Stav

Stav

Nijesu to ti desničari…

Nekad mlad, a danas uglavnom ravnodušan, građanin X teško bi mogao i opisati kakve su ga sumorne misli obuzimale dok se u tmini i mrazu gasila srijeda na kraju grada.

Nijesu to ti desničari… Foto: PA
Miloš Prelević
Miloš PrelevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Život te noći za njega gotovo da bješe stao na čas dok je iznova iščitavao dramatične misli lokalnog političara o tome kako ga radikalni desničari i ekstremisti opstruiraju u namjeri da preuzme gradsku vlast.

Nije građanin X imao hrabrosti da zaviri iza zavjese straha i bijesa pred njegovim očima, ali je jasno mogao da nasluti šta je tamo – gomila najjezivijih radikala na stepeništu opštinske zgrade i naoružani alt-desničari na pločniku ispred. Šta oni rade? Opstruiraju.

***

Nego, ko su uistinu ti desničari što opstruiraju, pokušao je da shvati građanin X dok se gasila srijeda na kraju grada.

Oni koji su državnu funkciju koristili kako bi sveštenicima po manastirima predočavali svoje genijalne ideje o povećanju nataliteta? I to sve dok su bili dio izvršne vlasti. Da, konstatovaće građanin X, to i liči na kič manifestacije savremene evropske desnice.

Možda su to i oni koji su spremni da otkopavaju oružje, a po čijim se skupovima vijore ‘zastave’ okupiranih teritorija Ukrajine? Načuo je građanin X sa kraja grada kako postoje i neki desničari što bi da uklone početak drugog stava prvog člana Ustava. A građanin X negdje je ranije pročitao kako u tom stavu stoji “Crna Gora je građanska… država”.

Sjetio se građanin X i onih što su na izbore izašli sa listom na kojoj su među kandidatima bili otvoreni ruski propagandisti. Ne bi oni ništa drugo do da podrže ‘denacifikaciju’. Danas Ukrajine, a sjutra… ‘mala Ukrajina’ i ‘čišćenje od ustašluka’?

Gotovo da je stigao četvrtak, a građanin X i dalje je pokušao da razumije ko su ti što opstruiraju.

Na momenat je pomislio i na one što ćute i prave se da ne registruju razbuktani šovinizam pred sopstvenim očima, što i sami rade sve što mogu kako bi u praksi poništili onaj prvi član Ustava, potčinjeni i ovisni baš o onim desničarima o kojima je građanin X maločas razmišljao.

***

Tek na kraju noći, građanin X je shvatio da, po svemu sudeći, nijesu to TI desničari.

Jer, ti će desničari i njihovi saveznici, zapravo, da formiraju gradsku vlast.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O Otvoreno_neregistrovani
08.12.2022. 06:13

Kada će pohapsiri nase fasiste?

1
0
s segac_neregistrovani
02.12.2022. 08:09

neka ovo procita birn malo

31
1
K Koštunica_neregistrovani
02.12.2022. 07:57

Gospodine, izgleda da vas nijesu obavijestili da je Dps izgubio u Podgorici za sva vremena.

5
56
K Karadag
02.12.2022. 07:48

juce vidjeh dr.dobricanina kome je CG dala sve ,bas sve a koji radi protiv nje.Spaic iz Bg putuje za Tivat prvom klasom(sjediste 1) cijim novcem i zasto je iso za Bg? Na rane vam izlazilo a vi ste kap u moru izdajnika ove zemlje.

52
1
m marko_neregistrovani
02.12.2022. 07:40

Jadov je klasičan primjer najljigavijeg političara kakav je i ovaj bivši premijer

53
1
s saradnici_neregistrovani
02.12.2022. 07:21

Kad mali čovjek dođe na vlast, a to će biti ovaj Milatović, napraviće ekipu saradnika kao u svoje vrijeme Bratić. Poslije nekog vremena ekipa će se osipati zbog ostavki. Šta mislite, zbog čega će Milatovića napuštati saradnici?

53
3
s smrtfašizmu_neregistrovani
02.12.2022. 11:40

@saradnici_neregistrovani taj mali grad nam priča o poštenju. Stoka nezasita. ne svetlela mu do zore,IZDAJNIK I SRAMOTA OVE DRŽAVE

30
1
K Kbc_neregistrovani
08.12.2022. 03:57

@saradnici_neregistrovani Mozda ce ga napustati zato sto neredovno ide na kontrole i ne koristi propusanu terapiju..,

1
0