Poljoprivreda

Crnogorska sofra

Maslina je ime Bara po 21. put: Za vikend čuvena starobarska Maslinijada

Bez sumnje, najukusnija crnogorska sofra osvanuće ovoga vikenda u gradu čije je drugo ime maslina. Uživajmo u domaćim proizvodima i delicijama barskog kraja koje pripremaju najvrijednije ruke seljaka, istinskih „viteza maslinarstva“

Maslina je ime Bara po 21. put: Za vikend čuvena starobarska Maslinijada Foto: Olive oil Montenegro
Marija Markoč
Marija MarkočAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Grupa entuzijasta, koja danas ponosno nosi naziv Organizacioni odbor manifestacije Maslinijada – Stari Bar davne 2002. godine došala je na ideju da se, makar jednom godišnje, zahvali maslini – hraniteljici na svemu što nam je kroz vjekove davala, te da u njenu čast organizuje feštu, koja je tokom više od dvije decenije trajanja postala najposjećenija i najznačajnija poljoprivredno-turistička manifestacija u Crnoj Gori. 

Zapravo, Maslinijada je mnogo više od „starobarskog meraka“. 

Od osnivanja, ciljevi manifestacije čvrsto su utemeljeni: unapređenje maslinarstva i ostalih grana poljoprivrede u Crnoj Gori, promocija materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, ali i neprocjenjivih vrijednosti multietničkog i multikulturnog bogatstva Bara; zatim čuvanje od zaborava tradicionalnih kulinarskih recepata, a nadasve revitalizacija i valorizacija Starog Bara i svih njegovih ambijentalnih vrijednosti. 

Maslinijada je manifestacija koja je podstakla poljoprivredne proizvođače crnogorskog primorja da regenerativnom rezidbom podmlade svoje maslinjake i produže im period plodonošenja i vijek trajanja. Savremena era crnogorskog maslinarstva započela je upravo zahvaljujući ovoj višestruko nagrađivanoj smotri. 

XXI-MASLINIJADA

Začetnica inovativnih poduhvata, Maslinijada nam i ove godine donosi nešto novo. Ono po čemu će se XXI Maslinijada razlikovati od svih do sada je to što će se dio bogatog kulturno-umjetničkog, ali i naučno-stručnog programa održati u Kući maslina, multifunkcionalnom objektu koji počinje da opravdava epitet „centra crnogorskog maslinarstva. 

Naime, večeras će Kuća maslina po prvi put širom otvoriti vrata za sve građane Bara i Crne Gore, koji njeguju kulturu života sa maslinom. Od 18 časova, očekuje nas samostalna izložba akademskog umjetnika Miluna Lutovca pod nazivom „Viseći vrtovi Mukovala“. Takođe, večeras ćemo zajednički otkriti ko su nagrađeni za najbolja maslinova ulja u okviru 21. Maslinijade, te uživati u ukusima iskonski tečnog zlata.

U saradnji sa Fondacijom „Biznis start – up centar“ iz Bara, a u okviru projekta „Visoka tehnologija za održiv razvoj autohtonih sorti masline i inovacije u tradicionalnom lancu vrijednosti hrane“, koji sprovode Biznis centar Bar i Barska uljara, a koji se finansira kroz grant šemu „Naučni potencijal u službi inovacija“, kofinansiran od strane Evropske unije i Vlade Crne Gore, održaće se dvije radionice za maslinare, poljoprivredne proizvođače i preduzetnike. 

Naime, prva radionica, pod nazivom „Inovacije u maslinarstvu“ održaće se u Kući maslina, u subotu, 25. novembra, sa početkom od 10 časova. Druga radionica, koja se bavi temom „Marketinga proizvoda od masline“ održaće se na istom mjestu, u nedjelju, 26. novembra, takođe od 10 časova. 

Polaznici će imati priliku da nastave individualni rad sa iskusnim mentorima i nakon završetka radionica. Prostor Kuće maslina u okviru kojeg će se održati radionice za maslinare, biće oplemenjen umjetničkim radovima akademske slikarke, mr Jelene Jovančov, iz ciklusa „Maslina“.

Nadomak Kuće maslina, u srcu starobarske pjace, XXI Maslinijadu će u subotu u 11 časova svečano otvoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gdin Vladimir Joković i predsjednik Opštine Bar, gdin Dušan Raičević. Ovom prilikom će biti uručene i nagrade, i to za najkvalitetnija monosortna i višesortna ulja, za najbolje održavani maslinjak, za najbolje revitalizovan stari zasad, za najbolji mladi zasad, za najveći ovogodišnji rod maslina, kao i nagrade za najljepše uređene izlagačke štandove. 

Šifrirane uzorke najkvalitetnijih maslinovih ulja, ispitivala je laboratorija za fizičko-hemijska i senzorska svojstva maslinovog ulja Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku. Ostale nagrađene dobitnike iz oblasti primarne proizvodnje odabrala je stručna komisija, shodno jasno utvrđenim kriterijumima iz pravilnika manifestacije. 

Nakon tradicionalnog defilea barskih mažoretki i spleta plesova KUD-a „Jedinstvo“, poznati rok bend „Akademia“ napraviće savršenu uvertiru u muzičku magiju koju će nam prirediti velika regionalna muzička zvijezda, Mirza Selimović. Do kasno popodne, pjesmom će nas uveseljavati Baranin Mladen Popović.

U nedjelju, program će otvoriti KUD „Rumija“, a zatim će se primorske note širiti starobarskom pjacom, kroz izvjedbu Klape „Castel Nuovo“. Duh sevdaha i meraka će na scenu donijeti Bjelopoljski tamburaši i Saška Rakonjac, te starobarani Dino i Džaja Beharović. 

Tokom trajanja Maslinijade, biće obezbijeđen besplatan gradski prevoz do Starog Bara (iz Čanja, Sutomora, Šušanja, Topolice – zgrada Opštine Bar, Vatrogasni dom, Željeznička stanica), dok će ulaz u Stari grad Bar biti besplatan u subotu i u nedjelju za sve turiste i posjetioce. 

Bez sumnje, najukusnija crnogorska sofra osvanuće ovoga vikenda u gradu čije je drugo ime maslina. Uživajmo u domaćim proizvodima i delicijama barskog kraja koje pripremaju najvrijednije ruke seljaka, istinskih „viteza maslinarstva“. 

„Obećavam, svojim riječima, svojim djelima, svojim činom

Da ću vladati kao vjeran i iskren vitez,

Da ću braniti maslinu i sva materijalna prava

I duhovna bogatstva koja ona simbolizuje,

Da ću praktikovati vrline koje predstavlja,

Da ću pomagati, u mjeri svojih mogućnosti,

Unapređenje maslinarstva i uljarstva,

Da ću raditi za maslinu, kao hranu i svjetlost,

Za maslinu – simbol izobilja, mudrosti i mira,

Za maslinu – simbol života.“

(Francuska zakletva prilikom primanja ordena „Vitez maslinarstva“)

Portal Analitika