Društvo

Vremeplov: 24. novembar 1918.

Na današnji dan: Počelo zasijedanje Podgoričke skupštine

U Podgorici, a ne kao do tada na Cetinju, počela je rad Velika narodna Skupština, poznatija kao Podgorička skupština.

Na današnji dan: Počelo zasijedanje Podgoričke skupštine Foto: Wikimedia Commons
Vremeplov Analitike
Vremeplov AnalitikeAutor
Portal Analitika - ArhivaIzvor

Podgorica je namjerno izabrana za mjesto održavanja sjednice jer je tu postojalo jako uporište pristalica bezuslovnog ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom. 

Takozvani Centralni izvršni odbor za ujedinjenje dao je sebi za pravo da u ime naroda Crne Gore odlučuje o sudbinskim pitanjima naroda i države. Odlučivalo je 165 poslanika, koji su rad završili 29. novembra. 

Proglašeno je ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom u jednu državu pod dinastijom Karađorđevića, detronizovana je dinastija Petrović-Njegoš, kralju Nikoli zabranjen povratak u domovinu, a njegova imovina proglašena narodnim dobrom. 

Odluke Podgoričke skupštine niti su bile legalne, niti legitimne, faktički, to je bio državni udar zvanične Srbije uz podršku većine velikih sila na državu saveznicu u Prvom svjetskom ratu.

Istog dana u to vrijemeStjepan Radić održaoje govorprotivbezuslovnog ujedinjenja Države Slovenaca, Hrvata i Srba s Kraljevinom Srbijomna sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu. Govor je zavrsiopoznatom rečenicom „Ne srljajte kao guske u maglu“.

Portal Analitika