Scena

Grci objavili esej Tanje Bakić

0205tanjaok
P
revod eseja crnogorske pjesnikinje Tanje Bakić, pod nazivom „Kavafijeva Itaka“, nedavno je objavljen na grčkom jeziku u posebnom tematu časopisa Nova odgovornost, posvećenog jubileju pjesnika Konstantina Kavafija.

Grci objavili esej Tanje Bakić
Portal AnalitikaIzvor

- Časopis Nova odgovornost izlazi u Atini, a temat je jedan u nizu događaja kojim se obilježava 150 godina od rođenja Konstantina Kavafija, jedne od najuticajnijih pjesničkih figura helenske i svjetske književnosti. Tim povodom, grčko Ministarstvo kulture je 2013. proglasilo godinom Kavafija. U istom broju časopisa objavljeni su radovi o stvaralaštvu tog pjesnika, koje potpisuju vodeći teoretičari književnosti i književnici iz različitih djelova svijeta – kazala je Bakić za Portal Analitika.

Osim grčkog Ministarstva kulture, u organizaciju programa povodom godine Kavafija uključeni su grčki Departman za modernu kulturu, Nacionalni centar za knjigu, Kulturni centar „Onazis“, strane ambasade u Grčkoj, kao i katedre studija novogrčkog jezika i književnosti u Grčkoj i inostranstvu.

Portal Analitika