Scena

Njegošev font Adele Zejnilović na izložbi u Galeriji "Centar"

1704zejnilovic
S
pecifična izložba „Digitalna rekonstrukcija rukopisa Petra II Petrovića Njegoša”, čija je autorka Adela Zejnilović, biće sjutra otvorena u podgoričkoj Galeriji „Centar“ u 20 časova.

Njegošev font Adele Zejnilović na izložbi u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Ovim događajem Centar savremene umjetnosti Crne Gore započinje obilježavanje značajnog jubileja - 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Izložba ima interaktivni karakter, pa će publika moći, pored ostalog, na postavljenim računarima da piše fontom proisteklim iz Njegoševog rukopisa.

Adela Zejnilović je rođena 1977. u Prištini. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Mila Grozdanića, na odsjeku za grafički dizajn, gdje je i magistrirala. Sada je na istom fakultetu angažovna kao stručni saradnik na predmetima Tipografija i Grafičke komunikacije. Studijski je boravila na Univerzitetu „Mark Bloh“ u Strazburu.

Izlagala je na nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi, a dobitnica je više nagrada iz oblasti grafičkog dizajna.

1704zejnilovic1- Gomila stručnih termina Adelinog zanata, a povezuje ih jedna riječ – kontrast. Iako sad djelujem kao neki prepamenta čovjke koji je iz glave prosuo ovoliko terminusa technicusa (skoro pa doktor medicine), ima i mnogo pametnijih; kao recimo onaj tip što je rekao da od svih stvari na ovome svijetu jedino je izvjesno da postoje razlike... Adela voli te razlike, isto kao što ih je i Njegoš volio. Ali, Adela nije kopala i premjeravala Njegoševe kosti, niti je vještački oživljavala Njegošev rječnik, niti je islikala hiljaditu repliku Njegoševog famoznog foto-portreta, ali je zato marljivo cizelirala litere i oživljavajući Njegošev rukopis poklonila ga tamo đe pripada – svijetu – zapisao je u katalogu doc. mr Nikola Latković, koji će ujedno otvoriti sjutrašnju izložbu.
Portal Analitika