Stav

Stav

Nijesu to ti desničari…

Nekad mlad, a danas uglavnom ravnodušan, građanin X teško bi mogao i opisati kakve su ga sumorne misli obuzimale dok se u tmini i mrazu gasila srijeda na kraju grada.

Nijesu to ti desničari… Foto: PA
Miloš Prelević
Miloš PrelevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Život te noći za njega gotovo da bješe stao na čas dok je iznova iščitavao dramatične misli lokalnog političara o tome kako ga radikalni desničari i ekstremisti opstruiraju u namjeri da preuzme gradsku vlast.

Nije građanin X imao hrabrosti da zaviri iza zavjese straha i bijesa pred njegovim očima, ali je jasno mogao da nasluti šta je tamo – gomila najjezivijih radikala na stepeništu opštinske zgrade i naoružani alt-desničari na pločniku ispred. Šta oni rade? Opstruiraju.

***

Nego, ko su uistinu ti desničari što opstruiraju, pokušao je da shvati građanin X dok se gasila srijeda na kraju grada.

Oni koji su državnu funkciju koristili kako bi sveštenicima po manastirima predočavali svoje genijalne ideje o povećanju nataliteta? I to sve dok su bili dio izvršne vlasti. Da, konstatovaće građanin X, to i liči na kič manifestacije savremene evropske desnice.

Možda su to i oni koji su spremni da otkopavaju oružje, a po čijim se skupovima vijore ‘zastave’ okupiranih teritorija Ukrajine? Načuo je građanin X sa kraja grada kako postoje i neki desničari što bi da uklone početak drugog stava prvog člana Ustava. A građanin X negdje je ranije pročitao kako u tom stavu stoji “Crna Gora je građanska… država”.

Sjetio se građanin X i onih što su na izbore izašli sa listom na kojoj su među kandidatima bili otvoreni ruski propagandisti. Ne bi oni ništa drugo do da podrže ‘denacifikaciju’. Danas Ukrajine, a sjutra… ‘mala Ukrajina’ i ‘čišćenje od ustašluka’?

Gotovo da je stigao četvrtak, a građanin X i dalje je pokušao da razumije ko su ti što opstruiraju.

Na momenat je pomislio i na one što ćute i prave se da ne registruju razbuktani šovinizam pred sopstvenim očima, što i sami rade sve što mogu kako bi u praksi poništili onaj prvi član Ustava, potčinjeni i ovisni baš o onim desničarima o kojima je građanin X maločas razmišljao.

***

Tek na kraju noći, građanin X je shvatio da, po svemu sudeći, nijesu to TI desničari.

Jer, ti će desničari i njihovi saveznici, zapravo, da formiraju gradsku vlast.

Portal Analitika