Politika

Stav

Proigravanje

Još uvijek Vučiću treba Spajić, onako kako mu je nekad trebao Medojević ili Abazović... I otud ova "divna gluma". On njih kao napada, a oni se kao brane. I uz tu zvonjavu oko navodne polemike, Spajić i družina završavaju Vučiću sve poslove u Crnoj Gori, namigujući galiotski Zapadu jer ko bi se lud odrekao gratis finansijskog stimulansa

Proigravanje Foto: PR centar
Aleksandar Radoman
Aleksandar RadomanAutor
Portal AnalitikaIzvor

Pokušaj državnog udara 2016. godine propagandna platforma Vijesti propratila je naslovom "Na državu udarili krojač, ribar, bravar...". No nije bila posrijedi parafraza naslova La Kareovog romana "Krpar, krojač, soldat, špijun" (soldat i špijun, naime, odlećeli su iz Beograda vanrednim letom s Nikolajem Petruševim), već početak kampanje obesmišljavanja državnog udara, čijem finalu prisustvujemo danas. 

Nakon medijske artiljerijske pripreme posao je preuzela pješadija pa je prvostepena presuda za terorizam pala pred Apelacionim sudom čim su se prvostepeno osuđeni teroristi dokopali vlasti, a potom je krenuo klasični odstrijel. 

Danas su oba tužioca koji su vodili slučaj u zatvoru kao žrtve montiranih procesa: Saša Čađenović već godinu i po dana bez potvrđene optužnice s više puta preinačavanom optužbom, a tužilac Šoškić nedavno je i formalno priznao da je u novembru, kad ga je "spakovao" s 10 optuženih pripadnika kavačkog klana, to učinio bez ikakvih dokaza. Zato ga do danas niko nije pozvao na odgovornost. 

Katnićevo zdravstveno stanje pogoršano, i dalje ga ne prebacuju u Klinički centar
25
Katnićevo zdravstveno stanje pogoršano, i dalje…
18.05.2024 17:15
Katnić pita Novovića: Zašto mi uskraćuju osnovna ljudska prava i pokušavaju da me ponize?
20
Katnić pita Novovića: Zašto mi uskraćuju osnovna ljudska…
20.05.2024 13:21

U zatvoru je već pet neđelja i Milivoje Katnić, nabijeđen od istog tužioca te da je malo stvarao OKG od dva člana (uprkos drugačijoj definiciji OKG-a u ZKP-u) te da je prodavao đedovinu i još se usudio da prijavi prihod od kapare, a osobito je sumnjiv što je opet na đedovini uređivao imanje uz pomoć kumovog bagera. 

Katnić na sramotu crnogorske javnosti koja blaženo ćuti - uz rijetke izuzetke - danas umire u Spužu, glađu i žeđu braneći lično dostojanstvo. 

Kad sam u neđelju na naslovnici Vijesti vidio krupni naslov "Kakvu poruku šalje Vučić Crnoj Gori: Doza agresije izazvana frustracijom", bilo mi je odmah jasno da kreće nova spin kampanja. I zaista, u svega nekoliko sati krenula je kanonada "odgovora" Spajića i PEStokupljevine oko njega na Vučićeve prozivke.

Oni koji se ne smiju živi čuti ni kad Ivica Dačić a kamoli gospodar Aca uperi otrovne strijele prema Crnoj Gori - naglo su se probudili iz hibernacije. Kobajagi. Javna "polemika" - u kojoj je ponovo u centru pažnje "bauk DPS-a" - klasično je proigravanje, što je signal da Crna Gora još nije do kraja porobljena, ali uskoro će biti. 

PES poručuje zvaničnicima Srbije: Ćutali ste dok su Abazović i DPS bili na vlasti, izgleda da priželjkujete njihov povratak
65
PES poručuje zvaničnicima Srbije: Ćutali ste dok…
19.05.2024 15:54

Još uvijek Vučiću treba Spajić, onako kako mu je nekad trebao Medojević ili Abazović, da spomenem samo neke od korisnih idiota u njegovoj službi. I otud ova "divna gluma". On njih kao napada, a oni se kao brane. I uz tu zvonjavu oko navodne polemike, Spajić i družina završavaju Vučiću sve poslove u Crnoj Gori, namigujući galiotski Zapadu jer ko bi se lud odrekao gratis finansijskog stimulansa. 

U ovom trenutku, dakle, crnogorska javnost ipak nije dovoljno anestezirana da joj, štotijaznam, možete servirati politiku udaljavanja od EU. Velim, u ovom trenutku. Jer uskoro bi se sve moglo izmijeniti.

Četnički vojvoda Mandić je to lijepo objasnio prije 10-ak dana u Skupštini kad je obrazložio da koalicija njegovih autentičnih četnika i jedinstvenog amalgama staljinizma i neočetništva iz DNP-a neće rušiti ovu vladu jer nijesu glupi. 

Mandić: Vlada u proširenom sastavu trajaće do kraja mandata; Rakočević: Očekivao sam da ćete inicirati njenu smjenu
13
Mandić: Vlada u proširenom sastavu trajaće do kraja…
13.05.2024 16:40

Objasnio je tada Mandić precizno, a nije mu ni prvi put - da ga ima ko čuti - što su ciljevi ove vlade: izmjene Zakona o državljanstvu, izmjene Ustava i uvođenje srpskog jezika kao službenog i uvođenje trobojke. A kad s promjenom Zakona o državljanstvu za koju godinu dobijemo na desetine hiljada novih birača, mahom iz Srbije, Mandiću više neće trebati ni Spajić. I mislite li zbilja da će se neko iz PES-a tome suprotstaviti!?

Valjda će Crna Gora iznjedriti generaciju dostojnu njene odbrane

Uostalom, obavještajne ekspoziture kojima je to posao u svakom trenutku mogu kliknuti dugme da zaustave EU integracije, bilo Rezolucijom o Jasenovcu koju će glasati svi Vučićevi ljudi u Skupštini, uprkos jasnom upozorenju iz Zagreba, bilo odlukom Ustavnog suda da su sankcije Rusiji neustavne, a nju će donijeti četiri sudije što su svoju servilnost Srpskom svetu već jasno iskazale mišljenjem da je tzv. Temeljni ugovor s Beogradskom patrijaršijom iako očito protivustavan - zapravo u skladu s Ustavom. Učiniće to a da ne trepnu jer, kao što je dobro poznato, veleizdaja je u Crnoj Gori danas nekažnjiva.

Zato od perfidnih duplih pasova Vučića i PES-a, danas bi za veću brigu moralo biti nemušto ponašanje opozicije koja je svoje djelovanje svela na tvit doskočice i anahrona saopštenja. 

Umjesto što infantilno peckaju Mandića hoće li - a samo debelo neupućeni ne zna da neće - napuštiti vladu zbog Rezolucije o Srebrenici, opozicija bi morala temeljno preoblikovati svoj nastup i naći način da svojim bivšim biračima koji su PES doveli na vlast objasni "oko što se ovo okupilo". Ali ne više kao statisti iz udobnih skupštinskih klupa.

A ako im još nije jasno da je ovo rat čiji je cilj nestanak ideje pluralnoga društva, asimilacija Crnogoraca i segregacija manje brojnih naroda ili se zadovoljavaju statusom nevoljnog kolaboranta, onda neka makar odstupe s pozornice. Valjda će Crna Gora iznjedriti generaciju dostojnu njene odbrane.

Portal Analitika