Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Stav

Stav

Ideologija velikosrpstva danas

Ako se ne zaždije Lovćenska luča i ne zazvone zvona sa Olimpa crnogorskog, mračne sile beogradskog autokrate mogu krenuti u pohod na zli put bez povratka

Ideologija velikosrpstva danas Foto: Klix
Mihailo TERZIĆ
Mihailo TERZIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Nije Aleksandar Vučić njen kreator, mnogo prije njega u Memorandumu SANU data je vizija te sulude fikcije koja će o jadu zabaviti mnoge narode na Jugozapadnom Balkanu, a bogami i Srbe same. Vučić je samo nosilac političke prakse ideologije „srpskog sveta“ sa prepoznatljivim karakteristikama fašističke tehnike vladanja.

Jedna od bitnih karakteristika njegove vladavine je spoj kulta mitske prošlosti Srba i selektivne tradicije, sa autokratskim načinom vladanja. Kult tradicije napunjen izmaštanim mitovima i zabludama i upakovan u ideološku fikciju „srpskog sveta“ postaje pogonsko gorivo za destruktivno i iracionalno ponašanje sljedbenika te fikcije. 

U propagandnim radionicama 

Propagandnim tehnikama, uz pomoć podaničkih intelektualaca, demonizuju se drukčijemisleći, stvara se stanje nerelanosti, ukorjenjuju se opasna i lažna uvjerenja, kako bi izmanipulisana masa bila spremna za anticivilizacijsku destrukciju. 

U propagandnim radionicama laži ubija se istina, a laži, podvale i poltronstvo postaju biznis za korumpirane intelektualce koji se trude da istoriju pretvore u propagnadu. Na taj način Vučić pokušava spojiti osvajačku politiku Nemanjića iz 13. vijeka sa njegovom imperijalnim ciljevima u 21. vijeku. Od Kosova do Košara.

Vezivno tkivo takvog spoja nijesu istorijske činjenice, nije istina, nego priređena prošlost za potrebe fašisoidne prakse.

A zna se, da je i Hitlerov naconalsocijalistički pokret izrastao iz njemačkog narodnog pokreta čiji su zagovornici težili povratku tradicijama mitske Njemačke srednjovjekovne prošlosti.

Strategijski cilj ideologija „srpskog sveta“ na prostorima „bivših“ i sadašnjih Srba na Jugozapadnom Balkanu zasniva se na konstrukciji istorije, svrgavanju istine, nametanju izmišljene prošlosti uz obavezno brisanje nezgodnih činjenica. Ideologija „srpskog sveta“ (čitaj Velike Srbije) nije ništa drugo nego „trojanski konj“ velikosrpskog fašizma da, pod izgovorom zaštite navodne ugroženosti Srba na Jugozapadnom Balkanu, ostvari granice Karlobag - Virovitica.

Politički konstrukt o tzv. ugroženosti Srba, ima za cilj da izazove masovni osjećaj nacionalnog poniženja, koji bi poslužio za zloupotrebu mase izmanipulisanih, radi osvajanja prostora etnički čiste-odabrane nacije. 

Populizam i sabotiranje kritičke misli

Javnosti se nameće lažna tvrdnja da su građani inficirani velikosrpskim fašizmom nepoželjni zato što su Srbi, a ne zato što su inficirani.

U fašističkoj varijanti Vučićevog obrazovnog sistema sve se više nameće potreba za kolektivnim ponosom namitsku prošlost, u kojoj nema mjesta čak ni za Desanku Maksimović. Škole i univerziteti prije svega treba da indoktriniraju nacionalni ponos prema velikosrpskom klero-nacionalizmu i tradicionalizmu i da kreiraju novu stvarnost oblikovanu po volji Vođe. 

Kao i svaki fašizam i ovaj se oslanja na selektivni populizam u kome građani gube delegiranu moć, narod postaje „teatralna fikcija“, a parlament „gluvo mesto za manipulaciju“. 

Ukratko, fašistička politika velikosrpske ideologije mitologizuje prošlost, stvara eroziju nacionalne baštine kojapostaje oruđe za ostvarenje političkih ciljeva. 

U Vučićevoj političkoj praksi dominira anti intelektualizam, hijerarhija, diskriminacija, uz vidno odsustvo vladavine prava i pravnog reda.

Politička praksa Aleksandra Vučića sabotira kritičku misao koja počiva na činjenicama, a prihvata lobotomirane „eksperte“ koji građanima nameću lažnu „nauku“ kao konačnu istinu. Oni lansiraju teoriju o „čistom genetskom kodu srpske dece“, oni „dokazuju“ da su Srbi na Jugozapadnom Balkanu svuda ugroženi, a po pravilu ugroženi su svuda gdje oni nijesu u mogućnosti da ugrožavaju državu u kojoj žive i pripadnike drugih nacija. 

Fanatička retorika

Algoritam prema kojem funkcionišu diktatori, pa i sam Vučić, je fanatička retorika i strasna želja da se nešto kaže. Učestalim monološkim dijalozima sa samim sobom, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, Vučić demonstrira nov vid mentalnog nasilja nad kolektivnim razumom nacije, gdje nema mjesta zdravom kritičkom mišljenju.

I Hitler je računao da je „receptivna sposobnost masa veoma ograničena, a njihovo razumijevanje malo, dok im je zaboravsnost, sa druge strane, izuzetno velika“. U tome je Vučić prevazišao uzore propagande Trećeg rajha. On se ne obraća razumu mase, već emocijama, izbjegava sukobe argumenata, njegova rasprava se svodi na ideološki sukob NAS - odabranih i NJIH – izdajnika. Takva politička praksa degradira informativne prostore i guši stvarnost. 

Neprekidne manipulacije biračkim tijelom, jednokratnim novčanim davanjima, selektivnim pojeftinjenjem, uzaludnim obećanjima, konstrukcijom teških situacija na unutrašnjem i spoljnom političkom planu, imaju jedini smisao da korumpira biračko tijelo i da sebe prikaže herojem nacije koji je uspješno spašava od problema koje, najčešće, sam kreira. 

Vučić preuzima ulogu institucija, vladavine prava i pravnog reda u državi. On postaje „institucija“ koja potire sve institucije pravne države i njene represivne i imunološke podsisteme.

U suštini velikosrpske ideologije, kao i kod svakog fašizma, jelojalnost etničkom identitetu i priređenoj tradiciji za potrebe tih ciljeva. Odabrana nacija dobija imperijalni karakter i postaje nosilac ostvarenja političke fikcije vođe izmanipulisanih građana. 

Jasna ideološka matrica

Politika Aleksandra Vučića prema Crnoj Gori najbolje oslikava pokušaj potčinjavanja, diskriminacije i potiranja crnogorskih nacionalnih entiteta od strane klero-fašističke velikosrpske dominacije. 

Postojanje duhovne, kulturne, nacionalne i državotvorne slobode Crnogoraca je za velikosrpski fašizam ugrožavanje Srba u Crnoj Gori. Do izražaja dolazi jasna ideološka matrica te političke prakse da Srbi prestaju biti ugroženi samo onda, kad su u poziciji da ugrožavaju druge.

Posljednje dvije-tri godine Beograd ne pominje ugroženost Srba u Crnoj Gori? 

Velikosrpske vođe se odnose paternalistički prema crnogorskoj državi, kao da je ona njihov privatni posjed. Njihova primitivna osionost iskazuje se direktno izjavama lidera Srbije „mogli smo sprečiti referendum u Crnoj Gori“ ili Vučićeva „da sam ja bio predsednik Crna Gora ne bi otišla“. Neprestano se angažuju timovi režimskih eksperata da urušavaju, prisvajaju, potcjenjuju svaki sadržaj viševjekovnog državotvornog trajanja Crne Gore i Crnogoraca.

Jedan od „izvođača radova“ primjene velikosrpskog fašizma u Crnoj Gori doktor istorije A. Raković, onomad izjavi da već dvadeset godina radi u Crnoj Gori i da „će Crna Gora biti najpomirenija kad u njoj budu svi Srbi“.

Duhovno, etničko i kulturno nasljeđe Crnogoraca godinama je izloženo etnocidu i kulturocidu od strane velikosrpske „naučne“ misli, koja prisvaja, falsifikuje i baštini kao svoje, sve što joj se sviđa iz crnogorskog nasljeđa.

Helikopterima se donose crkve po brdima crnogorskim, borbenim helikopterima se ubacuje vladika SPC u pancir ćebetu u Cetinjski manastir. U centru Beograda se pali zastava na Ambasadi Crne Gore...

Zanimljivo je da Vučić skoro nikada nije izgovorio riječ Crnogorac, ali se zakleo da dok je on živ Crna Gora neće upravljati Srbijom kao što je to bilo prethodnih 30 godina.

I dok se Vučić kune da u Srbiji nikada neće biti ono što nije nikada ni bilo, uporno i tajno radi da u Crnoj Gori ne bude nikada više, onoga što je uvijek bilo - Crnogoraca i njihovog identitetskog nasljeđa.

I da Crnogorci neće upravljati ni u crnogorskoj državi!? 

U Crnu Goru šalje timove tipa - Dajkovića, Pavićevića, Rakovića, Bokana…i ogroman kapital da preumljava Crnogorce, da ih na sljedećem popisu bude što manje. 

Prijetnja

Vučić proglašava „srpski svet“ dominantnom nacijom na tzv. „etničkom prostoru srpskog roda“ koji je, po njemu, etnički prostor države Srbije?! To je školski primjer kako fašistička politika prisvaja zamišljeni etnički prostor „čistog srpskog genetskog koda“ kao dio svoje države „od Hjustona do Vasojevića i od Zvornika do Obrovca“. 

Gdje „Hjuston“, očigledno, služi da prikrije jadac.

Nije najveća opasnost postojanje ovakve političke prakse koju sprovodi beogradski autokrata. Opasnija je prijetnja da ta praksa bude prihvaćena kao normalnost.

Crnogorci se još uvijek ponašaju kao da nijesu svjesni da njihovo milenijumsko trajanje, velikosrpski klerofašizam briše iz istorijskog pamćenja kao falsifikat, sa namjerom da ih ponovo upiše u „matične knjige Srba“.

Za uzor im nude spomenik u Pljevljima „Hitlerovom pravoslavcu“ patrijarhu SPC Varnavi Rosiću.

Davljenje Crne Gore dešava se pred očima savremene Evrope koja nikako da shvati da je to u Crnoj Gori samo pokazna vježba za dominaciju velikoruske i velikosrpske imperije na jugu Evrope.

Ako se ne zaždije Lovćenska luča i ne zazvone zvona sa Olimpa crnogorskog, mračne sile beogradskog autokrate mogu krenuti u pohod na zli put bez povratka.

Portal Analitika

Komentari (29)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
k kivivravedra_neregistrovani
23.09.2023. 19:11

Tri jahača apokalipse četvrta jahačica je Brnabička osoba u koju Vučić ima najviše povjerenja i koja nema svoj mozak već koristi Vučićev. Srbi spremaju zlo i učiniti će ga ako dobiju priliku i ako ih se ne zaustavi. Ideja o vascelom srpstvu u jednoj državi njima je jedina opsesija. Njih ne zanimaju ljudi već samo teritorij. Spremni su ostaviti Srbe ispod Ibra da bi se domogli sjevera jer očito da su shvatili da cijelo Kosovo ne mogu dobiti. Dokazati kako Bosna ne može uspjeti kao država i zato oni moraju van jedina im je misao. CG nije ostavljena itekako je aktuelna i tu će je pokušati politički preglasati i preuzeti bez krvi, instaliranjem prosrpske vlade što je na djelu i sve do izbacivanja zemlje iz NATO i referenduma o prisajedinjenju. Takova Srbija ne bi se smirila već bi krenuli na Hrvatsku tamo gdje su stali jer vlada u izgnanstvu RSK još uvijek postoji. Stoga i mi u Hrvatskoj trebamo biti budni Njihovi popovi su zlo bili i ostali.

0
0
K Kvatro
18.09.2023. 16:49

UZALUDU IM NJIHOVO RUSKO NAORUŽANJE . SRCE JUNAČJO JE NAJSNAŽNIJE ORUŽJE. OVOGA PUTA SRBIJANSKI KLEROFAŠISTI SRCA NEMAJU KAO ŠTO GA NIJESU IMALI 500 GODINA DO OSLOBODJENJA OD OSMANLIJA.

5
1
M Miloš_neregistrovani
17.09.2023. 18:44

Srpski fašizam nije za potcjenjivanje!

10
1
P Piperka_neregistrovani
17.09.2023. 11:55

ovo su divljaci

19
2
N Nušić_neregistrovani
17.09.2023. 10:27

NAŠTA OVI LIČE,A STA ĆES ,NEČISTA KRV.

20
2
N Nikolaj_neregistrovani
17.09.2023. 10:51

@Nušić_neregistrovani Nušiću,ti si Sumnjivo lice, a Borina je Nečista krv.... no, nešto si reći hteo, pa nisi znao ili smeo?

4
10
K Knjiga_neregistrovani
17.09.2023. 13:56

@Nikolaj_neregistrovani kad si tako pametan trebao si povezati onoga gore sa Dr,pokojnik,vlast pa biraj i spoji

7
0
p poljanski_neregistrovani
17.09.2023. 08:39

Vučić ne spominje Crnu Goru i Crnogorce, a Porfirije u svojim govorima ne spominje Hrvatsku. Ako poslušate sve njegove riječi on govori o Lici, Kordunu, Slavoniji, Dalmaciji ili Baniji. Hrvatska mu je najmrskija riječ.

20
2
H Hahi_neregistrovani
17.09.2023. 14:01

@poljanski_neregistrovani Ako mu je ta riječ toliko mrska pitaj ga gdje se nalaze te male pokrajine da nisu možda u srpskom svetu ili mislite i tamo klotrati kad vojska u oluju upadne

8
0
S SasaBlok5_neregistrovani
17.09.2023. 07:46

Nema nista od toga, nema vas. I to sto vas ima su uglavnom stare komunjare poput tebe, i ovi rozajci sto ti salju podrsku u komentarima iz dijaspore.

4
24
Ć Ćamil_neregistrovani
17.09.2023. 08:47

@SasaBlok5_neregistrovani Ti mora da si neki kalup ljigavog Dajkovića i prototip mrzitelja CG Rakovića. Zastiđe i ološ je uvijek bio izazov crnogorskoj Čovječnosti i Čestitosti. Na žalost civilizacije, biće i vas takvih da se prstom kazujete...

24
3
B Brat_neregistrovani
17.09.2023. 09:12

@SasaBlok5_neregistrovani ajde vrati se u tu vukojebinu, iz koje si sljegao u Blok 5 i ne baljezgaj...

16
4
T TOŠO_neregistrovani
17.09.2023. 09:26

@SasaBlok5_neregistrovani SLUŠAJ NEŠTO KLJUNASTI,PONOVO CETE VI DA VODITE OPANKE. Tu ste utrenirani 500 godina niko vi nije ni do članka. Kad vam CRNOGORCI počnu čuvati uši izliječicete se od frustracija vjekovnog ropstva!

19
3
B Borna_neregistrovani
17.09.2023. 07:38

Ova srpska političko-vjerska garnitura od NATO intervencije ima agendu kako trampiti Kosovo za „RS“. U tu svrhu politički maltretiraju međunarodnu zajednicu na dva fronta, u BiH i na Kosovu, ne bi li izgubila živce i dala im to što traže. Agenda je osmišljena dok je Crna Gora bila u zajednici sa Srbijom, međutim Crna Gora je napustila zajednicu pa se je stvar zakomplicirala, odnosno žele ovce i novce, „RS“ i Crnu Goru u paketu, kao i privagu, „ZSO“ na Kosovu. U međuvremenu se je stvar za Srbiju dodatno zakomplicirala jer i Rusija ima sličnu agendu u svrhu koje i ratuje u Ukrajini, pa međunarodna zajednica ne smije dati Srbiji što hoće, ne što ne bi htjela.

20
1
L Ljubo_neregistrovani
17.09.2023. 12:40

@Borna_neregistrovani ....Baš si ga takomplicirao. Glede međunarodne zajedinice, da li je to SAD plus par saveznika ili čitav svijet, uključujući Aziju, Afriku, Latinsku Ameriku?

2
2
P Plav_neregistrovani
17.09.2023. 06:52

1. U BiH ubijeno blizu 100.000 osoba, 50.000 žena je silovano, 150.000 ratnih invalida, od 1995. poginulo/teško ranjeno od mina 7500 ljudi, porušeno 614 Džamija, porušeno 190 Katoličkih crkvi, kroz srbočetničke logore prošlo 200.000 ljudi, 1,7 miliona ljudi oboljelo od raznih psiholoških bolesti zbog rata, oko 800.000 granata ispaljeno na Sarajevo! U BiH ubijeno 3372 djeteta,, DOSUĐENI GENOCID ZA SREBRENICU, otkriveno do danas 5000 masovnih grobnica! Ratna šteta blizu 100 milijardi eura! 2. U Hrvatskoj ubijeno 16.000 osoba, 37.000 ranjenih, 2000 žena silovano, ubijeno ukupno 402 djeteta, 550.000 Hrvata je protjerano, kroz srbočetničke logore prošlo 30.000 ljudi, Od 1995 do danas stradala 691 osoba od mina, porušeno 122 Katoličke Crkve, porušeno i teško oštečeno 200.000 objekata, na Vukovar ispaljeno 1,5 miliona granata! otkriveno 156 masovnih grobnica, ratna šteta 30 milijardi eura 3. U Sloveniji je 70 ljudi ubijeno. 182 ranjena Slovenca i 146 ranjenih vojnika JNA (od kojih je bilo

28
3
P Plac_neregistrovani
17.09.2023. 07:11

Rat u Sloveniji je bio prvi rat nakon Drugog svjetskog rata u Evropi! ratna šteta 100 miliona eura 4. Na Kosovu ubijeno oko 13.500 ljudi, 860.000 ljudi protjerano, Srbi otrovali 20.000 bunara vode po Kosovu, Srbi pobacali 502 albanske djece u bunare, 20.000 žena silovano, porušeno 218 Džamija, na Kosovu je gotovo cijelo stanovništvo protjerano u susjedne zemlje, rat na Kosovu je i kraj Miloševićeve karijere, ratna šteta oko 17 milijardi eura Ukupno nestalih preko 15.000 ljudi još.. Ubijeno i teško ranjeno 1.137 novinara

24
3
V Vala_baš_neregistrovani
17.09.2023. 07:27

@Plac_neregistrovani...Ovo je potrebno svaki dan govoriti. Učiti đecu ko su Srbi i šta su uradili svojim komšijama da ne bi doživjela to isto jer ova pomućena svijest nikada neće biti izliječena. Zaustaviti srbizaciju Crne Gore dok je vrijeme.

28
3
B Brat_neregistrovani
17.09.2023. 09:15

@Plav_neregistrovani kad tad, sve ce ovo uci u udzbenike istorije. Kako Jevreji, s punim pravom ne dozvoljavaju da se zaboravi holokaust, kako Srbi, s punim pravom ne dozvoljavaju da se zaboravi Jasenovac tako ni ovi narodi nece, s punim pravom dozvoliti da se zaborave ovi zlocini..

11
1
s susjedHR
17.09.2023. 06:10

To je to, fenomenalano opisan srpski mentalitet i politika koju vode. Nije bezveze ovo jedan od najboljih portala i novinara u regiji! Mogli bi se i u Hrvatskoj ugledati na vas! Čisto, britko, jasno, udara u srž od a-ž! Svaka čast na stavu, tako se piše istina!

31
3
B Bizmark_neregistrovani
17.09.2023. 06:06

Fašizam u srbiji nikad neće nestati.

28
4
P Perica_neregistrovani
17.09.2023. 11:54

@Bizmark_neregistrovani ne dokle qod je budala

3
0
L Ljubo_neregistrovani
17.09.2023. 06:04

.....Srbi su o jadu zabavili mnoge narode na Jugozapadnom Balkanu.... kroz tekst se još par puta provlači taj novokompovani pojam Jugozaoadni Balkan. Do sada su Ameri izmislili pojam Zapadni Balkan i upirno ga nameću. Ovo je, izgkeda, novina u geopolitici?

19
4
Z Znamo_neregistrovani
17.09.2023. 06:01

Tamo dje prestaje razum, započinje Srbija!

28
3
V Vala_baš_neregistrovani
17.09.2023. 07:07

@Znamo_neregistrovani ...predivno rečeno. Potrošismo živote boreći se protiv ludačkih namjera ludog srpskog sveta koji lažima potire svaku istinu i svoje zločine i kukavičluk opravdava "ugroženošću" Srba. Blago onome ko ne živi u njihovoj blizini. Sarajevski ratni grafit to najbolje sažima "Hvala ti majko što nisam Srbin"

23
2
c crnogorac_neregistrovani
17.09.2023. 06:01

tri najvisa zla na balkanu koja su se do danas radjala.

26
2