Stav

„Crna Gora posjeduje temelje u primjeni i promociji novih energetskih vozila“

Električna vozila kao nova mogućnost za praktičnu saradnju Kine i Crne Gore

Crna Gora je prva u svijetu ustavom definisana ekološka država. Promocija i popularizacija novih električnih vozila pomoći će Crnoj Gori da se što prije integriše u evropsku zelenu politiku na njenom putu pristupanja EU i da ubrza tempo sticanja članstva

Električna vozila kao nova mogućnost za praktičnu saradnju Kine i Crne Gore Foto: Ambasada Kine
Fan Kun
Fan KunAutor
Portal AnalitikaIzvor


Početkom septembra u Njemačkoj održan je Međunarodni salon automobila u Minhenu, poznat kao „Olimpijada” svjetske automobilske industrije. Poznati kineski brendovi novih energetskih vozila, kao što su SAIC MOTOR i BYD učestvovali su na sajmu, prikazujući najnaprednija rješenja za smart putovanja i postajući „nova snaga“ na minhenskom sajmu automobila. 

Posljednjih godina, industrija novih energetskih vozila u Kini se veoma brzo razvijala. Kineska proizvodnja i prodaja električnih automobila zauzima prvo mjestu u svijetu već osam godina zaredom. Prema izvještaju „Global Electric Vehicle Outlook 2023“ koji je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), globalna proizvodnja i prodaja u 2022. godini premašila je brojku od 10 miliona vozila, od čega je 7 miliona vozila upravo kineske proizvodnje. 

U prvih osam mjeseci ove godine, Kina je izvezla 727.000 električnih automobila, što je povećanje od 1,6 puta u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, kineski materijali za električne baterije i primjena nove tehnologije nastavljaju da ostvaruju proboj na tržišu, a relevantni prateći objekti za potrebe električnih vozila nastavljaju da se usavršavaju. Do kraja 2022. godine, Kina je izgradila ukupno 5,21 milion punjača i 1.973 stanice za zamjenu baterija, formirajući tako najveću svjetsku mrežu za punjenje i zamjenu.

Električni automobili će sa sigurnošću postati nova tačka rasta u okviru saradnje Kine i Crne Gore

Kineska nova energetska vozila osvojila su naklonost evropskog tržišta svojim inovativnim tehnologijama, konceptima usluga i odličnim kvalitetom. Počevši od 2021. godine, Evropa predstavlja jednu od glavnih destinacija za izvoz kineskih električnih automobila. Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Slovenija su u 2022. godini bile prve tri zemlje u Evropi po uvozu kineskih električnih vozila, sa 198.000, 109.000 i 47.000 primjeraka vozila respektivno. 

Udio novih energetskih vozila proizvedenih u Kini na evropskom tržištu porastao je sa 0,5% u 2019. godini na oko 8% trenutno. U prvoj polovini ove godine, prodaja električnih vozila proizvedenih u Kini dostigla je 160.000 primjeraka u zemljama zapadne Evrope, od čega je više od 75% vozila od proizvođača Morris Garages iz SAIC MOTOR-a. 

Trenutno, kompanija SAIC MG je prisutna u 28 evropskih zemalja, uključujući i Crnu Goru i izgradila je više od 830 prodajnih objekata, dok njena prodaja i učešće na tržištu rastu iz dana u dan. Kompanija BYD, još jedan poznati kineski proizvođač novih energetskih vozila, aktivna je na tržištu 15 evropskih zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Francusku, Italiju i Španiju i otvorila je više od 140 svojih prodajnih salona širom Evrope. 

Kineska nova energetska vozila odlikuje visoka tehnologija, širok spektar proizvoda i visoke performanse, zbog čega postaju izbor sve većeg broja evropskih kupaca.

Istovremeno, kineske baterije za napajanje i njihova prateća oprema, kao i smart tehnologija vožnje takođe su široko prepoznati od strane evropskih automobilskih kompanija. Kineski proizvođač električnih baterija CATL potpisao je 2021. godine sa njemačkom lokalnom vladom investicioni ugovor vrijedan 240 miliona eura i puštena je u rad fabrika baterija za električna vozila u Njemačkoj, sa proizvodnim kapacitetom od 14 gigavata. 

CATL je 2022. godine najavio izgradnju fabrike u Mađarskoj, koja će postati vodeća fabrika baterija sa najvećim proizvodnim kapacitetom u Evropi. Baterijske ćelije i moduli koje proizvodi CATL isporučuju se mnogim evropskim automobilskim kompanijama, kao što su BMW i Volkswagen. Što se tiče smart tehnologije vožnje, pametni kokpit, interakcija čovjeka i računara i automatska vožnja postali su standardne konfiguracije za nova energetska vozila u Kini. 

Ovakva vozila postala su još jedan važan smart element integrisan u svakodnevni život ljudi u ovom vremenu napredne tehnologije. Nedavno je kompanija XPENG, prepoznata kao kineska „nova snaga u oblasti proizvodnje automobila“, a koju naročito karakterišu vozila sa smart tehnologijom, postigla dugoročno strateško partnerstvo sa njemačkom Volkswagen grupom i ojačaće međusobnu saradnju u softverskoj tehnologiji i lancu snabdijevanja u budućnosti.

Crna Gora je prva u svijetu ustavom definisana ekološka država. Promocija i popularizacija novih električnih vozila pomoći će Crnoj Gori da se što prije integriše u evropsku zelenu politiku na njenom putu pristupanja Evropskoj uniji, kao i da ubrza sami tempo sticanja članstva. 

Crna Gora posjeduje određene temelje u primjeni i promociji novih energetskih vozila i ima veliku perspektivu za budući razvoj u toj oblasti. Kina i Crna Gora imaju veliki potencijal za saradnju u ovoj oblasti. Stoga, električni automobili će sa sigurnošću postati nova tačka rasta u okviru praktične saradnje Kine i Crne Gore. 

(Autor je ambasador NR Kine u Crnoj Gori)

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r rašo_neregistrovani
25.09.2023. 06:36

Nikad mi sa ovakvim nekulturnim narodom koji bača smeće đe stigne ne možemo biti ekološka država. Možemo se mi proglasiti i najbogatijom zemljom u svijetu ali nam to pomoči neće ništa. Ostaće mo to što jesmo, nekulturni, prljavi, glupi, ltd.

2
0
m mozgovi_neregistrovani
25.09.2023. 06:18

Umjesto da u Željezari proizvode čelik naši mozgovi su mogli dogovoriti sa Kinezima da proizvode: sunčane panele, baterije, sklapaju automobile, klima uređaje, bilo šta drugo!

1
0
p peđa_neregistrovani
25.09.2023. 08:26

@mozgovi_neregistrovani Dogovoriće Maxim da je što prije zaključaju,zato je i postavljen

2
0