Stav

Svijest, savjest i znanje Savjeta RTCG (drugi dio)

Algoritam za pomoć tužiocu

A ako tužilaštvo na šibicarske uratke dua Raonić-Drljević troši godinu dana, onda se u ozbiljnijim istragama, koje tretiraju prevejane kriminalce, nemamo čemu nadati. Zato bih volio da ovo obraćanje bude shvaćeno kao moj mali doprinos i pomoć prezauzetim tužiocima...

Algoritam za pomoć tužiocu Foto: Portal Analitika
Srđan Čović
Srđan ČovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

,,Članovi Savjeta ne predstavljaju institucije ili organizacije koje su ih predložile, već svoju dužnost obavljaju samostalno, nezavisno i po sopstvenom znanju i savjesti, radi ostvarivanja interesa javnosti, u skladu sa zakonom, Statutom RTCG i drugim opštim aktima RTCG.“ (član 34 Zakona o nacionalnom javnom emiteru)

Iz objašnjenja SDT Vladimira Novovića, datog u emisiji ,,Načisto“ TV Vijesti 6. juna 2024, da se zaključiti da je neko u njegovom preopterećenom sistemu ispitivao članove Savjeta RTCG koji su nezakonito izabrali Borisa Raonića.

Omerta javnih djelatnika

I izgleda da oni nijesu odgovarali, tj. branili su se ćutanjem. Kolika je vjerovatnoća da administracija neodgovornih i kršenju zakona sklonih Drljevića i Raonića sačuva dokaze o svojim nepočinstvima? Plus da se vidi ko je kako glasao na tajnom glasanju.

U stvari, dejstvujući tužilac ima isti problem kao potpisnik ovih redova. Kad napišete argumentovano sve o svim Raonićevim i Drljevićevim nepočinstvima, članovi Savjeta ćute. Osim kad se glasno, podržavajući Raonića, čude na što ih sve upozorava koleginica potpredsjednica Savjeta, pravnica i novinarka Marijana Camović-Veličković.

Omerta javnih djelatnika je po sebi jedna strašno sumnjiva rabota, ali da idemo redom.

Članovi Savjeta su dužni da glasaju shodno svom znanju, svijesti i savjesti i obavezni su da se povinuju odlukama sudova.

Članovi Savjeta RTCG ćute pred tužiocem koji je garant vladavine prava. Ako su radili u skladu sa navedenim, zašto ćute - je li savjest problem.

Članovi Savjeta RTCG možda ne mogu da se mentalno i misaono vrate u 1. jun 2023. Da li je problem pamćenje i svijest…

Da nemaju znanje za čitanje i elementarno razumijevanje osnovnih zakonskih načela, to je svima jasno.

Da su omalovažili odluke sudova, to je evidentno - zato ih i zovu na saslušanje.

Dakle, ovi članovi Savjeta RTCG ne ispunjavaju niti jedan kriterij za čuvanje javnog interesa. Dva su scenarija kojima se može završiti ova institucionalna zadruga.

Prvi je da poslanici koji ne čitaju i ne razumiju zakone izglasaju Zakon o javnom emiteru koji je ekskluzivno amandmanima ukrasio Raonić.

Da podsjetimo, poslanici, po zanimanju narodni tribuni, nijesu imali pravo na amandmane ukoliko ih ne podnesu u odgovarajućoj formi Spajićevom

kabinetu. Raonić je imao ekskluzivno pravo - kojom zaslugom?!

Raonić daje ostavku, a Savjet RTCG, nijem kod tužioca, radosno protivno zakonu i odluci suda raspisuje konkurs sa uslovima koji Raoniću odgovaraju kao nikad dosad. Nije u AEM. Ima pet godina radnog iskustva - istina u nezakonitom mandatu. Poslanici koji su učestvovali u ovoj aboliciji sigurno će pragmatičan prostor za indulgencije naći u najavljenoj sistematizaciji koja bez ikakve metodologije i analize povećava broj izvršilaca u RTCG za 70. Inače se od dolaska Raonića i Drljevića u RTCG zapošljava bez učešća HR službe i ostalih ,,ometajućih“ faktora. To se u pristojnom svijetu zove (više)partijsko zapošljavanje, tj. korupcija.

Druga varijanta je da tužilaštvo da maha svojim pregnućima i ubrza proces.

Engleski selektor i članovi Savjeta

Tu već zamišljamo kako će teći proces ukoliko Skupština ne izglasa Raoniću imunitet, jer to svakako nije zabranjeno evropskim aktima.

Hari Redknap, engleski selektor, optužen za utaju poreza, na sudu je izjavio da se čitav život bavio fudbalom, da nije čitao knjige i da on ne razumije značenje poreza, pa tako ne može da ga utaji.

Već vidimo članove Savjeta u razumno odbrambenim objašnjenjima.

Zamišljamo:

Pravnika Filipa kako kaže da u zakonima koje je kršio niđe eksplicitno ne piše da je zabranjeno kršiti baš taj zakon. Drljević će reći da je on bio predsjednik Savjeta kao docent, a on u stvari nije ni doktor ni docent, pa se ne broji što je u akademskom životu kršio zakon.

Naod će reći da pristaje na sve samo da ga ostave sa temperama i kanvasom. On to nije radio zbog novca nego zbog Trinaestojulske. Kao dokaz odsustva svijesti i savjesti priložiće snimak sa sjednice Administrativnog odbora, đe se to i vidi. Amina će reći da je ona stručna za engleski, ima veliko projektno iskustvo u Građanskoj alijansi i nekako joj je bilo žao da Raonić izgubi posao i dođe da ponovo sije ogromnu razarajuću energiju u njihovoj maloj skladnoj organizaciji, koja se tek skućila u Građanskoj kući i bdi nad ljudskim pravima. Rektor koji sigurno nije glasao, ali je bio presudan za kvorum u nezakonitom glasanju, učiće studente - nema pobune, nema problema. Onda ima projekata...

Raonić će već reći da je za sve kriv Savjet RTCG isto kao što je u aprilu 2023. obmanuo tužiteljku Maju Janković da je mimo svoje volje ukidao radna mjesta zaposlenicima, već da je to uradio Savjet.

Kao što vidite Hari Redknap je genije.

Brojnost plus šteta daje organizovanu grupu

Ali ima još nešto. Čin izbora Raonića, mimo zakona - dva puta, uz očigledno Raonićevo lobiranje, nije samo kratkotrajni prekršaj. Raonić je uticajem na članove koji ne samo da su ga izabrali, već mu omogućili najveću platu u državi, izazvao novčane tokove koje nije mogao dobiti po zakonu i procedurama i očigledno je da se radi o zloupotrebi službenog položaja – član 416 KZCG.

A pošto je u svoj poduhvat, radi sticanja moći i uticaja, Raonić upleo više od tri lica, ovo već postaje organizacija, takođe prepoznata u KZCG.

A ako tužilaštvo na šibicarske uratke dua Raonić-Drljević troši godinu dana, onda se u ozbiljnijim istragama, koje tretiraju prevejane kriminalce, nemamo čemu nadati.

Zato bih volio da ovo obraćanje bude shvaćeno kao moj mali doprinos i pomoć prezauzetim tužiocima... 

Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti i obmana
4
Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti i obmana
07.06.2024 06:30

 

Portal Analitika