Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Drugi dan Cetinjskog foruma: Danas o Zapadnom Balkanu i međunarodnoj politici, slobodi govora...

Početak u 9 časova

Drugi dan Cetinjskog foruma: Danas o Zapadnom Balkanu i međunarodnoj politici, slobodi govora...

Nakon jučerašnja dva, za danas su zakazana četiri panela na trećem Cetinjskom forumu, koji se održava na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Drugi dan Cetinjskog foruma: Danas o Zapadnom Balkanu i međunarodnoj politici, slobodi govora... Foto: FCJK
Portal AnalitikaIzvor

Bogat sadržaj očekuje pośetioce drugog dana trećeg Cetinjskog foruma. Prvi panel počeće u 9 časova, na temu „Putevi demokratskog razvoja društava Zapadnog Balkana“, a govoriće Josip Juratović (Berlin), Avdullah Hoti (Priština), Daliborka Uljarević (Podgorica), Andrej Nikolaidis (Ulcinj), Vesna Pusić (Zagreb) i Miloš Perović (Novi Sad). Moderiraće Boban Batrićević

Bugajski: Zapadni Balkan postao je ruska meta za sukobe
2
Bugajski: Zapadni Balkan postao je ruska meta za sukobe
22.04.2024 21:21
Batrićević: Crna Gora je interesna sfera Rusije; Petriček: Sada je potrebna jaka strategija između EU i Zapadnog Balkana
0
Batrićević: Crna Gora je interesna sfera Rusije; Petriček:…
22.04.2024 15:36


Naziv drugog panela je „Crna Gora i njeno okruženje kao mete malignog uticaja nedemokratskih režima sa strane“, a učestvuju Nemanja Batrićević (Podgorica), Marko Savić (Podgorica), Nemanja Stankov (Podgorica), Siniša Vuković (Vašington), Avdo Avdić (Sarajevo). Moderatorka je Sanja Orlandić.

Radoman: Crnogorsko društvo strmoglavo srlja u propast; Božović: Srpski imperijalizam neće dati mira susjedima
19
Radoman: Crnogorsko društvo strmoglavo srlja u propast;…
22.04.2024 12:00


Zatim, na temu „Sloboda govora: Je li nam dozvoljeno da izrazimo bilo što?“ izlagaće Marko Attila Hoare (Sarajevo), Dinko Gruhonjić (Novi Sad), Aleksjej Kišjuhas (Novi Sad), Aleksandra Đurić Bosnić, Tomislav Marković (Beograd), Jasmin Mujanović (Los Anđeles). Program će moderirati Ivana Rondović.

„Zapadni Balkan i međunarodna politika“ tema je završnog panela dana, ukupno šestog od početka trećeg Cetinjskog foruma, a riječ će imati Sonja Biserko (Beograd), Senadin Lavić (Sarajevo), Dženan Karup-Druško (Sarajevo), Ivana Stradner (Vašington), Rusmir Mahmutćehajić (Sarajevo), Romana Jakić (Ljubljana), dok je moderator Milan Marković.

Forum-dan-2

Podsjetimo, tema ovogodišnjeg Cetinjskog foruma je “Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje i bezbjednost”.

Riječ je o društveno-kulturološkoj konferenciji, na kojoj će i ovog puta učestvovati brojni eminentni univerzitetski profesori, naučnici, književnici, predstavnici civilnog sektora i novinari.

Ovogodišnji Forum organizuju Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Akademija za demokratski razvoj iz Novog Sada, Crnogorski PEN centar i WestBalkanNet: Regionalni forum za demokratiju, pomirenje i strateške analize s Cetinja. Projekat je podržao Western Balkans Fund. Cetinjski forum ove godine trajaće tri dana.

Organizatori su najavili da će kompletan Cetinjski forum biti moguće online pratiti na Youtube kanalu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Sjutra je posljednji dan trećeg Cetinjskog foruma, a na programu su još tri panela.

Portal Analitika