Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Crnogorskoj umjetnici ukraden rad na Bijenalu u Firenci; Lompar: Neka se cetinjskim parkovima dive i na taj način

Grafičarki sa Cetinja djelo je otuđeno tokom trajanja izložbe u palati Mediči

Crnogorskoj umjetnici ukraden rad na Bijenalu u Firenci; Lompar: Neka se cetinjskim parkovima dive i na taj način

Nažalost, svjedočimo sve češćem ataku na umjetnička djela, koji za cilj imaju da oštete isto i da tim putem pošalju poruke društvenog, političkog i ekonomskog nezadovoljstva. U mom slučaju lakše je podnijeti otuđenje nego oštećenje kao znak revolta - kazala je Lompar

Crnogorskoj umjetnici ukraden rad na Bijenalu u Firenci; Lompar: Neka se cetinjskim parkovima dive i na taj način Foto: privatna arhiva
PobjedaIzvor

Grafičarka sa Cetinja Ana Lompar predstavljala je radom ,,Cetinjski parkovi - moje intelektualne vježbanke“ Crnu Goru na XIV Bijenalu u Firenci. Tokom trajanja izložbe u palati Mediči, od 14. do 22. oktobra 2023. godine, rad joj je ukraden.

Kako nije bila u prilici da prisustvuje samom otvaranju Bijenala, ali ni kasnijem višednevnom bijenalnom programu, Lompar je neprijatnu informaciju da je njen rad otuđen dobila upravo tokom trajanja izložbe. Nažalost, istraga nije rasvijetlila događaj i još se ne zna kako je rad otuđen.

“Pravo izlaganja na XIV Bijenalu u Firenci zaista sam doživjela kao izvanrednu priliku da predstavim svoju likovnost, ali i moju prelijepu Crnu Goru. Rad je dio projekta ,,Cetinjski parkovi - moje intelektualne vježbanke“ i bio je prezentovan na postamentu u jednoj neobičnoj formi koncipiranoj kao ,,art-book“. Međutim, tokom izložbe rad je otuđen”, kazala je Pobjedi Lompar, dodajući da je o neprijatnom događaju izvijestila uprava Bijenala koja je u njeno ime i obavijestila policiju i preduzela dalje mjere iz svoje nadležnosti.

PROCES

Lompar je kazala da je odmah nakon dobijanja informacije da je njen rad ukraden osjetila nelagodu.

“Međutim, ovakve situacije se dešavaju. Nažalost, svjedočimo sve češćem ataku na umjetnička djela, koji za cilj imaju da oštete isto i da tim putem pošalju poruke društvenog, političkog i ekonomskog nezadovoljstva. U mom slučaju lakše je podnijeti otuđenje nego oštećenje kao znak revolta”, kazala je Lompar.

Ona je podsjetila da se izložbeni prostor palate Mediči prostire na 11.000 kvadratnih metara.

1720459886-ana-lompar

“U tom prostoru se predstavljaju umjetnička djela po sekcijama. Od samog početka imam korektnu komunikaciju sa rukovodiocima Bijenala te stoga smatram da će doprinijeti razrješavanju ovog nemilog događaja i na način da ustupe eventualne snimke”, kazala je Lompar.

Od Lompar se zahtijevalo da autorizuje dalju proceduru kojom bi se počinioci ovog djela mogli adekvatno kazniti, a nakon komunikacije sa nadležnim organima umjetnica je objasnila da ne želi da se bilo kakav postupak vodi protiv lica koje je otuđilo njen rad.

“Smatram da je jako neprimjereno otuđiti umjetnički rad i na ovaj način se ophoditi prema kulturi. Međutim, nažalost nijesam jedina kojoj se ovo tokom izlagačke prakse desilo, poznate su mi i situacije u kojima je otuđen umjetnički rad mnogo većih dimenzija za koji se počinioci nijesu nikada otkrili. Na ovoj izložbi je bilo izloženo 1.500 umjetničkih djela, priliku da se predstavi dobilo je 85 zemalja, među njima i moja. Za mene je to bilo iznad moga imena. Rad je posvećen mom rodnom gradu Cetinju i ponukana upravo tim emocijama, donijela sam odluku da ukoliko je neko prepoznao ljepotu cetinjskih parkova kroz moj likovni izraz, srećno mu bilo, neka se cetinjskim parkovima dive i na taj način”, istakla je Lompar.

POZIV

Zanimljivo je da su Lompar u znak izvinjenja rukovodioci Bijenala uputili poziv za izlaganje na XV Bijenalu 2025. godine.

“U proteklim mjesecima, od završetka Bijenala do danas, korektno sam ispratila svaki vid komunikacije sa nadležnim organima i zaključila da se o pomenutom nemilom događaju ne oglašavam. Međutim, nedavno, u znak izvinjenja rukovodioci Bijenala uputili su mi poziv za izlaganje na XV Bijenalu 2025. godine, te stoga smatram da sam dužna da o ovoj izvanrednoj izlagačkoj prilici obavijestim sve one koji već dugo bodre moje likovne napore. Zaista se radujem što ću se ponovo predstaviti na Bijenalu i Crnu Goru još jednom upisati u izlagačku listu”, kazala je Lompar.

Lompar je završila osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na studenskom programu grafika, pod mentorstvom prof. Jakova Đuričića. Magistrirala je na FLU, Odsijek grafika, pod mentorstvom prof. mr Anke Burić. Bila je stipendista za učešće u likovnoj koloniji Anderson Ranch Art Center, Aspen USA, i stipendista za semestar (Fall semestar) u School of Contemporary Art, Pont Aven, Francuska. Izlagala je na više kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i hrvatskog virtuelnog udruženja likovnih umjetnika ,,Art Ćakula“.

Sjećanje na djetinjstvo u palati Mediči

Grafičarka sa Cetinja Ana Lompar, približavajući simboliku rada ,,Cetinjski parkovi - moje intelektualne vježbanke“, kazala je da je najranije djetinjstvo provela u zgradi nekadašnjeg engleskog poslanstva čija su dvorišta upravo Njegošev park i Park 13. jul.

“Rad koji sam prezentovala čini segment projekta ,,Cetinjski parkovi - moje intelektualne vježbanke“ koji na najemotivniji način izražava moje sjećanje na djetinjstvo koje sam provela u prelijepom ambijentu ovih parkova. Tako su se cetinjski parkovi, putem mojih grafičkih otisaka našli u palati Mediči i predstavili duhovnu veličinu moga grada. Značajnu ulogu u odrastanju, pored porodice, odigrao je ovaj veličanstveni ambijent. Na osnovu svega pomenutog, rekla bih da se i moje viđenje života danas temelji na vrijednostima koje nosi 13. jul”, istakla je Lompar.

Portal Analitika