Svijet

Vremeplov: 7. decembar 1941.

Osam decenija od napada na Perl Harbor

Na današnji dan prije 80 godina Japan je bez objave rata napao pomorsku bazu Perl Harbor na Havajima. Pet podmornica ušlo je u luku i počelo razorna dejstva na američke brodove, za nepun sat uništeno je 20-ak velikih brodova i 180 aviona.

Osam decenija od napada na Perl Harbor Foto: Wikimedia Commons
Vremeplov Analitike
Vremeplov AnalitikeAutor
Portal Analitika - ArhivaIzvor

Napad je doveo do vojnog uključenja SAD u tok Drugog svjetskog rata na strani Saveznika.

Odnosi SAD i Japana su se početkom 1940-ih uveliko pogoršali. Japan je već tokom tridesetih godina 20. vijeka počeo da napada Kinu bez odobravanja SAD i evropskih kolonijalnih sila, a kada su japanske trupe zauzele Francusku Indokinu, Amerika je odlučila da nametne Japancima embargo na uvoz goriva.

Japanu takođe ni Holandija nije smjela da daje gorivo koje je bilo potrebno Japancima za nastavak rata u Kini i ekspanziju privrede. Rat je zbog toga bio neizbježan, jer Japanci nijesu željeli da popuste pred zahtjevima Amerikanaca da napuste čitavu Kinu.

Malo je poznato da su zapravo Amerikanci ispalili prve hice u Perl Harboru. Poslije ponoći 7. decembra, Japanci su angažovali svoje najnovije i najubojitije oružje. Bile su to mini podmornice koje su ispuštene sa pravih velikih podmornica japanske kraljevske flote.

Zadatak tih podmornica je bio da uđu u samu luku i da sa svoja dva torpeda koja su nosile unište američke brodove. Za upravljanje podmornicama izabrane su najbolje posade, no podmornice su ili potopljene ili su se nasukale, a američki razarač je pre napada na Perl Harbor uništio jednu od njih dubinskim bombama i svojim topovima od 127 mm.

Japanci su izgubili u akciji 29 aviona, petmalih podmornica, oko 50 ubijenih pilota i podmorničara i jednog podmorničara koji je zarobljen.

Američki gubici iznosili su oko 3.300 poginulih mornara, vojnika i pilota, dok je više od 200 aviona uništeno ili oštećeno.

Gotovo svi bojni brodovi u luci su bili oštećeni od kojih Oklahoma i Arizona i zastarjeli Juta više nikada nijesu učestvovovali u borbama. Ostali su popravljeni i korišćeni su u kasnijim okršajima u Drugom svjetskom ratu.

Posljedice napada su bile sljedeće: SAD su objavile rat Japanu (Japanci su to već formalno učinili diplomatskom notom za vrijeme napada) i tako prekinule godine izolacionizma. Japanci nijesu uništili infrastrukturu luke niti potopili nosače aviona koji su u trenutku napada bili na otvorenom moru, ali američka flota više nije bila u stanju da zaustavi njihovo zauzimanje Filipina, Hongkonga i jugoistočne Azije.


Portal Analitika