Kampanja „Nek se rodi zdravo i neka bude žensko“ odjeknula i u regionu

„Prekinimo nasilje nad majkama ženske djece“; Babić: Ispovijesti žena najveća motivacija za pokretanje kampanje

Sagovornica Analitike ističe da očekuju mnogo veću podršku institucija, kako bi njihovi projekti bili realizovani na korist svih žena koje se nalaze u nekom potčinjenom položaju u odnosu na sve ono što se danas smatra normalnim i nediskriminatornim u društvu…

„Prekinimo nasilje nad majkama ženske djece“; Babić: Ispovijesti žena najveća motivacija za pokretanje kampanje Foto: Instagram
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

NVO Poligon za žensku izuzetnost - Sofija pokrenuo je kampanju "Nek se rodi zdravo i neka bude žensko", koja je za kratak period pokrenula lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama, a prilično je odjeknula i u regionu.

Cilj kampanje je borba protiv stigmatizacije s kojom se, nažalost, još uvijek u crnogorskom društvu srijeću žene koje rađaju žensku djecu.

Juče je objavljen i drugi spot u okviru kampanje, čija je glavna poruka - prekinimo nasilje nad majkama ženske djece.

Iako je 2023. godina, kampanja se čini jako opravdanom u, još uvijek, duboko patrijarhalnom crnogorskom društvu, a o razlozima za to za Portal Analitika ispred NVO Poligon za žensku izuzetnost - Sofija govori Kristina Babić.

Babić napominje da su im najveća motivacija za pokretanje kampanje bile ispovijesti žena koje su slušale kao aktivistkinje na ovom polju, a kroz rad NVO Poligon za žensku izuzetnost - Sofija iz Berana.

Kroz naš rad možete vidjeti različite akcije usmjerene ka boljem položaju žena u društvu, kako kod nas, tako i u regionu, ali ova je neočekivano odjeknula, što opravdava tematiku i poruku“, ističe Babić.

Kaže da mišljenja i nijesu podijeljena kao što su očekivale.

„Većina je složna u tome da majka koja nosi žensko dijete često čuje ovakve komentare, kako kod nas u Crnoj Gori, tako i u susjednim državama. A što se uticaja tiče, možda smo baš uspjele da naglasimo fraze koje su se toliko odomaćile u našem govoru, da ih pojedinci nisu ni svjesni“, napominje Babić.

(VIDEO) „Nek se rodi zdravo i neka bude žensko“: Borba protiv stigmatizacije
2
(VIDEO) „Nek se rodi zdravo i neka bude žensko“: Borba…
18.08.2023 13:09

U planu je još niz aktivnosti u sklopu kampanje „Nek se rodi zdravo i neka bude žensko“, ali naša sagovornica za sada nije htjela da otkriva detalje.

„Ovaj video trenutno doživljava ekspanziju na društvenim mrežama, te tako i mi pratimo komentare i potrebe žena, kako bi uskladile dalju kampanju, jer ona i postoji zbog tih žena“, navodi Babić.

U planu im je, dodaje, i još sličnih aktivnosti.

Očekujemo mnogo veću podršku institucija, kako bi naši projekti bili realizovani na korist svih onih žena koje se nalaze u nekom potčinjenom položaju u odnosu na sve ono što se danas smatra normalnim i nediskriminatornim u društvu. Ovom kampanjom se otvorilo dosta novih polja na kojima treba raditi“, poručuje Babić.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S SUSJED_1
14.09.2023. 13:37

Pa zar toga ima? Što su majke ženske djece stigmatizirane jer su rodile djevojčice???!!! Ja ne mogu vjerovati !!!

0
0