"Iskustva okoline oblikuju nas samo ako umijemo da slušamo"

Kljajević: Crnogorke imaju snažno utemeljenje kroz istoriju da budu liderke

Žene mogu da ostvare sve što naume, samo ukoliko imaju nepokolebljivu vjeru u sebe. Sve ostale faktore potrebne za uspjeh uglavnom imaju ili lako mogu da izgrade, vrijedne su, posvećene, obazrivo ulaze u zonu rizika i najčešće ženski biznisi uspješno odolijevaju krizama, poručuje savjetnica u EBRD-ju

Kljajević: Crnogorke imaju snažno utemeljenje kroz istoriju da budu liderke Foto: Jelena Plivelić, konferencija Žene od Uticaja 2023
Sanja Milosavljević
Sanja MilosavljevićAutorka
Žene od uticajaIzvor

Mlada žena koja voli izazove i koja ima talenat da bude spona preduzetnicima da se umreže i edukuju. Zna koliko je važno biti konkurentan na svjetskom tržištu. 

Savjetnica je u EBRD-ju a uspjeh je inspiriše i obavezuje da bude još bolja. Predstavljamo vam Vanju Kljajević, hrabru, inovativnu u poslovnim poduhvatima koja za #zeneoduticaja govori o sebi, vrijednostima koje živi i putovanjima koja diše.

ZENEODUTICAJA: Možete li nam se ukratko predstaviti, podijeliti sa nama svoju biografiju sa postignućima?

KLJAJEVIĆ: Rođena sam u Podgorici, gdje sam završila osnovnu i srednju školu, a potom Ekonomski fakultet u Podgorici. Biznis, marketing i komunikacije su moja strast. Uvijek sam željela da studiram van zemlje, kako bih imala priliku da učim od najboljih i da upoznam svijet. Moja generacija je bila na prelazu između tradicionalnog sistema školovanja i modernog digitalnog doba. Tako sam ja sam već tada kao studentkinja znala da se moram usavršavati duplo brže od svoje generacije da bih sustigla trendove u Londonu, Njujorku, Tokiju... naročito kada je u pitanju marketing.

Moj san o školovanju u inostranstvu je postao stvarnost i završila sam master studije na Queen Mary univerzitetu u Londonu. Ova prilika se desila zahvaljujući Chevening stipendiji britanske Vlade koja je nesumnjivo ostavila jak uticaj na moj dalji lični i profesionalni razvoj. U neku ruku, ovo iskustvo je bilo od presudnog značaja da stečeno znanje i iskustvo stavim u funkciju razvoja ekonomije u svojoj zemlji.

ZENEODUTICAJA: Kako su vas oblikovali vaši mentori? Ko su osobe od kojih ste najviše naučili?

KLJAJEVIĆ: Iskustva okoline oblikuju nas samo ako umijemo da slušamo. Vremenom sam shvatila koliko je to rijetka vještina. Svakodnevna mala iskustva me uče da budem bolja osoba i smatram da je ta otvorenost percepcije i volja da sagledam različita mišljenja jedan od mojih kvaliteta.

Svako ko mi pruži novi pogled na svijet je za mene mentor, bilo kroz pozitivna ili negativna iskustva. Ne postoji čarobni štapić, ne postoji samo jedan ispravan put. Imala sam sreću da kroz posao upoznam izvanredne ljude, koji su zaista pravi mentori. Privilegija je raditi uz njih.

Transformacija kroz dinamičnost posla: Moć podrške preduzetništvu

ZENEODUTICAJA: Radite u EBRD-u kao savjetnica. Možete li nam reći na kojoj poziciji ste i opisati svoj posao? Da li je vaš posao zanimljiv i dinamičan?

KLJAJEVIĆ: Zaista sam srećna što sam u prilici da radim jedan izuzetno zanimljiv i prije svega, važan posao, kojim uspijevam da prepoznam, pomognem i uputim preduzetnike/ce u Crnoj Gori u pravcu razvoja i ekspanzije biznisa.

Baviti se preduzetništvom nije nimalo lak zadatak, a podrška na ovom putu je često nedovoljna. Mislim da se puno u javnosti govori o razvoju preduzetništva, a nedovoljno o konstantnom kriznom menadžementu koji je postao nova realnost za male biznise u posljednjih nekoliko godina. Kad pogledam unazad, sarađivala sam sa više od 100 preduzetnika/ca u Crnoj Gori i vidim ogroman potencijal za dalji rad.

U okviru EBRD programa za razvoj malih i srednjih biznisa sprovodimo brojne aktivnosti, od savjetodavne podrške i konsultantskih projekata, do seminara, obuka, radionica, kao i finansiranja. Osim toga, moja zaduženja u banci obuhvataju i regionalne projekte, poput novog programa „Youth in Business“, kao i uloge u dijelu koordinacije komunikacija, marketinga i promocije aktivnosti podrške malim biznisima.

Ono što najviše cijenim u svom poslu i što mi daje podsticaj jeste osjećaj da doprinosim da mali biznisi u Crnoj Gori dobiju podršku i prave alate da nastave svoj razvoj, a još potom da svjedočim njihovom uspjehu.

ZENEODUTICAJA: Šta vas pokreće u poslu, a šta u privatnom životu?

KLJAJEVIĆ: Osjećaj pozitivne promjene. Uvijek gledam naprijed, kako da dostignem sljedeći nivo, bilo u poslu ili privatnom životu. Vodim se Ruzveltovim riječima da “tajna uspjeha u životu nije da čovjek radi ono što voli, već da voli ono što radi”. Pokreće me svrha u svemu što radim i potreba za pomjeranjem granica. Volim izazove, ali sam timski igrač i jako se zalažem za timski uspjeh. Motivaciju crpim iz ostvarenih ličnih postignuća i primjera uspješnih i uticajnih žena. U svom okruženju, imam ženske uzore koji me podstiču da hrabro kreiram nove prilike.

ZENEODUTICAJA: Koje vrijednosti njegujete i zašto su one ključne vama?

KLJAJEVIĆ: Integritet, znanje i ravnopravnost. Ove vrijednosti živim svakog dana i one su dio mog identiteta. Nije uvijek lako prepoznati i razumijeti svijet koji nas okružuje, gdje su često na cijeni druge vrijednosti. Potrebna je doza samosvijesti da, bez obzira na okolnosti, ostaneš dosljedan sebi. To je negdje, zapravo, i moja definicija lične slobode. Lični razvoj je potkovan promjenama, koje će testirati i ponekad dati vrijednostima novo značenje i smisao.

Još jedna važna vrijednost koju njegujem je empatija. Mislim da smo kao društvo postali neosjetljivi na različitosti, a nikada do danas nije bilo važnije pokazati razumijevanje jedni prema drugima. Smatram da nema ličnog rasta bez empatije i spremnosti na promjene.

ZENEODUTICAJA: Šta je vaša poruka ženama koje žele da pokrenu biznis?

KLJAJEVIĆ: Žene mogu da ostvare sve što naume, samo ukoliko imaju nepokolebljivu vjeru u sebe. Sve ostale faktore potrebne za uspjeh uglavnom imaju ili lako mogu da izgrade, vrijedne su, posvećene, obazrivo ulaze u zonu rizika i najčešće ženski biznisi uspješno odolijevaju krizama.

Ono što bi sve žene trebalo da njeguju u biznisu je saradnja sa drugim ženama. To je ogroman potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri.

ZENEODUTICAJA: Putovanja su vama hrana za dušu, kako kažete. Nedavno ste posjetili Ameriku, možete li nam reći kojim povodom i kakve utiske nosite sa tog putovanja?

KLJAJEVIĆ: Prošlog ljeta, imala sam priliku da budem predstavnica Crne Gore na studijskom putovanju u okviru prestižnog programa International Visitors Leadership Programme (IVLP) koji dodijeljuje State Department prepoznatim mladim liderima.

Tema putovanja bila je preduzetništvo i inovacije kao motor razvoja 21. vijeka. Posjetili smo Washington DC, San Antonio (Texas) i Chicago (Illinois). Od posjete State Departmentu, preko različitih univerziteta, startap akceleratora, poslovnih udruženja, ovo putovanje otvorilo mi je pogled na toliko mogućnosti koje proističu iz njegovanja različitosti.

Amerika je zemlja preduzetnika, malih biznisa, gdje žene, mladi i manjine imaju jednaku šansu da se oprobaju na tržištu, ali i sistemsku podršku koja im otvara vrata uspjeha.

Vanja-Klajevic-4

ZENEODUTICAJA: Kako njegujete lični pečat u korporativnom okruženju?

KLJAJEVIĆ: Kroz empatiju, učenje i otvorenu komunikaciju. Naravno da radno okruženje ima svoja korporativnu kulturu koja oblikuje svakodnevicu. Međutim, kako radim u međunarodnoj instituciji čija misija je duboko povezana sa mojim ličnim vrijednostima, a to je „invest in changing lives“. EBRD, kao razvojna banka, doprinosi unaprijeđenju ekonomije i smanjenju negativnog uticaja tranzicije u zemljama poput Crne Gore, ali i raznim drugim regionima.

Izloženost različitim kulturama i preko 30 zemalja operacija, čini jedno ogromno bogatstvo ljudskog kapitala, a i savršeno okruženje za lični rast.

Takođe, uvijek vidim prostor za osvajanje novih znanja. Upravo u tom kontekstu, ponosna sam što sam nedavno odabrana za Executive MBA program kao stipendistkinja prestižne Rome Business School u Beogradu i to kao pobjednica takmičenja sa više od 300 prijava uspješnih menadžera iz regiona. Ovakav lični uspjeh ima uticaja i na moj karijerni razvoj, ali čini i da sam u prilici da svoje znanje i iskustvo pretočim u nove profesionalne projekte u okviru insitucije u kojoj radim.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bravo_neregistrovani
23.11.2023. 16:03

Samo se plašim da se ne naljute ovi naši progresisti i kosmoplliti što kažete Crnogorke umjesto neutralno i po njihovom ukusu građanke.

0
0
M MIRKO_neregistrovani
16.11.2023. 15:36

ŽENE VLADAJU CRNOM GOROM EVO HILJADU GODINA,ZATO SMO I PREŽIVJELI. NEMAM NIŠTA PROTIV DA ODRADE JOŠ JEDAN MANDAT(HILJADU GODINA),A POSLIJE VIĐECEMO.

1
0
L Laprdalo_neregistrovani
22.10.2023. 10:07

Ako može malo više priča o ovakvim mladim ljudima, a malo manje mraka i muke. Bude mi lakše! Volim ovakve dokaze da znanje i vrijedni rad mogu da doguraju daleko - čak i kod nas.

10
0
A Ana_neregistrovani
22.10.2023. 09:47

Super Intervju! Bas mi se svidja šta poslovna mreza "Zene od uticaja" radi!

8
1