EU web forum

Nakon pet dana pregovora

EU lideri postigli dogovor, za zemlje članice 750 milijardi eura pomoći

EU je uspjela da postigne istorijski sporazum o zajedničkim finansijskim sredstvima neophodnim da se prevaziđu izazovi pandemije kovida-19, izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

EU lideri postigli dogovor, za zemlje članice 750 milijardi eura pomoći Foto: Eu samit
AgencijeIzvor

Prema riječima francuskog predsjednika, sporazumu su prethodili "dugački i teški" pregovori tokom kojih je bilo neophodno praviti ustupke kako bi se prevazišle razlike koje su ometale postizanje jedinstva.

"Ustupci su bili proporcionalni i neophodni da se dođe do upotrebljivog, velikog plana ekonomskog oporavka EU", ocijenio je Makron na konferenciji za novinare.

"Ne postoji savršen svijet, ali mi smo postigli napredak", zaključio je predsjednik Francuske.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu od 1.824 milijarde eura, za period od 2021. do 2027. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je "EU sposobna da djeluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primjenjuje nova rješenja u neuobičajenim okolnostima".

"To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju", izjavila je Merkelova, prenosi Rojters.

Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kaže da su se "teški pregovori u teška vremena" završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde eura uz 750 milijardi eura koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

"Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornost, solidarnost, kao i vjeru u zajedničku budućnost. Vjerujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lansirati u budućnost", poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom "prvi put u istoriji EU" budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

"Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvijek postoji mogućnost da se dođe do rješenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prebrode prepreke i zajedno krene u budućnosti", poručio je Mišel iz Brisela.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije Kovid19 koja je odnijela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

"Mi imamo različita mišljenja i pristupe, ali smo poslali snažnu poruku svijetu i Evropljanima da dijelimo iste vrijednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno", zaključio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je postignutim odgovorom o budžetskom paketu EU od 1.824 milijarde eura za period od 2021. do 2027. godine načinjen veliki korak ka oporavku.

"Evropa ima sada veliku šansu da izađe jača iz krize. Danas smo učinili istorijski korak na koji svi možemo biti ponosni", poručila je fon der Lajen.

Ursula fon dr Lajen naglašava da su EU lideri proveli "četiri dana i četiri noći" u pregovorima o višegodišnjem paketu za oporavak.

"Razgovarali smo više od devedeset sati, ali vrijedjelo je. Ovaj dogovor je signal da je Evropa spremna da djeluje. Ljudi često optužuju Evropu da uradi premalo i prekasno, ali mi smo pokazali da je zapravo potpuno drugačije", kaže Lajen.

Ona je ukazala da je EU za samo dva mjeseca, što je kako kaže, apsolutni rekord u istoriji Unije, uspjela da uspostavi novi budžetski instrument kakav je "Nova generacija Evropa" i dogovori 1.824 milijarde eura finansiranja za narednih 7 godina što predstavlja više od 5 procenata DBP EU27.

"Trenutno smo u najtežoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, ali bez obzira na to Evropa uspijeva da riješava krizu na efikasan način i povezuje solidarnost sa odgovornošću. Ovo je ne samo put iz krize već osnova za modernu i održivu Evropu", poručila je fon der Lajen.

Iako navodi da je ovim budžetom evropski oporavak biti zelen, da će se ubrzati digitalizaciju i ojačati nacionalne reforme ojačane, fon der Lajen ukazuje i na činjenicu da je u postizanju kompromisa došlo do smanjenje sredstava za određene EU programe namijenjene zdravlju, zaštiti klime, istraživanjima, ali i programa namijenjenog sa spoljnu politiku i susjedstvo, iz koga se finansira Instrument pretpristupne pomoći za Srbiju i druge zemlje regiona.

"To je za žaljenje i umanjuje inovativni dio budžeta čak iako 50 procenata cijelog budžeta podržava moderne politike", zaključila je fon der Lajen.

Ona je naglasila da dogovor Evropskog savjeta sada mora da odobri i Evropski parlament kako bi stupio na snagu do kraja ove godine.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu od 1.824 milijarde evra, za period od 2021. do 2027. godine.

Portal Analitika