Scena

Koncert "Džez u podne" i nastup trija Helmiler-Rizo-Papu za kraj JAM-a

3004Jazz
K
oncertom Džez u podne, koji će u Ministarstvu kulture na Cetinju održati Šule Jovović, Ivan Marović, Stefan Pavićević, Zoran Ćetković i Blažo Tatar, danas će početi drugo obilježavanje Međunarodnog dana džeza u Crnoj Gori.

Koncert "Džez u podne" i nastup trija Helmiler-Rizo-Papu za kraj JAM-a
Portal AnalitikaIzvor

Nacionalna komisija za UNESCO i Ministarstvo kulture organizovaće zatim radionicu na kojoj će učestvovati 30-ak mladih crnogorskih džezera, učenika i studenata.

- Međunarodni dan džeza ustanovljen je kako bi se promovisale vrijednosti džeza kao univerzalnog sredstva u jačanju saradnje među ljudima, izgradnji dijaloga i povezivanju različitih kultura u harmoničnu cjelinu. Generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova i ambasador dobre volje Herbi Henkok inaugurisali su obilježavanje ovog dana nizom svečanosti koje su 27. aprila prošle godine održane u Parizu. I Crna Gora se ovoj proslavi priključila organizovanjem ciklusa koncerata širom zemlje, u kojem je učestvovalo oko 40 muzičara. Domaćin ovogodišnje centralne proslave biće Istanbul, koji će ugostiti Henkoka i njegove goste na koncertu u Crkvi Svete Irene, a biće održani i brojni drugi nastupi, filmske projekcije i muzičke radionice – ističu iz Ministarstva kulture.

1904jam2013Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (JAM) biće danas zatvoren koncertom švajcarskog trija Helmiler – Rizo – Papu, koji će biti upriličen u KIC-u „Budo Tomović“, sa početkom u 20 časova. Koncert je dio evropske turneje kojom promovišu novi album „Waiting For You”.

- Trio okuplja tri muzičara koji zajedno stvaraju posebnu muzičku magiju. Gitarista Franc Helmiler, kontrabasista Stefano Rizo i bubnjar Marsel Papu su tri muzička mađioničara koja zvuče kao mali orkestar. Brilijantna uzajamna povezanost, neiscrpno posezanje za tonovima iz dubine prostora, formiraju njihovu muziku. Slušati ova tri umjetnika je nezaboravno iskustvo – kratka je najava koncerta trija.

Portal Analitika