Svijet

Potvrdila četri ruska izvora

Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta

Putinov portparol kao odgovor na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi "vječni rat"

Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta Foto: Sputnik/Valeriy Sharifulin
Portal AnalitikaIzvor

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta, rekla su za Rojters četiri ruska izvora, dodajući da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj grupi savjetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spriječi pregovore.

"Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali je takođe spreman na prekid vatre – zamrzavanje rata," rekao je jedan od četiri izvora, viši ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišim nivoima u Kremlju. On, kao i drugi izvori pomenuti u ovoj priči, govorio je pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

"Putin će reći da smo pobijedili, da nas je NATO napao i da smo zadržali svoj suverenitet, da imamo kopneni koridor do Krima, što je istina," rekao je jedan od njih, dajući svoju analizu.

Za ovaj izvještaj, Rojters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokoj nivou u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, kao odgovor na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, navodeći da zemlja ne želi "vječni rat."

Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i odbrane nisu odgovorila na pitanja.

Ukrajina se priprema za pregovore koje će sljedećeg mjeseca ugostiti Švajcarska, s ciljem ujedinjenja međunarodnog mišljenja o tome kako okončati rat. Pregovori su sazvani na inicijativu Zelenskog, koji je rekao da Putin ne bi trebalo prisustvovati. Švajcarska nije pozvala Rusiju.

Moskva je izjavila da pregovori nisu vjerodostojni bez njenog prisustva. Ukrajina i Švajcarska žele da ruski saveznici, uključujući Kinu, prisustvuju.

Portal Analitika