Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Prosječne plate izabranim doktorima 1.600 eura, pojedini ljekari primaju i više od 5.000 mjesečno

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić u posjeti nikšićkim zdravstvenim ustanovama

Prosječne plate izabranim doktorima 1.600 eura, pojedini ljekari primaju i više od 5.000 mjesečno

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić posjetio je danas Nikšić, sastao se sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem, a posjetio je i Dom zdravlja i Opštu Bolnicu.

Prosječne plate izabranim doktorima 1.600 eura, pojedini ljekari primaju i više od 5.000 mjesečno Foto: Ratko Perošević
PobjedaIzvor

Šćekić je podsjetio koliko je u posljednje vrijeme uloženo u opremanje nikšićkih zdravstvenih ustanova, najavio je da će i ubuduće investirati u opremu, ali i rekonstrukciju objekata, pa i Dječijeg dispanezera, gdje očekuju sredstva od međunarodnih organizacija.

“Znamo da je taj prostor gdje dolaze naši najmlađi pacijenti zapušten, ali iako ne dobijemo sredstva za koja smo aplicirali kod međunarodnih institucija, iznaći ćemo način da sa lokalnom upravom rekonstruišemo taj prostor.

Uvjerio sam se danas i da, recimo, krov na novoj zgradi Opšte bolnice prokišnjava, a imamo još sličnih situacija i ne možemo sve odjednom završiti, ali se trudimo da u hodu otklanjamao najurgetnije obaveze”, kazao je Šćekić.

Kazao je i da odgovorno tvrdi da izabrani ljekari imaju prosječne plate 1.600 eura i da nije tačno da su njihove plate manje, ali da ima doktora i čija plata premašuje 5.000 eura.

“U prvih 50 izabranih ljekara su oni koji primaju od 2.100 – 2.800 eura, specijaliste i subspecijaliste, prvih njih stotinu primaju od 2.500 do 5.000, pa neki i više. Naravno, te najviše plate imaju oni ljekari koji imaju rijetke specijalnosti i koji imaju povećan obim posla.

Ne mislim da su pretplaćeni ljekari, već mi izuzetno cijenimo njihov poziv i značaj za društvo. Oni su zaslužili tolike plate, ali nije slika očajna kako se želi predstaviti i snosiću odgovornost ako ovo što sam rekao nije tačno. Povećane su plate i medicinskim sestrama, nemidicinskom osobolju, ali očekivao sam da doktori imaju i malo više solidarnosti i da pokažu empatiju prema svojim kolegama, jer ipak su njihove zarade značajno veće”, kazao je Šćekić.

Na pitanje da li bi Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku mogla uskoro prerasti u regionalni centar, što je zagovarano prije nekoliko godina, uzvratio je tvrdnjom da će uskoro posjetiti i tu ustanovu i razmotriti šta je najbolje učinjeti.

“Ta zdravstvena ustanova bila je prepoznata i respektabilna i u onoj velikoj Jugoslaviji. Vjerujemo da ćemo joj povratiti nekadašnji ugled, da zaslužuje posebno mjesto u crnogorskom zdravstvu, ali nema ona bolje uslove da postane klinički centrar kao što su bolnice na jugu i sjeveru, jer je, ipak, prepoznata po užoj specijalnosti. Svakako, zaslužuje našu posebnu pažnju”, rekao je Šćekić.

Direktorica Opšte bolnice u Nikšiću Dušanka Milatović Perović podsjetila je da u zdravstvu radi duže od tri decenije, te da su nedavno prvi put značajno povećane plate ljekarima i da više nema potrebe da doktori odlaze u inostranstvo. Kao primjer navodi i ljekare koji su njihovu ustanovu napustili prije dvije godine, pa sad dolaze da se raspitaju kako bi se mogli vratiti u nikšićku Opštu bolnicu da rade.

“Možda ispada da se hvalimo, ali zaista je u posljednje vrijeme mnogo za našu ustanovu učinjelo i resorno Ministarstvo i lokalna uprava. Nijesmo mogli više postići za posljednjih desetak mjeseci.

Podigli smo nivo usluga, pa da kažem i da prvi put radimo operacije na oku. Pacijenti ne čekaju duže od mjesec, za kataraktu i što je mnogo bitno preuzeli smo pacijente iz Herceg Novog, Plužina, Šavnika, Žabljaka i Pljevalja, što znači da smo rasteretili i Klinički centar u Podgorici”, kazala je direktorica Opšte bolnice u Nikšiću.

Direktorica Doma zdravlja Vera Bulatović kaže da im fali ljekara, da je kvalitet njihovih usluga izgubljem tokom pandenmije, jer svi znamo kolike su gužve bile.

“Po novom režimu rada izabrani ljekar bi imao 15 minuta da završi pregled. Smatram da je to dovoljno za kvalitetan pregled i prepisivanje terapije, odnosno da se taj pacijent ne bi vraćao drugi dan istim povodom, a to znači i da bi se smanjile gužve.

Unazad 30 godina plate se ljekarima nijesu povećavale i dobro poznajem materijalnu situaciju svih njih, a u posljednje vrijeme imali smo dva povećanja. Svi doktori su u vrijeme korone imali su stimulanse za prekovremeni rad, ali su i „krvnički“ radili. Ja sam došla u to vrijeme na čelo ove ustanove i ne prepoznajem ljekare koji sad drugačije pričaju”, kazala je direktorica nikšićkog Doma zdravlja Vera Mulatović.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Milosav_neregistrovani
05.06.2023. 15:01

I kukaju, onda ce sad da glasaju evropu sad ,preletaci sve bivsi Dps a ,

1
0
P Paralaza_neregistrovani
05.06.2023. 13:57

Ministre posjeti ove u DZ u Budvi jer onda oni lazu. Kazu da im je plata 960€??

1
0