Scena

Zlatko Kaučič za perkusijama u Velikoj sali KIC-a

2604Zlatko
J
edan od najpoznatijih džez perkusionista regiona, Zlatko Kaučič održaće sjutra solistički koncert u Velikoj sali podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“, od 20 časova, u okviru Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori (JAM).

Zlatko Kaučič za perkusijama u Velikoj sali KIC-a
Portal AnalitikaIzvor

Renomirani slovenački umjetnik nastupa nakon što je vodio dvodnevnu radionicu za učenike Muzičke škole „Vasa Pavić“, a nastup sa njima predviđen je takođe za sjutra u 13 časova, na trgu ispred šoping centra Mall of Montenegro.

Kompozitor i perkusionista Zlatko Kaučič je džez muzičar koji je stekao veći dio svog bogatog neformalnog muzičkog obrazovanja kroz nastupe u različitim muzičkim formacijama i brojnim umjetnicima u inostranstvu - Holandiji, Portugalu, Španiji, Italiji. Studirao je bubnjeve od 1981. do 1983. u džez školi Taller de musicos u Barseloni, ujedno sarađujući sa Čakom Izraelsom, Ronom Meklurom i Davidom Šniterom. Nastupao je i u SAD-u 1987. godine u Itaki i 1989. godine na Svjetskom festivalu u Atlanati. Nakon povratka u Sloveniju, 1992. godine, Kaučič je bio glavni protagonista novog džeza i improvizacije. Izvodio je i predstavljao svoje muzičke projekte na glavnim scenama, od Ljubljanskog džez festivala, Lent džez festivala i festivala džeza u Cerknu do festivala Druga Godba i Kreativnog kampa Sajeta. Nastupao je, pored ostalih, sa Đanluiđijem Trovezijem, Peterom Brocmanom, Stivom Lejsijem, Antonijom Marangolom, Aleksanderom Balaneskuom, Polom Mekendlesom, Trevorom Votsom, Luisom Sklavisom i Markom Ribotom.

- Njegova snažna solistička perkusivna muzika, uz korišćenje različitih zvučnih objekata, igračaka, posuđa i gongova i ukupna zvučna osjećajnost je predstavljena na njegovom samostalnom albumu „Paun“ iz 2005. godine. Među brojnim snimcima, izdvaja se CD trilogija kojom je obilježio 30 godina rada, kao i audio zapisi koncerata iz 2009. godine sa njemačkim saksofonistom Brocmanom, pjevačem Sadetom Turkozom, kao i trija sa argentinskim saksofonistom Havijerom Edgradom Girotom, za koji je 2011. godine dobio nagradu Prešern fondacije. Kaučič je učesnik brojnih projekata u kojima su povezani muzika, poezija i ples.

Portal Analitika