Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Stav

Stav

Isukan mač na Crnogorsku crkvu

Neuke i naupoznate zaveli su propagandom, tereteći vladiku Mihaila da je kriv za zločinački odnos crnogorske države prema samoj crkvi i još su se bezočno usudili da ga terete da je dozvolio da se crkvena imovina nezakonito prepiše na Srbiju, što je uradila bivša vlast

Isukan mač na Crnogorsku crkvu Foto: Kurir.rs
Stevo Vučinić
Stevo VučinićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Duboki su korijeni problema vezani za crnogorsko crkveno pitanje, koji su prekjuče eskalirali na brutalan način, s ciljem rušenja crkvenoga jedinstva, čak i same ideje Crnogorske crkve, u korist stranih centara političke moći. Sam akt obnove Crnogorske crkve, na Lučindan 1993. godine, digao je na noge i združio protiv nje cijelu crnogorsku državnu administraciju, Srpsku crkvu i beogradske centre moći. 

Državna administracija je u narednih skoro dvadeset godina, sve do 2020. kad je pošla u opoziciju, na Srpsku crkvu, indirektno državu Srbiju, upisala u vlasništvo 12,3 kvadratna kilometra crkvenoga zemljišta, oko 720 crkava i 84 manastira sa svom pokretnom kulturnom baštinom. Častila ju je i sa 12 milona eura a Srbija sa još 15 milona eura. Da bi tekod 2006. godine Crnogorska crkva od te iste administracije dobijala mjesečno mizernu pomoć od 4.200 eura. Jer je vlastima služila za trgovačke poslove i poslove ucjene Beograda, namjerna da Crnogorsku crkvu anektira Srpskoj promijenjenoga imena u Pravoslavna, koju je onovremena opozicija, a današnja vlast zvala DPS crkvom. 

Kad je ispitivanje javnoga mnjenja, 2010. godine, pokazalo da Crnogorska crkva ima podršku javnosti od čak 34,3% a Srpska samo 49%, združene Srpska crkva i onovremena vlast pokrenuli su uništavajuću brutalnu kampanju čija su meta bili vladika Mihailo i njegov autoritet i sama Crkva. Razlog je bio i u tome što je te 2010. godine naša crkva imala trojicu vladika i dvadesetrojicu svještenika, đakona i ipođakona, eparhije u Argentini, na Sardiniji, u Austriji i Belgiji i tri eparhije u Crnoj Gori. 

Opštecrnogorski zbor: Episkop Boris je novi mitropolit CPC
135
Opštecrnogorski zbor: Episkop Boris je novi mitropolit CPC
03.09.2023 14:00

Zato su Srpska crkva i crnogorska vlast donijeli zajedničku odluku da našu Crkvu organizaciono svedu na nemoćnu crvenu organizaciju, koja nije u stanju da se duhovno skrbi o svojoj pastvi niti vrši duhovnu vlast na teritoriji Crne Gore. Frontalno su napali i njene eparhije u svijetu s ciljem da je integrišu u Srpsku promijenjenoga imena u Pravoslavna crkva. 

U to su se uključila i neka lica iz same Crnogorske crkve, izvjesni takozvani crnogorski intelekualci i onovremena Agencija za nacionalnu bezbijednost, koji su združeno nasrnuli na nju. A onda, u novembru prošle godine, na poziv pape Franciska, vladika Mihailo je boravio u Vatikanu, koji je tim aktom jasno stavio na znanje da je Crnogorska crkva geostrateški problem za koji se interesuje i sam Vatikan, što je potvrdila nedavno portparolka Moskve, upirući direktno prstom i osuđujući Crnogorsku crkvu kao problem koji mori pravoslavni svijet. 

Te dvije činjenice, uparene, posljedično su izazvale bijes nekih centara moći koji su novcem i intrigama izvršili brutalni napad na crkveno jedinstvo, razarajući njeno biće, s namjerom da je kao crkvu anektiraju Srpskoj i tako konačno riješe crnogorski ckveni problem. Prekjučerašnji događaj je to potvrdio. 

Neuke i naupoznate zaveli su propagandom, tereteći vladiku Mihaila da je kriv za zločinački odnos crnogorske države prema samoj crkvi i još su se bezočno usudili da ga terete da je dozvolio da se crkvena imovina nezakonito prepiše na Srbiju, što je uradila bivša vlast DPS-a. Dok je sama Crkva pokrenula 42 postupka za povraćaj te imovine u državno vlasništvo, a svi njeni današnji kritičari uz skute vlasti mudro ćutali, i mnogi bivali za to obilno nagrađeni. 

Mihailo: Episkopu Borisu i sveštenstvu koje je učestvovalo na jučerašnjem skupu privremeno ukinuta prava
38
Mihailo: Episkopu Borisu i sveštenstvu koje je učestvovalo…
04.09.2023 15:50

Naravno, državna administracija odbijala je da riješi ijedan od tih postupaka, stavljući predmete ad acta. I pored svih naših napora, ta ista bivša vlast odbijala je da nam dodijeli placeve za izgradnju sabornih crkva u Podgorici i Baru. Iako smo se bili organizovali za njihovu gradnju. Cilj je bio da budemo Crkva bez ništa, koja vrši službu po livadama, da bi je spriječili da bude duhovna okosnica Crnogorcima, naravno, u korist Srpske crkve kojoj je trebala biti anektirana, kako sam već napisao, promijenjenoga imena u Pravoslavna. 

Čak ga neki kritičari terete da je njegova zasluga, što je kako vele Crnogorska crkva anemična, što je ordinarna laž. Kad je vladika Mihailo došao u Crnogorsku crkvu zatekao je samo jedno svješteno lice, da bi pod njegovim rukovodstvom uzrasla, kako sam i to već kazao, do 26 svještenih lica, među njima su danas i ukupno četvorica episkopa, od kojih je jedan poglavar s titulom Mitorpolita. To je njegova zasluga. 

Tu i takvu Crkvu, kako sam već objasnio, zato što je svjetski geostrateški problem, za tuđe interese, raskubaju kusi i repati, upravo njegovi kritičari, pretvarajući je u anemičnu organizaciju. Pokušavaju i da operu biografije odgovornih lica iz bivše vlasti, koji su svojim zločinačkih odnosom prema zemlji i samoj Crnogorskoj crkvi i kulturnoj baštini doveli zemlju u stanje koje tendira haosu i vodi je u propast. 

Gledao sam što se ne gleda pod zemljinim šarom, da umišljeno civilno lice, ukrašeno titulama, na ulici, intronizuje crkveno lice u mitropolita i proglašava počivšega vladiku Antonija svetim. Doduše, niko od tih civila nije poznat crkvenoj javnosti, niti je za Crnogorsku crkvu uložio dlaku s glave ali, očito u stanju koje dovodi u pitanje njihov mentalni status, isukali su mač protiv Crnogorske crkve. Tome se mogu veseliti svi njeni neprijatelji. 

(Stavovi izraženi u tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stav redakcije Analitike )

Portal Analitika

Komentari (32)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H Hunter6
06.09.2023. 18:27

Vucinicu, ajde kazi ti nama sto ste vi koji ste bili sa Mihailom uradili za CPC? Osim pisanja izjava. Nista. Mihailo je odbio ljude od CPC i veliki broj dobrotvora iz CG i dijaspore je DIGAO ruke od CPC sve dok je Mihailo tu. Sve ovo vi znate, ali to vama nije bitno. A nasi neprijatelji koji nas i ne priznaju kao narod, sad podrzavaju Mihaila. Super, zar ne?

5
1
c cgeuint_neregistrovani
05.09.2023. 20:58

sve mozete pricati, ali da g Stevo Vucinic radi protiv interesa crnogorske crkve to niko nece povjerovati , ko god je to pratio i radovao se obnovi crkve i drzave zna da je tu on ulozio nemjerljiv doprinos

6
9
N Njegoš_neregistrovani
05.09.2023. 17:17

Anti-crnogorski mediji kidišu na Bojovića a Miraša skoro pa brane. Zašto je to tako? Može biti da Mihailo nije štetan, ali će isto tako biti da neprijateljima odgovara slabašan čovjek na čelu CPC.

17
5
L Libero_neregistrovani
05.09.2023. 17:15

Evo lika koji je uz Mihaila duzi niz godina,ka savjetodavno civilno lice,a dok god je ovakvih likova koji nemaju petlje da se suprostave nasrtajima crkve Srbije i svih vlasti od obnove CPC.A surovali sa tadasnjim vlastima vidi se rezultat na sta su nas doveli,na najnize grane Crnogorce i CPC,a bez CPC nema Crnogoraca ni Crne Gore.No Vucinicu mici se da te ne gledamo bice nam lakse,eto toliko!

15
4
Z Zoran_neregistrovani
05.09.2023. 16:23

Samo reci sta je uradio za cpc da znamo i mi.sve ove godine njegovog rada .

18
6
B Bastadur_neregistrovani
05.09.2023. 14:10

Stevo postovanje veliko za Vas ali dugo se znamo nisam drugo ni ocekivao . Treba imat kicmu i dostojanstvo i ostat do kraja vjeran ideji koju ozivjesmo kad je malo ko smio .Veliki nas je broj Crnogoraca uz tebe i nasega mitropolita gospodina Mihaila. Moramo da sacuvamo nasu CPC koju neko hoce da nam baci na sramotu da civili na mitinge rukopolazu mitropolite . To nije nikad bilo u Crnu Goru i nece nikad bit ali izdrzacemo i ove igrarije siguran sam. Brzo ce se izbistrit da moze bit samo jedna crnogorska crkva i samo jedan mitropolit i to onaj kanonski izabran Mihailo

14
10
M Malena_neregistrovani
05.09.2023. 13:09

Poštovani Stevo, sve što govorite bilo bi logički uvezano da nije jedne sitnice. Svi oni koji 25 godina pljuju i ruže mitropolita Mihaila sad ga zdušno, rukama i nogama, brane. Zašto? Zašto IN4S ovako nasrće na potomka komitske kuće, g. Borisa Bojovića? Šta je to što Vi, kojeg sam odista vazda poštovala, prećutkujete? Čini se da se ruska guja svila mnoge skute. Iskustvo mi govori da su istina i pravda na strani onih koje ruska i srpska crkva osporavaju. Iskreno mi je žao, zemljače, ali ovog puta nijesi u pravu.

37
11
d dragan_neregistrovani
05.09.2023. 17:07

@Malena_neregistrovani _Bravo!

14
2
B Bratule_neregistrovani
05.09.2023. 12:56

Pa ste odlucili sa UROM da se udruzite ciji je 'vrhovni" potpisao sraman ugovor. E pa Crnogorci nisu zadovoljni bili ni sa tim sto je DPS uradio za nasu Crkvu, a i nisu sad sa vama. I nesto mora da se mijenja. Casno je povuci, dati sansu mladjem da pokaze i dokaze svoju energiju i unaprijedi polozaj Crkve.

30
10
c ctcg_neregistrovani
05.09.2023. 12:52

Gosparu Stevo, niko nema nista protiv Mihaila, ali priznat cete i sami, da se CPC mora vratiti autofekalnost koju je imala. Saopstenjima se to nece postici, za to je potrebna nova energija i snaga. Za 30 godina to se vec moglo izdejstvovati, da je bilo vise rada, a manje saopstenja. Ko je kriv, sad je nebitno, najbitnije je da se krene naprijed. Ne dopustite da se Crnogorci dijele, dosta je podjela. U pamet se Crnogorci!

35
9
B Bubamara_neregistrovani
05.09.2023. 12:37

Kad je muka, onda je bivša vlast prepiska imovinu na SPC, a kad nije, onda su to ovi od 2020.godine. Pogodi se sa samim sobom Stevo. Đe bi ti do sada? Strašno mi ličiš na Novaka Adžića. Tako i on uvijek ima dvije istine.

27
9
v vasko_neregistrovani
05.09.2023. 12:08

Dobro je sto se Stevo oglasio ali dje je advokat Nikola Belada da se javno oglasi? A bio je brz da na RTCG rece da drzava Crna Gora ne postoji

21
1
R RIR_neregistrovani
05.09.2023. 11:38

…Stevo , Cgorska crkva gubi od vase tvrdoglavosti …za dosta činjenja je zaslužan Vladika Mihailo ali i za totalnu pasivnost u burnim godinama za CG i CPC … što je strašno da ode u mirovinu …uz očitu i starost ! …dr.prof.Milenko Perovic ,je vrhunski intelektualac CGorski ,iznio je na skupu ,lijepih riječi za Vladiku Mihaila ALI i kritiku svima koji ga okružujete ,pobrojavši “taksativno” blago rečeno pasivnost sadašnje okruženje oko Vladike u uzavrelim desavanjima oko naše SVETE CPC ! urazumite se ,ukoliko volite dobro CPC… afere jedne i druge strane /nažalost CG polarizacija postoji/ i okrenite se, za stvaranje JAKE CPC -vjekovne i časne NAŠE Crkve na suprot terorističkoj SS /tzv.SPC -u CG /

40
11
K Karadag
05.09.2023. 11:21

gosp.Stevo, ostavimo pizmu doma.Zelja svih nas je da imamo Crnogorsku crkvu autokefalnu sto je i bila.Sto je ucinio DPS ili nije ucinio ,sto je htio to vise nema veze.Sada imamo sansu da slozno krenemo u jaku obnovu i koliko god ko moze neka cini bez pizme.Za to sto radi ako nikad nece biti placen ili hvaljen nema veze.Sto ucinimo za CG i nasu crkvu dosta smo ucinjeli za taj dan pa śutra opet.Dignimo je na nivo koji mirita da nam se ne smiju neprijatelji i lopovi .Neka je vjecna Crna Gora i nasa crkva.( SPC nije bitisala na ovim prostorima u vremenu kad su nase vladike birane od nas crnogoraca vladali .Vi koji se zovete srbi tada ste takodje bili crnogorci).

37
14
Ovaj komentar je označen kao neprimjeren u skladu sa pravilima komentarisanja na Portalu Analitika i Google politikom o privatnosti i uslovima korišćenja .
S Slavko_neregistrovani
05.09.2023. 15:58

Prase rep iskrivilo zbori da si s krmece sofre dospio odje! Ostavi se crnogoroca i uzivaj u prasicima na oboru!

8
5
k karakter_neregistrovani
05.09.2023. 17:32

@bjelopavlić_neregistrovani vi ste Brđani!!! a stara crna Gora je 4 nahije... i to su pravi Crnogorci a ne posrbijanci!!!

10
2
S Suvereni_neregistrovani
05.09.2023. 11:13

Sve ste uradili za dobro CPC i Crne Gore. Opštecrnogorski zbor na Cetinju 1993g " stvarao je prošlost ", što je služilo na čast i ponos Crnigorskom narodu i vjernicima svoje crkve, CPC. Ustolicenje Mitropolita je bila kruna zelje, vječita težnja Crnogoraca od 1923g kada je nasilno ukinuta....

23
8
C Crnogorci_neregistrovani
05.09.2023. 10:32

E moj Stevo godinama ti I Mihailo samo pišete saopštenja bez ikakvih rezultata....trebate biti među narod kao vladika Boris i pokretati inicijative i vjernici CPC će se vratiti kao što je slučaj u Niksicu.

44
18
R RIR_neregistrovani
05.09.2023. 13:07

@Crnogorci_neregistrovani , tako je ,ukoliko i Boris pokaže “propuste “ ima naseg svestenstva CPC za takve bitke koje treba voditi-na isti način kao sto su to radile na ZBORU nase časne Vladike CG /bez dima i autokrata …/

14
4