Kultura

Predstava Korifej teatra u režiji Zorana Rakočevića nastala je u znak sjećanja na Gorana Bulajića

"Krst sa petokrakom" širom Crne Gore: Mini turneja kreće 6. marta sa Cetinja

“Ovo je priča o društvu koje je do te mjere izgubilo ljudsko dostojanstvo da ne može svijet da posmatra bez kroz oči uskih političkih interesa”, poručuje reditelj

"Krst sa petokrakom" širom Crne Gore: Mini turneja kreće 6. marta sa Cetinja Foto: Dusko Miljanić
Portal AnalitikaIzvor

Predstava “Krst sa petokrakom”, koju je prema tekstu tekstu Velizara Radonjića na scenu postavio Zoran Rakočević, kreće na mini turneju po scenama širom Crne Gore.

Prvo će u srijedu, 6. marta biti izvedena Cetinju u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u okviru Dana nezavisne scene, a već sljedećeg dana, u četvrtak, 7. marta, moći će da je pogleda publika u CZK Tivat. 

Predstava će biti odigrana 14. marta u Nikšićkom pozorišu, a martovsku mini turneju završava 15. marta u Danilovgradu.

U pitanju je novija produkcija Korifej teatra, nastala po savremenom dramskom tekstu Velizara Radonjića, a predstava se izvodi u znak sjećanja na Gorana Bulajića, nedavno preminulog crnogorskog pozorišnog stvaraoca, prijatelja i velikog podržavaoca ove trupe.

Glumačku podjelu čine Đorđije Tatić, Katarina Krek/Anđelija Rondović, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković (student 3. godine Glume na FDU Cetinje, red. prof. Branislav Mićunović).

Radonjićev tekst, jedan je od tri izdvojena na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. godine, a ono što je Rakočevića privuklo i poručilo da bi moglo lijepo da se iscenira jeste priča o političkom pervertitstvu.

“Ovo je priča o društvu koje je do te mjere izgubilo ljudsko dostojanstvo da ne može svijet da posmatra bez kroz oči uskih političkih interesa. Konkretko, ovdje se radi o smrti djeda, gdje se porodica okuplja, djeca i unučad dogovaraju sahranu, ali je to suštinski dogovor o kampanji, budući da su izbori za 10 dana. Sve se to pretvara u jurnjavu za plijenom, za nekoga sitnijim, za nekog krupnijim. Svakako, u pitanju je storija o široj familiji koja je po pitanju porodičnosti disfunkcionalna, jer su na različitom stranama. Do te mjere su izgubili kompas i dostojanstvo, da se u jednom momentu dogovaraju da otkazuju sahranu, samo da bi privukli više pažnje i bili veći u očima onih koji ih trebaju”, riječi su reditelja.

Portal Analitika