Scena

Omaž Dušanu Vukotiću i gostovanje Arsena Ostojića na UDG

2204Surogat
F
akultet umjetnosti Univerziteta Donja Gorica organizuju 24. i 25. aprila manifestaciju Dani filma, tokom koje će biti priređen omaž Dušanu Vukotiću i gostovanje režisera Arsena Antona Ostojića.

Omaž Dušanu Vukotiću i gostovanje Arsena Ostojića na UDG
Portal AnalitikaIzvor

U sjećanje na osnivača čuvene Zagrebačke škole animacije i jedinog jugoslovenskog dobitnika Oskara, Dušana Vukotića (1927-1998), a u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, u srijedu će biti prikazani filmovi: „Krava na mjesecu“ (1959) i „Igra“ (1962), sa početkom u 17 časova. Oskarom nagrađeni „Surogat“ (1961) biće predstavljen u četvrtak, od 20 časova.

Renomirani režiser i predavač zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, Arsen Anton Ostojić, 25. aprila će u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u podne održati predavanje „Kristalni otmičari - posljednji nerealizovani projekat Dušana Vukotića“.

Takođe, 24. aprila u 20 časova održaće se crnogorska premijera višestruko nagrađivanog Ostojićevog filma „Halimin put“. Nakon projekcije, reditelj će o ovom svom djelu razgovarati sa publikom.

„Halimin put“, nastao je prošle godine u koprodukciji Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Srbije, po scenariju Feđe Isovića, Glavne uloge tumače Alma Prica, Olga Pakalović, Mijo Jurišić i Mustafa Nadarević.

Arsen Anton Ostojić diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti Zagrebu 1991, a magistrirao filmsku produkciju na Univerzitetu Njujork tri godine kasnije. Režirao je tri uspješna dugometražna igrana filma: „Ta divna splitska noć“ 2004, „Ničiji sin“ 2008. i „Halimin put“ 2012. godine, za koja je do sada nagrađen sa ukupno 52 hrvatske i međunarodne nagrade. Snimio je više kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, te jednu uspješnu pozorišnu predstavu. Radio je kao asistent i pomoćnik režije, i direktor filma na 20 igranih ostvarenja u Evropi i SAD-u. Predavao je više godina filmsku režiju u Njujorku i Salcburgu, gdje je bio i šef odsjeka. Trenutno je vanredni profesor na Odsjeku produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Evropske filmske akademije od 2005. godine.

Portal Analitika