Kultura

U Ontariju u 93. godini

Preminula nobelovka Alis Manro

Margaret Atvud svrstala je među glavne pisce engleske fikcije našeg vremena, a Salman Ruždi hvalio je kao „majstora forme“. Džonatan Frenzen za nju je napisao: „Munro je jedna od nekolicine pisaca, nekih živih, najviše mrtvih, koje imam na umu kada kažem da je fikcija moja religija”

Preminula nobelovka Alis Manro Foto: Chad Hipolito
Portal AnalitikaIzvor

Kanadska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost, Alis Manro preminula je u 93. godini.

Tužnu vijest potvrdili su iz izdavači njenih djela, Penguin Random House Canada. Guardian navodi da je slavna književnica preminula u Ontariju, te da je duže od decenije bolovala od demencije.

Alis Manro (1931) spada u vodeće kanadske pripovijedače i slovila je za titana kratke priče i jednu od najznačajnijih svjetskih savremenih književnica. Počela je pisati još kao adolescent. Najpoznatija je po svojim kratkim pričama, i tokom godina je objavila je mnoge zbirke.

Među njenim djelima su „The View from Castle Rock“ objavljena 2006. i „Too Much Happiness“ objavljena tri godine kasnije. Njena priča "Medvjed je došao preko planine" adaptirana je za film "Daleko od nje". 

Nobela za književnost osvojila je 2013. godine za priče o patnjama, ljubavi i tragedijama žena u kanadskom gradiću, zbog kojih je komitet za dodjelu nagrade nazvao „majstoricom savremene kratke priče“.

Nobelova nagrada za "majstora kratke priče" Alis Manro
0
Nobelova nagrada za "majstora kratke priče" Alis Manro
10.10.2013 11:37

Jedno od najupadljivijih svojstava njenih priča bila je njihova lociranost u mala mjestajugozapadnog Ontarija. Slično kao u djelima Vilijema Foknera i Flenerija O"Konora, junaci dolaze u sukob sa uskogrudim shvatanjima sredine i suprotstavljaju se duboko ukorenjenim tradicijama. Ta konfrontacija, međutim, u ovim pričama najčešće ostaje nevidljiva, zatomljena u svesti glavnih junakinja (ženama u prelomnim godinama života, različitog porijekla i obrazovanja), dok pripovijedačku tenziju generiše odnos između prividno nepomućenog toka stvarnosti i stremljenja likova iz priča. 

Ovakva pripovijedačka strategija, u kojoj je zaplet sporedan i "ništa se ne dešava", navela je književnicu i kritičarku Sintiju Ozik da Alis Manro nazove "kanadskim Čehovom". 

Margaret Atvud svrstala je među glavne pisce engleske fikcije našeg vremena, a Salman Ruždi hvalio je kao „majstora forme“. Džonatan Frenzen za nju je napisao: „Munro je jedna od nekolicine pisaca, nekih živih, najviše mrtvih, koje imam na umu kada kažem da je fikcija moja religija”.

Portal Analitika