Ispravka netačne vijesti označene kao DEZINFORMACIJA

Djevojka koja je vezala kosu nije ubijena Hadis Najafi

Ovaj tekst je demanti, ispravka netačnih navoda - naslov i tekst su promijenjeni, odgovaraju činjenicama i prezentirani su na način da se uoči da je izvršena ispravka prethodno netačnih navoda.

Ispod demantija naveden je stari tekst prenijet iz regionalnih medija, naslov NETAČNI ORIGINALNI TEKST - OZNAČEN KAO DEZINFORMACIJA je boldovan i istaknut.

Tekst je ispravljen po proceduri koju navodi regionalna fact-checking organizacija Raskrinkavanje.ba

Djevojka koja je vezala kosu nije ubijena Hadis Najafi Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

TAČNA VIJEST - ŠTA SU ČINJENICE

Žena na viralnom snimku koja veže kosu i odlazi na proteste  pogrešno je imenovana kao Hadis Najafi. Ona je živa i nastavlja da podržava proteste, kako je i sama rekla za BBC.

Ipak, Hadis Najafi zaista jeste ime djevojke koja je ubijena tokom protesta. Kako se navodi u članku portala The Observers, 22-godišnja Najafi ubijena je na protestu u gradu Karaju, nakon što je nekoliko puta upucana u lice, vrat i prsa. U članku se također tvrdi da se njeno ime nalazi i na listi poginulih koju je objavio Amnesty International, a da je nizozemski portal na perzijskom jezikuRadio Zammanehobjavio njene osmrtnicu, sliku, kao i fotografije fizičkih povreda.

Dakle, djevojka po imenu Hadis Najafi zaista jeste ubijena na protestima u iranskom gradu Karaj, ali viralni snimak djevojke koja veže kosu ne prikazuje nju. BBC nije “lažirao vijest”.

DEZINFORMACIJA - PRVOBITNO OBJAVLJENA VIJEST

Tokom deset dana demonstracija u Iranu, do kojih je došlo nakon smrti Mahse Amini, ubijeno je, po do sada dostupnim informacijama, više od 40 osoba.

Hrabre žene Irana se na protestima bore za osnovna prava.

Jedna od njih je i sinoć ubijena Hadis Najafi, dvadesetogodišnja djevojka koja je, uz Mahsu Amini, postala jedan od simbola borbe za slobodu i prava žena.

Snimak na kojem je prikazana djevojka koja veže kosu i odvažno kreće u bornu protiv diskriminacije i ugnjetavanja žena, ne predstavlja Hadis Najafi. Snimaj je postao je viralan i obišao svijet sa kontekstom koji ne odgovara činjenicama.

Hadis je na protestima ubijena - šest metaka u grudi, lice i vrat.

Žena, život, sloboda: #MahsaAmini postaje globalni fenomen
2
Žena, život, sloboda: #MahsaAmini postaje globalni fenomen
18.09.2022 21:40


U znak podrške borkinjama za slobodu u Iranu, žene širom svijeta na društvenim dijele ilustraciju ili fotografiju na kojoj djevojka sa protesta koja je živa i nastavlja učešće u pobuni, veže kosu.

Podsjećamo, protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22), uhapšene 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Bijes u Iranu zbog smrti Mahse Amini, cijepaju i panoe sa Homeinijevim likom (VIDEO)
0
Bijes u Iranu zbog smrti Mahse Amini, cijepaju i panoe…
20.09.2022 22:44
Mlada Iranka (22) preminula nakon što je uhapsila policija za moral
1
Mlada Iranka (22) preminula nakon što je uhapsila policija…
17.09.2022 21:32

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Beba_neregistrovani
26.09.2022. 12:15

Ovi koji su joj pucali u glavu i u lice smatraju da su bolji vjernici od nje. LJUDI NI JEDNA VJERA NE PROPAGIRA UBIJANJE! Vjerujte u sta god ocete, ali ne mrzite druge, to svaka vjera kaze. Vjernici ne ubijaju!

17
0