Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Vujović i Fejzić: Bogata kulturna baština islama biće valorizovana i sačuvana za buduće generacije

Vujović i Fejzić: Bogata kulturna baština islama biće valorizovana i sačuvana za buduće generacije

“Ova baština je važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše zemlje”, poručila je Vujović

Vujović i Fejzić: Bogata kulturna baština islama biće valorizovana i sačuvana za buduće generacije Foto: Ministarstvo kulture i medija Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejz, poručili su da je bogata kulturna baština islama veoma važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše države, zbog čega će biti valorizovana i sačuvana od strane Crne Gore za buduće generacije.

Vujović je istakla da Islamska zajednica u Crnoj Gori posjeduje značajnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, uključujući sakralne, profane i fortifikacione objekte, izuzetno važne za buduće generacije.

“Ova baština je važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše zemlje”, poručila je Vujović.

Kazala je da je Ministarstvo kulture i medija kroz Program zaštite za 2023. godinu sufinansiralo projekte koji se odnose na islamsku kulturu u iznosu od skoro 111 hiljada eura, od čega je direktno Islamskoj zajednici dodijeljeno preko 75 hiljada eura.

“Za izradu projekta i sanaciju Redžepagića džamije u Plavu opredijeljeno je 49 hiljada eura. Za konzervaciju i izradu replike Kurana Husein-paše Boljanića Islamskoj zajednici uplaćena je 21 hiljada eura. Sredstva su opredijeljena i za podršku projektu “ISO aplikacija islamski objekti u Crnoj Gori”, konzervaciju i prezentaciju ostataka Hadži-Danušinog vakufa, publikaciju “Čevro ženska darovna maramica na sjeveru CG”, stručnu obradu predmeta etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Pljevlja”, saopštila je Vujović.

Fejzić je naglasio važnost kontinuirane saradnje sa Ministarstvom kulture i medija, ističući da uvijek postoji prostor za unapređenje zajedničkih aktivnosti.

“Sljedeće godine navršava se 120 godina od priznavanja islama u Crnoj Gori i Islamska zajednica razmatra mogućnosti obilježavanja ovog značajnog jubileja”, kazao je Fejzić.

Kako navode u saopštenju iz Ministarstva kulture i medija, posebno je naglašena konzervacija tepiha iz Husein-pašine džamije, koji datira iz XVI vijeka.

Fejzić je istakao da taj tepih, veličine oko 110m² i težak oko 400 kg, biće obuhvaćen Programom zaštite za 2024. godinu.

"Konzervacija će biti predstavljena uz učešće nacionalnih i međunarodnih stručnjaka. Tepih je 2023. godine proglašen kulturnim dobrom od nacionalnog značaja”, istakao je Fejzić.

U cilju adekvatne zaštite i zbog velike ekspertize koju posjeduju Ministarstvo kulture i medija Crne Gore će zatražiti pomoć od turskog Ministarstva kulture i turizma.

"Sastanak je završen u pozitivnom duhu, uz obostrano zalaganje za očuvanje i promociju kulturne baštine Islamske zajednice u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju MKM.

Portal Analitika