Javni poziv objavljen danas, prijavljivanje do 1. avgusta

IRF pokreće program „Women on boards“: Vrijeme za iskorak i jačanje zastupljenosti i doprinosa žena

U prvoj godini implementacije 20 žena iz javnog i privatnog sektora će dodatno unaprijediti svoja znanja i vještine. I svojim sposobnostima privući pažnju donosilaca odluka i poslodavaca u Crnoj Gori, i šire, pojašnjavaju iz IRF-a

IRF pokreće program „Women on boards“: Vrijeme za iskorak i jačanje zastupljenosti i doprinosa žena Foto: IRF
Portal AnalitikaIzvor

Investiciono razvojni fond pokrenuo je novi programa „Women on boards“. 

Kako je najavljeno iz IRF-a, cilj je jačanje zastupljenosti i doprinosa žena, za snažniji i otporniji ekonomski rast i razvoj Crne Gore.

„Zašto nam treba višežena u odborima direktora velikih preduzeća i na pozicijama odlučivanja? Zato što sva istraživanja i ekonomske studije pokazuju da su države i kompanije koje krasi inkluzivnost na pozicijama odlučivanja - uspješnije, prosperitetnije i konkurentnije“, navode iz IRF-a.

Takođe, kako dodaju iz IRF-a, zastupljenost žena u odborima direktora preduzeća poboljšava poslovne rezultate, uključujući povećanje prihoda i profita, poboljšanje profesionalnih standarda, kao i jačanje ESG performansi. 

„Prošlo je 11 godina otkako je Evropska Komisija predložila kvotu od 40% žena u odborima velikih evropskih kompanija. Sada je taj prosjek iznad 30% na nivou EU, a u Francuskoj, zastupljenost žena u odborima direktora velikih kompanija je premašila 45%“, ističu oni.

A nakon takvih rezultata, napominju, prešlo se sa principa dobrovoljnosti na pravnu obavezu. 

„Evropska Unija je u novembru 2022. godine uvela pravno obavezujuće kvote, kojima se velike kompanije u svim državama članicama obavezuju na: najmanje 40% mjesta u odborima direktora za predstavnike manje zastupljenog pola, odnosno najmanje 33% svih izvršnih i neizvršnih direktora. Krajnji rok je jun 2026. godine“, podsjećaju iz IRF-a.

Ova direktiva je, kako kažu, motivisana vizijom da jedino zajedničkim radom, muškarci i žene mogu da ekonomski razvoj i biznis zajednicu Evropske unije izdignu na viši nivo.

S druge strane, ukazuju da je u Crnoj Gori, koja pretenduje da bude prva sljedeća članica EU, broj žena u Odborima direktora velikih privatnih i državnih preduzeća je ispod 15%. 

„Počeli smo u decembru 2022. godine kada smo inicirali izmjene Zakona o privrednim društvima. Očekujemo da crnogorski Parlament uskoro usvoji inovirani Zakon koji predviđa kvote o uravnoteženijoj zastupljenosti polova u odborima direktora velikih privatnih i javnih kompanija“, navode iz IRF-a.

Poručuju da nastavljaju inspirisani iskustvom iz Evropske unije, projektom „Women on boards“, s ciljem da ubrzamo crnogorsku ekonomiju i implementiramo standarde koji će omogućiti pristup evropskim tržištima. 

„U prvoj godini implementacije 20 žena iz javnog i privatnog sektora će dodatno unaprijediti svoja znanja i vještine. I svojim sposobnostima privući pažnju donosilaca odluka i poslodavaca u Crnoj Gori, i šire“, pojašnjavaju iz IRF-a.

Nakon procesa selekcije, odabrane kandidatkinje će, prema njihovim riječima. tokom septembra, oktobra i novembra proći kroz intenzivne obuke, radionice i razvijati nova znanja i vještine. Predavači će biti renomirani stručnjaci iz regiona i Evrope, a program će polaznicama omogućiti veću vidljivost i umrežavanje sa drugim liderkama na najvišim rukovodećim pozicijama.

Ključne teme programa „Women on boards“ obuhvataju sticanje znanja o korporativnoj kulturi i upravljanju, izgradnji i vođenju ličnog brenda, strateškom upravljanju i ESG standardima; sticanje finansijskih znanja za strateško upravljanje, unaprjeđenje komunikacionih vještina, te izgradnju snažnog ženskog liderstva.

Detaljni uslovi su opisani u Javnom pozivu koji je danas objavljen na sajtu IRFa, a prijave se primaju do 1. avgusta. 

„Vaša snaga, inovativnost i posvećenost moraju biti vidljiviji i institucionalno snažno podržani, a kroz ovu kampanju pod nazivom “Vrijeme je za iskorak” poručujemo cijelom društvu da je inkluzivno liderstvo - osnov ekonomskog prosperiteta“, zaključuju iz IRF-a.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.