Scena

Marulićevi dani: „Leda“ ispred svih sa pet nagrada u Splitu

2904marulicevi
D
rami „Leda“ rađenoj u koprodukciji Kotor Arta, Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja i Zagrebačkog kazališta mladih, dobila je pet od sedam nagrada sinoć završenih 23. Marulićevih dana.

Marulićevi dani: „Leda“ ispred svih sa pet nagrada u Splitu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je objavljeno na zvaničnim stranicama festivala, dramski tekst Miroslava Krleže, premijerno izveden prošlog ljeta na kotorskom festivalu, dobio je nagrade Marul za najbolju predstavu u cjelini, zatim Jeleni Kovačić za dramaturgiju, Anici Tomić za režiju, Nataši Dorčić za ulogu Melite, kao i Franu Đuroviću, Anici Tomić i Jeleni Kovačić za umjetničko ostvarenje, tačnije muzički koncept predstave „Leda“.

Na renomiranom Festivalu hrvatske drame i autorskog teatra, koje je 21. aprila otvoreno u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, žiri je takođe odlučio da nagradu Marul za savremeni dramski tekst dodijeli Matu Matišiću, autoru drame „Žena bez tijela“, koju je izvelo Zagrebačko kazalište mladih u režiji Božidara Violića. Uz Dorčić, nagrada za glumačko ostvarenje pripala je Nataši Barbari - Gračner za ulogu Barunice Kasteli-Glembaj u predstavi „Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane. O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud kojim je predsjedavala dramaturg Željka Udovičić, a činili su ga još glumica Bruna Bebić, dramaturg Alja Predan, glumac i pozorišni producent Hazim Begagić, i dramski pisac Ivor Martinić.

Publika Marulićevih dana kao najblju je ocjenila predstavu Krležine „Gospodu Glembajeve“ u izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i režiji Ivice Buljana. Od maksimalnih pet, „Glembajevi“ su dobili prosječnu ocjenu 4,80. Ukupna prosječna ocjena svih deset predstava izvedenih u konkurenciji za festivalske nagrade bila je prilično visoka, čak 4,29.

Nagrade je uručio zamjenik ministra kulture Vladimir Stojsavljević, a festival proglasio zatvorenim zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Visko Haladić.

Žiri glavnog medijskog pokrovitelja festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija nagradu za najbolje glumačko ostvarenje jednoglasno je dodijelio Kseniji Marinković za ulogu Eme u predstavi „Žena bez tijela“ ZKM-a. Ovaj žiri činili su Sandra Šore, Suzana Kačić - Bartulović, Cvita Pivčević, Lucija Meštrović i Najda Nižetić.

Na 23. Marulićevim danima izvedeno je deset predstava u službenom dijelu programa, po izboru selektora Darka Lukića. Festival, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji HNK u Splitu, održavao se od 21. do 28. aprila.

Portal Analitika