Kultura

Odlučeno danas u Briselu

Budva neće biti Evropska prijestonica kulture, Skoplje osvojilo titulu za 2028. godinu

Budva neće biti Evropske prijestonica kulture, Skoplje je osvojilo tu laskavu titulu za 2028. godinu, odlučeno je danas u Kući evropske istorije u Briselu.

Ilustracija Foto: Mediabiro
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Evropska unija odlučila je da prijestonica Sjeverne Makedonije bude Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

“Odluku je donio Generalni Direktorat za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata", saopštili su Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije i Merilin Redan, predsjednik Panela za Evropske prijestonice kulture..

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović čestitao je Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali, već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale”, istakao je Jovanović.

Kazao je da je proces kandidature pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” je takođe čestitao Skoplju i istakao da je kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale veliki uspjeh za Crnu Goru.

Kaličanin kaže da je ostvaren istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi.

“U narednim mesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prijestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona. Radimo veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona. Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prijestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana”, zaključio je Kaličanin.

Umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

Portal Analitika

Komentari (22)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zeljko_neregistrovani
21.09.2023. 12:29

Slatko me nasmijaste Da pricamo nazad 30 godina stajala bi rame iz rame sa dobrim turistickim destinacijama ali ovo sto se sada nudi; tu normalno ulaze -standovi sa Leskovacki specijaliteti-trube sa Dragaceva i puno puno opanaka i opancara koji cipele ne znaju vezat, ne moze se ni kandidovati!!!

4
0
v vjeracrnegore_neregistrovani
20.09.2023. 23:15

Pa cemu ste se nadali primitivci,sa cetnistvom i ortodoksnim seljastvom uvezenim iz susjedne zemlje koju ne zelim ni da pominjem protkano izdajstvom !!!!!!! Nizasta ste !!!!!

7
0
V Vazda_bilo_neregistrovani
20.09.2023. 19:32

Budva grade, pri Kotoru smrade.

6
4
R Rezultat_neregistrovani
20.09.2023. 19:25

ISPRAVNO I OCEKIVANO!

10
0
P Petra_neregistrovani
20.09.2023. 18:34

Skopje Skopje ima mikroklima, izgor leto kocan zima gradski cigli goli brda, sino nebo, zemja tvrda Maten Vardar brzo tece, tajni nosi, vreme vlece Skopje pravi padni stani, ima devet luti rani Skopje ima slavni maala -debar mala nije sala Skopje java brzo konjce, a bre momce makedonce Nasmevni se, ne beri gajle, namigni mi, ajde nazdravje, Skopje Gradov posti, gradov pie, gradov demne, gradov spie, rano utro skembe corba, posle sekoj svoja borba Mladi momi ljubov vodat, dusa vadat, oci bodat Razni belji prvaat deca, site ke gi papam meca Nasmevni se, ne beri gajle, namigni mi ajde nazdravje, Skopje Jas i ti sme braka stari takva ljubov cini pari, ti me cuvas, ti me svakas, ti za kusur ne mi fakas Nasmevni se, ne beri gajle, namigni mi ajde nazdravje, Skopje!

7
0
Z Zbignjev_neregistrovani
20.09.2023. 17:44

E bravo, poseban uspjeh za sefa misije u Briselu, tog velikog diplomatu, koji je bas iz Budve

10
0
c ctcg_neregistrovani
20.09.2023. 17:04

Vasariste da bude prijestonica kulture? Niko normalan, ko je imalo obidje, to nije ni ocekivao.

16
1
D Dobar_dan_neregistrovani
20.09.2023. 16:47

Prijestonica mafije i nekulture jedino može da bude. I prijestonica litijaša.

19
2
K Konik_neregistrovani
20.09.2023. 16:43

Nema veze, sad će takmičenje leskovačka roštiljijada, tu Budva objektivno ima šanse da pobijedi.

20
2
C Caja_neregistrovani
20.09.2023. 15:35

A kako kad je prethodni nepismeni drug Sveta Marovica urlikao po primorju, cerao investitore i grafio na drzavnoj zemlji a usput im se desio festival Cirilice i uveo Guchu u primorski grad a drugi potpisuje za plate iz zatvora a zamjenik iz Mojkovca glumi Budvanina. Klasicno ludilo

26
1
b bd_1_neregistrovani
20.09.2023. 14:37

Nema veze,kandidovaćemo se za prijestonicu nekulture.

31
1
K Kadmo_neregistrovani
20.09.2023. 14:18

Nije se mogla donijeti drugačija odluka jer nije sigurno da će Božović moći da potpisuje iz zatvora a zvaničnog zamjenika nema. Mislim da nije trebalo dobiti ni Skoplje već Ohrid drevni grad i sjedište Ohridske arhiepiskopije i centar širenja hrišćanstva pismenosti i kulture. Ne samo na Balkanu već diljem slovenskog svijeta. Najžalije mi je Marka Kentere što neće omrsiti brk EU dotacijama i grantovima.

12
3
D Drezga_neregistrovani
20.09.2023. 14:07

A cus. Budva je postala p**no od svijeta.

34
2
N Nekate_neregistrovani
20.09.2023. 14:43

@Drezga_neregistrovani Toliko je lose da nemas dje peskir da stavis.

15
4
D Dobar_dan_neregistrovani
20.09.2023. 16:48

@Drezga_neregistrovani Nije postala, nego je vazda i bila.

12
3
D Durmitor_neregistrovani
20.09.2023. 17:50

@Nekate_neregistrovani_ Ovđe se bira prijestolnica kulture a ne gustina naseljenosti po kvadratnom metru. Budva je odavno počela da se poseljačuje a kulminaciju je postigla zadnje tri godine. Nekad davno grad Budva je imala i svoj Statut o čemu su drugi gradovi mogli sanjat ili nisu znali šta je to.Danas je dovoljno da gostuju "cajke" i da se "okrene" roštilj i da zaduženi za kulturu budu sretni i zadovoljni.

8
0
H Hani_neregistrovani
20.09.2023. 14:05

Da li se vi šalite? Budva? Pa naš žalosni "Leskovac na moru" je sve samo ne kultura. Tamo se biju turisti, polivaju sa balkona žene druge vjere, vladaju najnazadnije političke opcije, veličaju ratni zločinci, ispiraju mozak antivakseri i ravnozemljasi i što sve ne. Toliko je dodatno unazadjena u zadnjih par godina da je Šavnik postao za Budvu prijestolnica kulture uključujući i onu gradjansku sve sa beskonačnim izbornim procesom koji i dalje traje.

33
2
A Aps_neregistrovani
20.09.2023. 14:29

@Hani_neregistrovani Zaboravio si napomenuti da im je gradonačelnik kulturno otputovao u turistički Spuz

25
1
M More_neregistrovani
20.09.2023. 14:45

@Hani_neregistrovani Ne znam samo zasto je kvadratni metar vrijedan zlata.

12
7
S Sunce_neregistrovani
20.09.2023. 16:42

@More_neregistrovani pa bas zato sto je na moru seljak ljudi će dolaziti da se kupaju i sunčaju kupe hranu u trgovini i sjede na svom balkonu bez sretanja kulturnih nazadnjaka To ostavljamo tebi

8
1