EU web forum

AVRAMOPOULOS: Sporazum dodatna vrijednost u smislu jačanja upravljanja granicama

Evropska unija i Zapadni Balkan se, tokom poslednjih godina, sve više približavaju jedno drugom, produbljujući dugotrajne veze i odnose širom našeg evropskog kontinenta. 
AVRAMOPOULOS: Sporazum dodatna vrijednost u smislu jačanja upravljanja granicama
Dimitris Avramopoulos
Dimitris AvramopoulosAutor
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Dimitris Avramopoulos

S jedne strane, trenutni migracioni i bezbjednosni izazovi pokazali su da se isti mogu rješavati samo kroz zajednički i prekogranični pristup, a Zapadni Balkan je bio i ostao najvažniji partner u ovom poduhvatu. Sa druge strane, evropski put se još jednom pokazao kao jedina održiva sudbina za zemlje Zapadnog Balkana - što je dodatno osnaženo Strategijom EU za Zapadni Balkan i vjerodostojnom perspektivom proširenja.

Danas smo na početku još jednog važnog poglavlja u našoj zajedničkoj istoriji, posebno kada govorimo o mobilnosti i migracijama – kao i zajedničkim upravljanjem istima.

Pregovori o statusnom sporazumu između Evropske unije i Crne Gore o akcijama koje je sprovela Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu započeli su uspješno. Sporazum na tehničkom nivou postignut je 5. jula. Kada se ovaj sporazum u potpunosti postigne i formalno zaključi, pripadnici granične policije koji su raspoređeni na vašim granicama imaće pravo da vrše granične provjere na svim graničnim prelazima zajedno sa pripadnicima vaše nacionalne granične policije.

Takođe će patrolirati duž granice vršeći nadzor granice, pri čemu takođe mogu koristiti i tehničku opremu. Ovaj sporazum ima značajnu dodatnu vrijednost u smislu jačanja upravljanja granicama, borbe protiv neleganih migracija i krijumčarenja migranata u ovom regionu. On ima posebnu težinu u trenutnom kontekstu, kada se bilježi povećanje broja nelegalnih ulazaka i graničnih prelaza duž obalne rute koja vodi kroz Zapadni Balkana, te kao takav predstavlja važan instrument za zaustavljanje nelegalnih kretanja.

Što je još važnije, ovakav sporazum predstavlja instrument koji ukazuje na spremnost za veće izazove u budućnosti i predstavlja naredni korak u saradnji sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu – korak koji je od velike važnosti i u najboljem interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Jačanje upravljanja granicama ide ruku pod ruku sa još jednim ključnim elementom naše saradnje: mobilnošću koju omogućava bezvizni režim putovanja. Uvijek sam govorio da se nadam da smo veoma blizu trenutku u kome će čitav ovaj region uživati u mogućnosti bezviznog režima. Takav režim znači mnogo svim našim građanima, i predstavlja mogućnost da ih približimo u profesionalnom, ekonomskom i kulturnom smislu. Istovremeno, bezvizno putovanje podrazumijeva određena prava i odgovornosti - i kada se takav status dobije, svi moraju da se postaraju da mjerila ostanu ispunjena i da ne bude zloupotreba ili situacija koje bi se ugrozile jedno tako veliko postignuće.

Nedavno usvojeni Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju doprinijeće i očuvanju bezviznog režima putovanja za sve bona fide putnike i otkrivanju onih koji predstavljaju prijetnju ili predstavljaju rizik u pogledu nelegane migracije i prije nego što krenu na put. Putem pomenutog mehanizma za suspenziju viza, nastavićemo da u tim naporima pratimo i podržavamo Crnu Goru, kao i sve partnere sa Zapadnog Balkana. Uopšteno rečeno, kako bismo osigurali pouzdano i bezbjedno upravljanje migracijama, moramo biti u potpunosti usklađeni u našem pristupu. S tim u vezi, usklađivanje vizne politike zemalja Zapadnog Balkana sa pravnom tekovinom EU doprinijeće smanjenju migracionih i bezbjednosnih rizika.

Danas, više nego ikada, EU i zapadni Balkan učvršćuju svoju zajedničku istoriju, radeći na zajedničkoj i prosperitetnijoj budućnosti. Intenzivirana saradnja u oblasti migracija, mobilnosti, upravljanja granicama, kao i u oblastima borbe protiv terorizma i borbe protiv organizovanog kriminala predstavljaće suštinske parametre partnerstva koje je mnogo šire i dublje. Građani u Podgorici, u Beču ili Briselu žele isto: sigurnu, prosperitetnu, slobodnu i mobilnu Evropu. Samo približavanjem, prvenstveno političkim i operativnim, a u budućnosti, kada se ostvari željeni napredak, i institucionalnim, moći ćemo da takvu Evropu obezbjedimo svim našim građanima.

(Autor je evropski komesar za migracije)

Portal Analitika