagića niti recimo knjigu Damira Ovčine ,,Kad sam bio hodža“.

U atmosferi koju je aktuelna vlast kreirala onemogućen je svaki glas, bilo da to rade istoričari, novinari, književnici ili filmski režiseri, koji hoće da prenesu istinu i da se na studiozan način bave fenomenom zla.

Jer vidite jednu stvar, i o Jasenovcu i o Srebrenici, kao i svakom drugom mjestu pojavljivanja đavola na Zemlji, zna se potpuna istina. Znaju se počinioci, nalogodavci i žrtve.

Takođe, svaki iole ozbiljan istoričar ako ga pitate koje je najmračnije mjesto na prostorima bivše Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata odgovoriti da je to bio Jasenovac. Ako, pak, pitate koje je najmračnije mjesto ratova devedesetih svako ko želi govoriti istinu reći će vam da je to Srebrenica.

Kao što rekoh, istina se dobro zna, samo što ima jedna kvaka: istina o bilo čemu, ne samo o zločinima, ne odgovara aktuelnim vlastima.

Ne odgovara im jer bi bili uhvaćeni u laži. Istina, lažu oni svakodnevno i istina svaki dan ih uhvatimo u nekoj novoj laži, ali ovo nisu laži koje bi im prije svega oprostili njihovi glasači. Zato je jedini način opstanka ove vlasti rijalitizacija. Forma bez sadržaja i beskrajna manipulacija na svaku temu pa i one najsvetije jer se vlast mora zadržati po svaku cijenu.

E zato je važno da one generacije koje dolaze ostanu neobrazovane i neinformisane, jer ako bi kojim slučajem bilo drugačije, ljudi bi brzo shvatili, kao što i sam Đorđe Lebović u svojoj knjizi ,,Semper Idem“ kaže, zlo je uvijek isto.

Mogu žrtve masovnih i organizovanih zločina biti različite nacionalne i vjerske pripadnosti, Jevreji, Srbi, Bošnjaci, Romi, ali je mehanizam zla uvijek isti.

Zato nam je pod hitno potrebno obrazovanje mladih o našoj bliskoj, ali i malo daljoj prošlosti.

Dok je ovih na vlasti siguran sam da se to desiti neće. Razlog je jednostavan: onda oni ne bi bili vlast i izgubili bi svaku šansu da ikada više budu. A to je jedino što su spremni da brane svim sredstvima.

Ali, ono što je još gnusnije od čuvanja vlasti na svaki mogući način jeste to što je parlamentarna većina po nalogu centra moći izvan Crne Gore, zloupotrijebila nedužne žrtve kako bi građanima Crne Gore (onoj većini koja podržava ulazak u Evropsku uniju) oduzela budućnost i zaustavila evropske integracije.

To je ono što bilo kakva vlast ili lični interes pred istorijom neće moći opravdati.

Portal Analitika