Scena

JAM: Film o Bili Holidej i kraj turneje dua Gavranović - Lebe

1904jam2013
F
ilmska biografija slavne džez pjevačice Bili Holidej, „Lady Sings the Blues“ biće večeras prikazana u sali DODEST-a, sa početkom u 21 čas, u okviru Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori (JAM).

JAM: Film o Bili Holidej i kraj turneje dua Gavranović - Lebe
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o ostvarenju američkog reditelja Sidnija Dž. Fjurija iz 1972. godine, u kome glavnu ulogu igra Dajana Ros. Film je nominovan za pet Oskara, a produkcijska kuća „Motown“ kasnije je izdala dupli album Dijane Ros pod istim nazivom, sa numerama iz filma. Album je bio prvi na Bilbordovoj listi u aprilu 1973, i ujedno jedan od najuspješnijih albuma poznate tamnopute pjevačice, prodat u dva miliona primjeraka samo u prvoj sedmici po objavljivanju.

„Lady Sings the Blues“ je dio ciklusa Džez na filmu, posvećenog džezu, džez umjetnicima i imaju muzičku džez temu. Program se realizuje u saradnji sa Američkim uglom i udruženjem Jazz Art.

Posljednji koncert crnogorske turneje džez dua Filipa Gavranovića i Lare Lebe, biće sjutra održan u Velikoj sali podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“, od 21 čas.

Duo je koncertom na Cetinju započeo turneju, tokom koje su naš poznati džez gitarista i vokalna umjetnica iz Njemačke nastupili još u Beranama, Kotoru i Tivtu.

1904filiplaraFilip Gavranović je počeo da svira klasičnu gitaru sa devet godina. U Podgorici je završio nižu i prva dva razreda srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ u klasi profesora Nedeljka Pejovića, a dovršio je u klasi profesora Srđana Bulatovića, uporedo učeći džez gitaru u klasi Milorada Jovovića. Iako je 2007. godine počeo studije klasične gitare na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, takođe u klasi Bulatovića, odlučuje da slijedi svoj izraz i u maju 2010. postaje drugi student renomirane džez akademiju u Gracu, u klasi profesora Gida Ježenškog. Nastupao je u bendu “Banda od muzike”, gostovao na koncertima mnogih crnogorskih grupa, poput „Autumn For Free“. Gostovao je na njihovom albumu „Signal Test“ i „10/8“ Vladimira Maraša. Bio je na sceni CNP-a u predstavama „Kristofor Kolumbo“, „Europa“, „Montenegro Blues“, „Ajmo na seks“ i „Art Export“. Radio je muzičku produkciju za predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Kad su žene imale krila“, gdje je bio i koautor. Nastupao je na Petrovac Jazz Fest-u i Mjesecu poštovanja džeza. Pored samostalnih projekata, član je crnogorskog rege benda „Fetah Vibration“ i sastava „Baltazar“. Sarađuje sa Ćincijom Katanijom, džez pjevačicom iz Švajcarske i njenim bendom iz Graca, kao i bendom „Backyard Jazz Orchestra“ kojeg vode Peter Evald i Štefana Šulce. Radio je još sa trubačem Strahinjom Kovačevićem (“Mit o Blužđu”), Petrom Dobričaninom (“Osvrt cigaretara”) i Vjerom Nikolić (“Kad su žene imale krila”). Trenutno priprema dva nova autorska ostvarenja.

Lara Lebe je rođena i odrasla u Berlinu. U petnaestoj godini, nakon sedam godina sviranja violine, prešla je na pjevanje. Dvije godine bila je član džez-pop hora „Young Voices Brandenburg“ i učestvovala je u snimanju CD-u „Echoes of Motown“. Diplomirala je na Visokoj školi za pozorište, muziku i medije u Hanoveru, gdje je započela svoj vokalni stila kroz rad sa bendom „Grenzbereche“. Lebe se pojavljuje i na CD-u „Tapetenwechsel“ ansambla „Salon Giselle“. Bila je gost nekoliko projekata, među kojima je njemački „Big Bend Blechschaden“. Pored koncertnih nastupa, radi kao profesor pjevanja u Muzičkoj školi u Volfsburgu i vodi horove. Posljednjih nekoliko godina djeluje i kao kompozitor i aranžer. Lara Lebe je učestvovala u različitim projektima klasične, a kapela i džez muzike koji su izvođeni u Njemačkoj, Mađarskoj, Švedskoj i Južnoj Africi.

Portal Analitika