Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Radoman: Crnogorsko društvo strmoglavo srlja u propast; Božović: Srpski imperijalizam neće dati mira susjedima

Na FCJK počeo treći Cetinjski forum

Radoman: Crnogorsko društvo strmoglavo srlja u propast; Božović: Srpski imperijalizam neće dati mira susjedima

Čirgić: Crna Gora, zajedno s BiH i Kosovom, savršen je primjer malignoga djelovanja nedemokratskih režima na njihovu unutrašnju i spoljnu politiku

Turčalo: Treba graditi države i društva koji se razlikuju od onog što je dominantni sistem vrijednosti na Zapadnom Balkanu

Radoman: Crnogorsko društvo strmoglavo srlja u propast; Božović: Srpski imperijalizam neće dati mira susjedima Foto: FCJK
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo što se danas dešava u Crnoj Gori smo vidjeli u Srbiji, sve je to postavio Aleksandar Vučić kao mjehur političke kulture na prostorima na kojima ima vlast, a ta vlast funkcioniše na bazi hapšenja i progona“, rekao je izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije iz Novog Sada, Blaša Božović danas na otvaranju trećeg izdanja Cetinjskog foruma.

Ovogodišnji forum organizovao je Fakultet za crnogorski jezik i književnost u saradnji sa Crnogorskim PEN centrom, Akademijom za razvoj demokratije iz Novog Sada, Fakultetom političkih nauka iz Sarajeva i Fondom za Zapadni Balkan.

U uvodnom govoru dekan FCJK Aleksandar Radoman kazao je da je tema ovogodišnjega foruma Meka i oštra moć na Zapadnom Balkanu, u podnaslovu fokusirana na tri fenomena – demokratiju, bezbjednost i obrazovanje.

„Zveckanje oružjem, prijetnje promjenama državnih granica, rast autoritarnih praksi, progon novinara, intelektualaca, novinara i civilnih aktivista, sve su to aktuelne tendencije koje nas danas u regionu podśećaju na period prije tri i po decenije koji je bio uvod u krvavi ratni sukob, masovni teror nad civilnim stanovništvom, etnička čišćenja i konačno – genocid. No diktatori i autokrate danas su promijenili metode. Više ne posežu (makar ne kad baš nije neophodno) za direktnom represijom i strahom, već svoju tiraniju sprovode kampanjom laži, poluinformacija, spinova i sluđivanjem javnosti“, kazao je Radoman.

Izvršna vlast potčinjena volji Andrije Mandića

Naglasio je da su u Crnoj Gori danas više nego ikad svim političkim akterima usta su puna demokratije i euroatlantskih stremljenja.

„Nasuprot tim verbalnim deklamacijama, društvo u protekle četiri godine strmoglavo srlja u propast, izloženo direktnim malignim uticajima spolja. I dok premijer pripovijeda o EU integracijama tvrdeći da ruski maligni uticaj nikad nije bio slabiji u Crnoj Gori, izvršna vlast potčinjena je u potpunosti volji aktuelnog predśednika Skupštine Andrije Mandića, prije svega nekoliko godina prvostepeno osuđenog u pokušaju terorizma koji su 2016. godine organizovali pripadnici GRU-a“, naveo je Radoman. 

Dokle sve u aktuelnoj vlasti sežu pipci vanjskih uticaja najbolje svjedoči, kako je kazao, odbijanje predstavnika vlasti da podrže prijem Kosova u Savjet Evrope kao i uporno ignorisanje inicijative civilnoga sektora da Crna Gora postane kosponzor donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

„I to u danima dok neformalni predvodnik aktuelne koalicije na vlasti Andrija Mandić, zajedno s autokratama Vučićem i Dodikom nadgleda demonstracije vojnih potencijala Vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni, samo nekoliko kilometara vazdušne linije udaljenoj od Crne Gore i nekoliko desetina kilometara od Kosova. Na sve to nema adekvatnog odgovora ni u zemlji, ali ni od strane naših zapadnih partnera čije je oklijevanje i nerazumijevanje stvarnih izvora nestabilnosti regiona u mnogome doprinijelo ovakvom stanju“, ocijenio je Radoman. 

Paradržavni kartel sa sjedištem u Beogradu

Izvršni direktor Akademije za demokratski razvoj iz Novog Sada Balša Božović rekao je da više od deceniju, ovaj prostor plaća visoku cijenu nacionalističke politike Srbije i njene ideje srpskog svijeta.

„Srpski imperijalizam neće dati mira svojim susjedima. I sama Srbija će ostati zarobljena. Nosioci te ideologiju su paradržavni kartel. Njihovo sjedište je u Beogradu ali su im produžne jedinice rasute svigdje u regionu. Nagrizaju temelje države i njen suverenitet. Cilj je da se naprave homogene skupine koji ce realizovati politiku koja negira granice. Cilj je da se ubije suživot. Sve je to zbog apsolutne vlasti jer im je vlast važna“, kazao je Božović.

Ovo što se dešava u Crnoj Gori, gledali su kaže i u Srbiji.

„Sve je to Aleksandar Vučić postavio kao mjeru političke kulture na prostorima na kojima ima vlast. Hapšenja i progoni su dio te vlasti“, naveo je. 

Zajedničkim snagama zaštititi i cijelu Evropu

U ime PEN centra Adnan Čirgić kazao je da je važno zajedničkim snagama stati na put i zaštititi i cijelu Evropu i slobodni svijet od nedemokratskih režima poput Putinovog, što se, kako je naveo, može učiniti samo ako na vrijeme prepoznamo metode kojima ostvaruju svoje ciljeve.

„Crna Gora, zajedno s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, savršen je primjer malignoga djelovanja nedemokratskih režima na njihovu unutrašnju i spoljnu politiku. Upravo to djelovanje, koje se ostvaruje i Oštrim i Mekim putem, proksi djelovanjem, izazivanjem etničkih podjela i ekonomskih kriza, košta Crnu Goru i pomenute države njihovih evropskih integracija i narušava dobrosuśedske odnose“, rekao je Čirgić na otvaranju Cetinjskog foruma koji je danas počeo u crnogorskoj prijestonici. 

Crnogorski PEN centar je, kako je rekao, od osnivanja u najtežim vremenima za regiju Zapadni Balkan – tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, posvećen je antiratnome duhu i promociji evropskih vrijednosti: prije svega slobodi izražavanja i poštovanju različitosti i ljudskih prava.

„Danas su te vrijednosti na teškome ispitu. Crna Gora i Zapadni Balkan smješteni su geografski između dva glavna svjetska ratna žarišta: Ukrajine i Bliskoga Istoka. U mnogim izjavama svjetskih zvaničnika posljednih mjeseci često se može čuti upozorenje da šanse da Balkan ponovo postane ratna zona nijesu male. Nedemokratski režimi, poput Putinova u Rusiji, žele uništiti pomenute vrijednosti i ovladati našim kontinentom. Za njih mir nije opcija“, izričit je Čirgić.

Za njih demokratija, kako napominje, nije putokaz, a ljudska prava za njih ne postoje.

„Sve ono čemu mi težimo oni ruše ne birajući sredstva. Zato je važno da im zajedničkim snagama stanemo na put i zaštitimo i ovu regiju i cijelu Evropu i slobodni svijet. To možemo učiniti samo ako na vrijeme prepoznamo metode kojima ostvaruju svoje ciljeve. Crna Gora, zajedno s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, savršen je primjer malignoga djelovanja nedemokratskih režima na njihovu unutrašnju i spoljnu politiku. Upravo to djelovanje, koje se ostvaruje i Oštrim i Mekim putem, proksi djelovanjem, izazivanjem etničkih podjela i ekonomskih kriza, košta Crnu Goru i pomenute države njihovih evropskih integracija i narušava dobrosuśedske odnose“, rekao je Čirgić.

Dekan FPN u Sarajevu Sead Turčalo kazao je kako treba graditi države i društva koji se razlikuju od onog što je donas dominantni sistem vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Učesnije i posjetioce pozdravila je i Ksenija Vukmirović, ispred Fonda za Zapadni Balkan.

Portal Analitika