Svijet

Nije neočekivano

Bili isuviše ekstremni čak i za njih: Evropski radikalni desničari izbacili AfD iz članstva

Kako je to i najavljeno prošlih dana, panevropska grupa ultradesničara "Identitet i demokratija" (ID) ukinula je članstvoekstremnoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Bili isuviše ekstremni čak i za njih: Evropski radikalni desničari izbacili AfD iz članstva Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Juče smo pisali detaljnije o tome - ključni razlozi su u tome što je čelni kandidat AfD-a na izborima za Evropski parlament Maksimilijan Krah u intervjuu italijanskoj Republici kazao kako "neko ko je bio član SS jedinica ne može automatski biti posmatran i kao kriminalac".

Pored toga, sve je više indicija da su pojedini AfD-ovi članovi imali relacije sa ruskim i kineskim faktorima.

Razdor među evropskim ultradesničarima: Le Pen 'pozdravila' AfD, oni suspendovali vodećeg kandidata na evropskim izborima
0
Razdor među evropskim ultradesničarima: Le Pen 'pozdravila'…
22.05.2024 13:31

"Odbor ID odlučio je danas da izopšti iz članstva AfD, što stupa na snagu odmah", saopštili su iz te evropske radikalne grupacije.

Sve se dešava tek petnaestak dana uoči evropskih izbora, koji će biti održani od 6. do 9. juna. Podsjetimo, očekuje se kako će na tim izborima desničari doživjeti rast, no sada je izvjesno kako im iz Njemačke neće pripasti nijedan mandat, jer će AfD očito morati da nastupa kao 'nesvrstana snaga' u toj instituciji.

Portal Analitika