Kultura

Trajaće do prvog oktobra

Otvoren je Internacionalni sajam knjiga, pogledajte kako je bilo (FOTO)

U Bemax areni večeras je otvoren deveti Internacionalni sajam knjiga.

Otvoren je Internacionalni sajam knjiga, pogledajte kako je bilo (FOTO)
Otvoren Internacionalni sajam knjiga
Portal AnalitikaIzvor

Na sajmu se predstavlja više od 60 izdavača iz Crne Gore i inostranstva, a trajaće do prvog oktobra.

Smotru je otvorila sekretarka za kulturu i sport u gradskoj upravi Podgorice Ana Medigović, koja je naglasila kako je Sajam međunarodno prepoznatljiva, respektabilna manifestacija, te svetkovina kulture i knjige

"Od prvog dana, entuzijazam, posvećenost iogroman trud karakterišu naše napore vođene vizijom Sajma kao međunarodno prepoznatljive, respektabilne manifestacije,svetkovine kulture i knjige.Uz nesebičnu podršku naših brojnih partnera, izdavača, autora, domaćih i međunarodnih institucija kulture, uspjevamo da, uprkos brojnim izazovima, svake godine podižemo ljestvicu zahtjeva i očekivanja, svjesni da je programska koncepcija i profilacija Sajma kao manifestacije okrenute ka prije svega kvalitetnoj književnosti i izdavaštvu, jediniputokaz koji moramo slijediti", rekla je ona.

Prvo veče počelo je promocijom časopisa “Bosniaca” – Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, ali i predstavljanjem  bio-bibliografije Mladena Lompara, autorke Ljiljane Đorđević.

Prema riječima autorke, knjiga je u cjelosti posvećena akademiku Mladenu Lomparu, koji je bio jedna svestrana ličnost.

„Stvaralac koji je po vokaciji istoričar umjetnosti, pa zatim književnik, a po interesovanjima mnogo više od toga - hroničar kulture, kulturolog, istraživač i još puno toga. Rad na prikupljanju građe započela sam 2017. godine, nakon Lompareve smrti i prikupljenom građom trudila sam se da sačinim što cjelovitiji pregled književnog, umjetničkog, istorijskog i drugog stvaralaštva Mladena Lompara. Otežavajuća okolnost je bila što Lompar nije pripadao samo crnogorskoj pisanog tradiciji, već su njegovi radovi objavljivani u svim glasilima eks Jugoslavije, pa postoji opravdana bojaznost da je neka bibliografska jedinica ispuštena ovim pregledom“, kazala je Đorđević.

Uslijedila je promocija Istorijskog instituta Crne Gore, u okviru koje je prezentovano pet izdanja, koja su izašla iz štampe tokom 2023. godine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.