Svijet

Vremeplov: 19. april 1775.

Na današnji dan: Počeo Američki rat za nezavisnost

Porazom britanske vojske kod Leksingtona i Konkorda na današnji dan 1775. počeo je Američki rat za nezavisnost od Velike Britanije. Kongres Sjedinjenih Američkih Država objavio je na isti dan 1783. završetak rata.

"Predaja lorda Kornvaisa", ulje na platnu, Džon Trambul Foto: Britannica
"Predaja lorda Kornvaisa", ulje na platnu, Džon Trambul
Vremeplov Analitike
Vremeplov AnalitikeAutor
Portal Analitika - ArhivaIzvor

Američki rat za nezavisnost, koji je takođe poznat i kao Američki revolucionarni rat, je bio rat između Kraljevine Velike Britanije i trinaest „Ujedinjenih kolonija“ – Nju Hempšir, Masačusets, Roud Ajland, Konektikat, Njujork, Nju Džerzi, Pensilvanija, Delaver, Merilend, Virdžinija, Severna Karolina, Južna Karolina i Džordžija. 

Rat je predstavljao vrhunac politike Američke revolucije tokom koje su kolonisti htjeli da zbace britansku vlast. Bitkom kod Leksingtona počeo je rat za sticanje nezavisnosti. Tokom rata, 4. jula 1776. donijeta je Deklaracija nezavisnosti i proglašena samostalnost od britanske krune.

Britanci su u međuvremenu sakupljali veliku vojsku da uguše pobunu. Nanijeli su značajne poraze američkoj pobunjeničkoj vojsci, koja je tada bila pod komandom Džordža Vašingtona, zauzeli Njujork 1776. i Filadelfiju 1777. 

Međutim, nijesu bili sposobni ili voljni da im nanesu završni udarac. Britanska strategija se oslanjala na mobilizovanje lojalističkih milicija, koje su potpuno regrutovali tek krajem rata. Loša koordinacija je doprinijela neuspjehu britanskog napredovanja prema Oblaniju 1777, što je za posljedicu imalo zarobljavanje britanske vojske nakon bitaka kod Saratoge.

Francuska, Španija i Holandija su potajno pružale revolucionarima zalihe, municiju i oružje od 1776. Američka pobjeda kod Saratoge je ubijedila Francusku da uđe u rat otvoreno, primoravši Britaniju da preusmjeri vojsku na druga bojišta. 

Poslije 1778, Britanija je preusmjerila fokus na južne kolonije, što joj je donijelo početne uspjehe kada su ponovo osvojili Džordžiju i Karolinu 1779. i 1780. Britanske snage su pokušale da potčine Virdžiniju 1781, ali je francuska pomorska pobjeda izvan zaliva Česapik dovela do francusko-američke opsade Jorktauna i zarobljavanja 7.000 britanskih vojnika.

Ovaj poraz je slomio volju Britanije za daljim ratovanjem. Ograničene borbe su se nastavile kroz 1782, kada su počeli mirovni pregovori. Pariskim mirom iz 1783. je okončan rat i priznat je suverenitet SAD na teritoriji grubo ograničeno današnjom Kanadom na sjeveru, Floridom na jugu i rijekom Misisipi na zapadu. Sklopljen je i širi međunarodni mir, kom je razmijenjeno još nekoliko teritorija.

Portal Analitika