Svijet

Ministar vanjskih poslova Ukrajine o navodnim namjerama predsjednika Rusije da zaustavi rat

Kuleba: Putin šalje lažne signale jer se boji uspjeha mirovnog samita u Švajcarskoj

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba optužio je predsjednika Rusije Vladimira Putina da pokušava da poremeti mirovni samit u Švajcarskoj zakazan u junu. On se oglasio na društvenim mrežama nakon pisanja britanske agencije Rojters da je Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta.

Kuleba: Putin šalje lažne signale jer se boji uspjeha mirovnog samita u Švajcarskoj Foto: Foto: EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL
Portal AnalitikaIzvor

„Zašto ruski "izvori" odjednom govore medijima da je Putin spreman da zaustavi rat na trenutnim borbenim linijama? Jednostavno je. Putin očajnički pokušava da poremeti mirovni samit u Švajcarskoj od 15. do 16. juna. Plaši se njegovog uspjeha. Putinovo okruženje šalje ove lažne signale navodne spremnosti za prekid vatre uprkos činjenici da ruske trupe nastavljaju brutalno da napadaju Ukrajinu dok njihove rakete i dronovi padaju na ukrajinske gradove i zajednice“, naveo je Kuleba.

Putin, kaže on, trenutno ne želi da okonča agresiju na Ukrajinu. 

„Samo principijelni i ujedinjeni glas globalne većine može ga prisiliti da izabere mir umjesto rata. To je ono što Mirovni samit treba da postigne. Zato ga se toliko boji. I zato je važno da prisustvuje što veći broj lidera sa svih kontinenata i djelova svijeta. Kada cio svijet progovori u prilog obnavljanju pune snage Povelje UN i međunarodnog prava, Rusija će biti primorana da bira mir“, zaključio je Kuleba u objavi na mreži X

Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta
2
Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini prekidom…
24.05.2024 14:08

 

Portal Analitika