„Žena, život, sloboda!“

Francuske umjetnice za Iran: Poruke šokantnog videa

Pedesetak glumica, pjevačica i advokatica iz Francuske ošišalo se u znak podrške borbi iranskih žena - demonstranatkinja.

Francuske umjetnice za Iran: Poruke šokantnog videa Foto: Printscreen/Twitter
Armin Arefi
Armin ArefiAutor
Le PointIzvor

To je inicijativa koja je emotivno zaokupila žene koje nastavljaju da demonstriraju u Iranu uprkos represiji. U videu solidarnosti emitovanom u srijedu ujutro na društvenim mrežama, pedesetak renomiranih francuskih glumica, pjevačica i advokatica ošišalo je pramen kose makazama, poput Iranki koje ovaj gest izvode tri sedmice tokom skupova u znak počasti Mahsi Amini, 22-godišnjoj mladoj ženi koja je umrla 15. septembra nakon što je uhapsila moralna policija zbog nepropisno nošenog hidžaba.

“Za slobodu”, u preambuli pokreće glumica Žilijet Binoš, koja je radila sa slavnim iranskim režiserom Abasom Kiarostamijem, koji je preminuo 2016. u Francuskoj. Po stopama prestižnih filmskih i pjesničkih umjetnika, kao što su Marion Kotijar, Isabela Ađani, Angele, Isabel Iper, Žulijet Armanet, Isabel Kare, Džejn Birkin ili Žuli Gajet, od kojih je svaka ošišala pramen kose – a neke i veći dio – kao podršku borbi iranskih žena. Učestvovale su i advokatice.

Video sekvence su prošarane tekstovima koji govore o tragičnoj sudbini Mahse Amini, kao i o motivima žena koje izlaze na ulice u Iranu. Cijelu stvar u pozadini prati persijska verzija svjetskog hita “Bela Ćiao” iranskog umjetnika Gandoma, koja je postala jedna od himni pobune protiv Islamske Republike. Završava se crtežom Marjane Satrapi, autorke poznatog stripa Persépolis, dok odzvanja slogan „Žena, život, sloboda!“. “ Ovaj slogan protesta u Iranu, ponovljen je na francuskom jeziku na demonstracijama podrške u Parizu.

Inicijativa takođe dolazi kao odgovor na poziv za međunarodnu pomoć koji je 25. septembra pokrenuo iranski režiser Ašgar Farhadi. U video snimku objavljenom na svom Instagram nalogu, autor višestruko nagrađivanog filma „Razvod“ prekinuo je sa svojim uobičajenim oprezom prema režimu pozivajući ljude širom svijeta da se "solidarišu" s borbom Iranki na ulicama.

Šest metaka za ubistvo slobode: Hadis Najafi - simbol otpora i borbe za prava žena
1
Šest metaka za ubistvo slobode: Hadis Najafi - simbol…
26.09.2022 11:37
Odsjekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama
1
Odsjekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak…
05.10.2022 15:21


Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J JASAMOVO_neregistrovani
06.10.2022. 12:42

NI RIJEC O SPC

12
1
T Terra_nova_neregistrovani
06.10.2022. 09:31

"Moralna policija" je ono dje nas Joanikije II "vodi" sa njegovim tetoviranim likovima i kalašnjokovima koje su naručili preko krimi klanova. Poruke koje šalje i litije koje organizuje, nijesu daleko od onoga dje se Iran danas nalazi

13
1