U vrhu dvije liste dominiraju kandidatkinje

Koliko su žene zastupljene na listama: Kod jednih rekordno, kod drugih tek da ispune kvotu

Od 1.113 kandidata za poslanice i poslanike na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, njih 397, ili 36 odsto su žene.

Koliko su žene zastupljene na listama: Kod jednih rekordno, kod drugih tek da ispune kvotu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, važeći zakonski akti obavezuju učesnike izborne trke na kvotu od 30 odsto žena na izbornim listama, a iz tog razloga uoči ovih izbora su tri liste vraćane na doradu.

Slučaj liste “Mi možemo” nezabilježen do sada

No, za razliku od svih dosadašnjih izbora, uoči ovih postoji jedinstven primjer. U pitanju je lista “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”, na čijoj izbornoj listi 45 od 77 mjesta pripada ženama. Izraženo u procentima – 58,5 odsto su žene.

Osim što je riječ i o jedinoj listi koja ima nositeljku, žene su dominantne i u njenom vrhu. Naime, kada se u obzir uzme 10 najviših mjesta na listi – sedam pripada kandidatkinjama za poslanice, pri čemu su na tri prva mjesta žene.

Pomenuta lista tako u potpunosti prednjači na ovogodišnjim izborima kada je u pitanju zastupljenost žena.

Slijede BS, HGI, “Zajedno”, PZP, Evropa sad…

Kada je riječ o procentualnoj zastupljenosti žena na izbornim listama, slijede Hrvatska građanska inicijativa (40,9 odsto), Bošnjačka stranka (40,7), koalicija “Zajedno” (39,5), pa Pokret za promjene (35,8).

Na listi Evrope sad i njenih partnera je 34,6 odsto kandidatkinja, kod Albanske alijanse ih je 32,8, a kod Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije i koalicije “Za budućnost Crne Gore” 32,1.

Ženama pripada 31,5 procenata mjesta na listi Preokreta, 30,9 odsto na listama koalicije “Hrabro se broji” i “Pravda za sve”, kod Albanskog foruma ih je 30 odsto, a kod Narodne koalicije 29,6.

Žene dominiraju u vrhu lista “Mi možemo” i HGI

Zanimljivo je i koliko je žena među prvih 10 kandidatkinja i kandidata na svakoj od lista.

Prednjače “Mi možemo” i Hrvatska građanska inicijativa sa po sedam kandidatkinja u vrhu. Od 10 čelnih mjesta na listama Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene, četiri pripadaju ženama.

Slijede Narodna koalicija i Preokret sa po tri kandidatkinje, dok su u vrhu svih ostalih lista po dvije žene.

U Evropi ima i boljih i gorih primjera

Kada se u obzir uzmu nedavni izbori u državama Evrope, Crna Gora je po ovom parametru u sredini.

Na ovogodišnjim izborima u Finskoj, računajući sve liste, bilo je 42,9 procenata žena, što je više nego prošle godine u Danskoj (38,4).

Na listama na izborima koji su ove godine održani u Estoniji, bilo je 33 odsto žena.

Na nedavnim izborima u Turskoj, tri vodeće koalicije na listama sui male 28,4 odsto žena. U Grčkoj je na majskim izborima bilo više od 40 odsto žena, pri čemu je taj procenat podrazumijevani minimum shodno zakonu iz 2019. godine.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Slovenac_neregistrovani
05.06.2023. 10:56

Prateći predizbornu kampaniju u CG čestitam ekipi liste Mi možemo koja je glasačima jedina ponudila pretežno žensku ekipu. Bravo! Po meni su upravo žene sposobne da se izbore sa štetnom podijelom društva, što svakodnevno dokazuju i kod kuće.

8
1
C Crnogorka_neregistrovani
05.06.2023. 09:00

Moj glas za Mi mozemo!🇲🇪

9
2