Stav

Stav

Bezakonje u vezi sa školom "Sveti Sava" osveštaće patrijarh Porfirije

Postaje jasnije da je bila greška kako su srednje vjerske škole (privatne) u Crnoj Gori ozakonjene 2017. godine Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju i da je zakonski status vjerskih škola trebalo riješiti drugačije. Rješenje je suprotno Ustavom definisanoj sekularnosti Crne Gore i otvoreno je pitanje jednakog odnosa države prema svim vjerskim zajednicama.

Ilustracija Foto: UGC
Ilustracija
Slobodan Backović
Slobodan BackovićAutor
Antena MIzvor

Trebalo bi da nam inicijator promjena objasni šta je bio cilj uvođenja u Zakon ovog stava u članu 139: "Srednje vjerske škole (koje izvode javno važeće obrazovne programe) mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore". Ovim stavom narušen ustavni princip sekularmosti Crne Gore o odvojenosti vjerskih zajednica (vjerskih poslova) koje su osnivači ovih škola od države. Data je mogućnost da država finansira vjerske poslove. Da li je cilj bio da se Medresa, do tada jedina vjerska škola, finansira jednim dijelom iz budžeta?

Zakonom je za licenciranje vjerskih (privatnih) škola predviđena procedura za odobravanje obrazovnog programa uključujući i programe za vjersku nastavu (da bi program bio javni obrazovni program). Postavlja se niz pitanja: kako je bez zakonite procedure i bilo kakvog znanja o vjerskim predmetima škola dobila licencu za rad; da li nastavnici vjerskih predmeta treba da su licencirani kao i nastavnici opšteobrazovnih predmeta; ako da, ko daje nastavnicima vjerskih predmeta licence za rad u školi i gdje ti nastavnici zbog dobijanja licence mogu polagati stručni ispit: ko je nadzornik za vjersku nastavu, sveštenik predstavnik vjerske zajednice ili nadzornik iz Zavoda za školstvo ako uopšte takav postoji u Zavodu itd? Ko pravi programe za vjerske predmete, koje udžbenike koriste učenici za vjerske predmete, ko piše, ko odbrava te udžbenike?

Posebno je interesntno kako će se u vjerskoj školi djeci interpretirati Darvinova teorija evolucije, kreacionizam, nastanak univerzuma i "big bang" itd. Da li će se pominjati crnogorski jezik i učiti istorija Crne Gore iz crnogorskih udžbenika?

Bilo bi neophodno zbog javnosti objaviti mišljenje i prijedlog komisije za licenciranje Medrese "Mehmed Fatih". Medresa je poštovala proceduru za dobijanje licence, a nije je dobila po izjavama Ministarstva prosvjete. Šta je bio razlog za nedobijanje licence a škola ima odlične uslove za rad i boravak djece? Jesu li to bile licence vjerskih nastavnika ili nešto drugo? Javnost bi morala biti o tome informisana s obzirom na to da medresa od 2018. godine nije dobila mala sredstva iz budžeta Crne Gore.

Nasuprot Medresi, vjerska škola "Sveti Sava" je na osnovu netačnog izvještaja komisije za licenciranje, uz zaobilaženje procedure i Zakona, dobila licencu a skoro je počela da gradi školsku zgradu i crkvu. Škola je počela sa nastavom 4. septembra nastavljanjem ignorisanja Zakona. Izgleda da nije ispunjen uslov da odjeljenje ima najmanje 20 učenika da bi se realizovala nastava i pored obećanja o besplatnoj užini (u svim informacija o početku nastave izbjegavaju da saopšte podatak o broju upisanih učenika). I pored svega Vlada je ovoj školi na prijedlog ministra Vojinovića dodijelila 900 hiljada eura za "osnivanje"!

Ne treba zaboraviti da je vjerska škola "Sveti Sava" nacionalna škola, za razliku od Medrese koja je višenacionalna! Zbog toga škola "Sveti Sava" ne može podsticati društvenu koheziju, naprotiv samo će proizvoditi podjele. Da li može biti sumnje da SPC, osnivač škole u Crnoj Gori pod nazivom "Sveti Sava", neće u školi djecu indoktrinirati protiv Crne Gore?

Konačno, pošto dobijaju sredstva iz budžeta kao i javne obrazovne ustanove (a Ministarstvo tvrdi: "Gimnazija "Sveti Sava" nalazi se u javno-obrazovnom sistemu Crne Gore"), mogu li javnosti biti dostupni njihovi obrazovni programi (nastavni plan, sadržaji predmetnih programa) i nedjeljni raspored časova? Mogu li javnost, Ministarstvo prosvjete i ministar Vojinović saznati konačno koji su vjerski predmeti u četvorogodišnjem nastavnom planu vjerske škole "Sveti Sava"? Bez bilo kakve informacije o vjerskim predmetima škola je dobila licencu za rad a ministar Vojinović nije znao na sjednici Vlade da li će plan imati vjerskih predmeta!

Na početku školske godine iz škole su saopštili da će djeca izučavati katihizis i crkveno pjevanje sa crkvenoslovenskim jezikom (samo u prvom ili svim razredima?) kao i da sveštena lica neće biti angažovana kao predavači a da svi nastavnici imaju licence za rad? Ostaje da se utvrdi gdje je i kako dobijena nastavnička licenca za katihizis.

Postavlja se pitanje: pošto se obje vjerske škole dobile sredstva iz budžeta ko će kontrolisati zakonitost utroška tih sredstava? Da li su sredstva škole dobile zakonito? Izgleda da ne, jer jedna škola nema licencu a druga ima lažnu-nezakonitu licencu!

Trebalo je osmisliti jednostavnije zakonsko rješenje za vjerske škole koje ne narušava princip sekularnosti Crne Gore ne dajući zakonsku mogućnost da se njihov rad finansira javnim sredstvima, tj. sredstvima iz budžeta.

Moram da ponovo navedem član 2. Francuskog Zakona o razdvajanju iz 1905: “Republika ne priznaje, ne plaća niti subvencionira nijednu vjeru.” i obrazloženje Ustavnog suda Slovenije za odbijanje tužbe: "vjerski sadržaji ne mogu biti dio javne škole i niko nema pravo da traži državnu finansijsku podršku za izražavanje svoje vjere".

Da li se moglo razmisliti o vjerskim školama po modelu da se program vjerske nastave nastava odvoji od javno važećeg obrazovnog programa srednje škole (gimnazija ili stručna) i da li vjerska nastava može posebno da se izvodi poslije redovne nastave po javnom obrazovnom programu (ili može biti samo jedan dan u rasporedu posvećen vjerskoj nastavi)?

Ustavno sekularne zemlje koje nemaju problema sa finansiranjem vjerskih škola a koje mi imamo su: Francuska, Island, Slovenija, Češka, Moldavija i Albanija. Tamo vjerske škole finansiraju osnivači. U Norveškoj, Švedskoj i Finskoj država ne finansira vjerske škole. U ovim zemljama postoje izuzeci kada je na nekoj teritoriji jedina dostupna škola djeci vjerska škola. U takvim slučajevima ove države finansijski podržavaju rad te škole. Slično je i u SAD, poslije presude Vrhovnog suda 2022. godine, u ruralnim područjima gdje nema javnih srednjih škola, djeci se preko vaučera može finasirati školovanje u vjerskim školama.

Sve bezakonje u vezi sa školom "Sveti Sava" će, kako je najavljeno, sljedećeg mjeseca osveštati srpski patrijarh Porfirije!!!

Portal Analitika

Komentari (23)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
19.09.2023. 09:41

... "Posebno je interesntno kako će se u vjerskoj školi djeci interpretirati Darvinova teorija evolucije, kreacionizam, nastanak univerzuma i "big bang" itd. ... Da li će se pominjati crnogorski jezik i učiti istorija Crne Gore iz crnogorskih udžbenika ?" (citat, Backovic) ... Backovic ne poima sto govori, Darvinova teorija je teorija koja usput nikad nije dokazana, ... sve se ovo odnosi i na druge teorije (np.big bang) one nisu eksperimentalno dokazane jako nelogine, kretenizam, ... kada pominje kreacionizam treba da se konstatuje ta teorija je vise nego logicna i sl. ... licno mislim da ove teorije ne treba ukljucivati u nastavni program dok se one ne "dokazu" ... manipulativna njegova prica o jeziku ma idiotluk, ... svi jezici na Balkanu su "politika" nacionalnih "elita" kaja veze nema sa stvarnoscu, ... aj'zdravo

2
6
z zatucanost_neregistrovani
19.09.2023. 10:19

@LipaLipa_neregistrovani Darvinova teorija je apsolutno dokazana, evolucija univerzume takođe. Kreacionizam nije dokazan i nije logičan sem možda za tvoju izvrnutu logiku. Kreacionizam nikada nije bio naučna disciplina sem pokušaja da to bude u Srbiji. Pročitaj reakcije evropskih akademija i presude Vrhovnog suda SAD kada je kreacionizam u pitanju!

3
1
n nmkneregistrovani_neregistrovani
19.09.2023. 10:25

@LipaLipa_neregistrovani tako je svi jezici na balkanu su idiotizam, slazem se. Ako su putem idiotizma dosli do jezika Srbi,Hrvati Bosanci i svi koji sebe smatraju Juznim Slovenima ,zasto bi mi Crnogorci bili izuzetak. Sto se mene tice nikad Juznoslovenski jezik nije trebao da mijenja naziv, no kad vec jeste ja sam za onaj meni najblizi a to je crnogorski jezik. Svako neka ima svoje

3
0
C Crnogorka__neregistrovani
19.09.2023. 10:28

@LipaLipa_neregistrovani Kao i uvijek ni o čemu pojma nemaš, ali imaš neodoljivu potrebu da komentarišeš. Ako treba dokazivati teoriju evolucije, po čemu je kreacionizam "logičan" i podrazumjeva se, a ostalo treba dokazivati! Iz svega proizilazi, iz svih tvojih do sada iznijet stavova da si ti nedokazan, predstavnik "elite" Crkve Srbije koja izmišlja nova pravila, nove zakone, popunjava rupe u istoriji besprizorno otimajući kulturno i sakralno blago ove jadne države ostavljene na milost i nemilost mrziteljima

4
1
S SasaUK_neregistrovani
19.09.2023. 08:45

Skoro sve evropske zemlje imaju skole ovog tipa, tako da zakon nije sporan. Usaglasili smo se za razvijenim drzavama. U Britaniji ima peko sest hiljada vjerskih skola (faith schools).

2
7
n nemoguće_neregistrovani
19.09.2023. 10:21

@SasaUK_neregistrovani Upoređivati Britaniju i Grnu Goru je nemoguće kada su vjerske škole u pitanju.

3
2
B Borač_neregistrovani
19.09.2023. 08:38

Gospodo sto otvarate skole ovog tipa koje ce imat jednonacinalne profesore i djake ciji program pise SPC. Tu smo se "spasili". Ovaj direktor Blagojevic Jugoslav je penzioner.Predavao matematiku u gimnaziji u Danilovgradu. U gimnaziji je bio ekstreman po pitanju nacionalnih osjecanja kod ucenika. Mozda ima najvise djaka iz DG -gimnazije u toj skoli!? Nebi me i to zacudilo! Ako je tema prof.Backovica o skoli koja ima nastavu u prostorije crkve Sv.Djordje pod Goricim i dijelom na Starom Aerodromu tu je ovaj penzioner direktor!

7
2
K Konik_neregistrovani
19.09.2023. 08:09

Dragi gospodine bivši Ministre. Zašto ste dozvolili ( za vrijeme vašega mandata, ako se ne varam ) da se CRNOGORSKI jezik nazove crnogorsko-srpsko-hrvatsko-bošnjačko-albanski? To recite nama CRNOGORCIMA. Sprdali ste se sa državom po pitanjima Prosvjete, Kulture, Vjere i Nacije i sada nam držite predavanja. Imali ste lijepu šansu da napravite normalnu državu, ali ste je olako prokockali. Sad je kasno da nam "otvarate oči", jer svetosavski fašizam je zgazio Crnu Goru i neće je bez muke predati Crnogorcima.

10
2
u ustav_neregistrovani
19.09.2023. 10:25

@Konik_neregistrovani Da li je tada bilo moguće drugo rješenje? Tek sa usvajanjem Ustava stekao se uslov da Crnogorski jezik bude ozakonjen! Malo znate a mnogo pričate ili bi htjeli da se stvari rješavaju mimo zakona kao što ovi dritanidi danas rade?

2
4
K Konik_neregistrovani
19.09.2023. 11:19

@ustav_neregistrovani, je li trebao da se usvoji Ustav pa da popnete crkvu konzervu na Rumiju? Je li po ustavu poklonjeno desetine miliona eura svetosavskoj sekti za izgradnju hramova u Baru i Podgorici? Je li trebao Ustav da se Predsjednik CG diže samo na prve dvije strofe himne, a na treću da čučne? Mogao bih da nabrojim na desetine primjera kako ste ( DPS ) olako doživljavali državu i kako ste išli na ruku pro srpskoj opciji. A čuvenu rečenicu "Da li je tada bilo moguće drugo rješenje?", možete da pričate polupismenim babama po katunima, jer svako u CG zna da ste imali apsolutnu vlast i da je uvijek bilo moguće drugo rješenje.

3
1
u ustav_neregistrovani
19.09.2023. 14:14

@Konik_neregistrovani Bila je riječ o nazivu jezika. Kada se pojavio program za premet maternji jezik pod nazivom crnogorski-srpski-bošnjački i hrvatski nije bilo drugog rješenje. Crnogorski jezik je bio kasnije normiran (gramatika i pravopis) i teka tada je moga biti ozvaničen. I nemoj da misliš se se može vladati (apsolutna vlast) kao što vladaju ovi današnji.

1
2
N Nikk_neregistrovani
19.09.2023. 07:01

DPS je "i za samo jedan četvotogodišnji mandat"dao sve svima i sad se sve nešto čudimo. Prosto su sve prodali i dobro je što uopšte postojimo i kao geografski pojam a državnosti i suverenosti imamo koliko i lanjskog snijega. Da se više ne lažemo.

8
1
A Azbuka_neregistrovani
19.09.2023. 06:45

I zapi.ati ujedno.

3
0
N Naknadna_pamet_neregistrovani
19.09.2023. 06:44

Tačno je što kaže profesor i nekadašnji ministar prosvjete g. Backović - da je učinjena "greška" ozakonjenjem (privatnih) vjerskih škola u toliko hvaljenoj i veličanoj sekularnoj državi. No, kome sad služi naknadna i dobrano okašnjela pamet. Zar je sve ovo trebalo da nas snađe, da bi smo shvatili đe nas je poveo dil vajnih sekularista iz bivše političke nomenklature sa ovima zbog kojih sad kojevitezamo?! Tada se ni profesor nije glasnuo, kao da je i njemu sve bilo potaman. Prvo je po istom principu ozakonjena islamska vjerska škola, odnosno, "Medresa (sultan) Mehmed Fatih" (dodatak Fatih u prijevodu znači ni manje ni više nego Osvajač!). Izgleda da se po svaku cijenu moralo izaći vjerskim zahtjevima, naravno, pod krinkom nezaobilaznih ljudskih prava i sloboda, da bi se njihovi podnosioci privoljeli i umilostivili a tadašnji vlastodršci sačuvali glasačko tijelo i fotelje njima najsvetije. Ono što je važilo za ostale nije za Crnogorce koji su svedeni na podstanare u sopstvenoj kući.

11
1
D Daka_neregistrovani
19.09.2023. 05:40

Je li to osvještava onaj što vidi snajpere i sto kaze da je Kosovo silom oteto , mora se i silom vratiti??? Pravi duhovnik. Je li ovo onaj isti fini svestenik koji je u Hrvatskoj izigravao pomiritelja??? Pih !!

28
2
G Gula_neregistrovani
19.09.2023. 05:33

Bravo za ovu skolu, komite nemaju ni kiosk vise

6
32
E Eagle_stone_neregistrovani
19.09.2023. 05:58

@Gula_neregistrovani - kratkoga ste vi vijeka četnik. Sve što je uspostavljeno na laži, na zlu i agresiji može da potraje i nanese veliku štetu, ali ne može da opstane - vi ste samo jedna guba ovoga vremena, ali kao svaka guba, zlo i nesreća, će proći i pominjaće se kao nešto loše što se desilo u ovom vremenu zla koje ste donijeli sa sobom...

15
4
D Diki_neregistrovani
19.09.2023. 06:13

@Gula_neregistrovani a ko su komite u ovom slucaju ,ja nisam jer sam iz Srbije, ali ova religiozna škola neće ti nista dobro doneti???

15
2
r roki_dg55_neregistrovani
19.09.2023. 07:09

@Gula_neregistrovani Evo opet opičenog Gula-buva!

4
4