Scena

A tempo: Suđić sa CSO izvodi Simfoniju sudbine

1604atempo
C
rnogorski simfonijski orkestar održaće večeras drugi koncert na 12. festivalu A tempo, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 časova.

A tempo: Suđić sa CSO izvodi Simfoniju sudbine
Portal AnalitikaIzvor

Uz upravu jednog od najpoznatijih dirigenata šireg regiona, orkestar će izvesti Uvertire za operu Leonora Ludviga van Betovena, Koncert za violu i orkestar op. 88 u e-molu, Maksa Bruha, i - nakon više od četrdeset godina u Crnoj Gori - Betovenovu Petu simfoniju u c-molu, op.67. „Simfonija sudbine“, kako se često naziva Peta simfonija, završena je i premijerno izvedena u Beču, 1808. godine.

Solističke dionice u Bruhovom Koncertu će tumačiti crnogorski umjetnik Ivan Vukčević, prvi violista Švajcarskog orkestra iz Lugana, i Milan Reržiha, prvi klarinetista Praškog klarinetskog kvarteta i profesor na Konzervatorijumu u Luganu.

Bojan Suđić prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Prvi je dobitnik I nagrade na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika, 1989. godine u kategoriji dirigovanja. Suđić je od 1985. godine bio asistent dirigenta, a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štokholmu. Gostovao je u Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Portugaliji, Kini... Sarađivao je sa više evropskih orkestara, posebno se ističu nastupi sa Helsinškom i Novosibirskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Odenzea, Metropoliten orkestrom iz Lisabona. Godine 2005. postao je Umjetnički direktor – Šef dirigent Muzičke produkcije RTS. Profesor je dirigovanja na FMU u Beogradu.

Ivan Vukčević je studirao na Viktorijanskom umjetničkom koledžu u Melburnu, gdje je diplomirao sa počastima, kao i na uglednoj Međunarodnoj muzičkoj akademiji Menjuhin u Švajcarskoj, gdje je završio i postdiplomske studije 2000. godine. Dobitnik je nagrade Vosel Memorial 1998. godine, osvoji je prve nagrade na nekoliko takmičenja kamerne muzike, uključujući Margaret Belo za 1996. i nagradu Kokert za solo izvođenje.

Kao solista nastupao je sa simfonijskim orkestrom Stavanger iz Norveške, Kamernikm orkestrom Lisi iz Gštada, kamernim orkestrom Slovenačke filharmonije i Italijanskim orkestrom Švajcarske. Od oktobra 2002. je prva viola u Švajcarskom orkestru iz Lugana, a godinu kasnije postao je i član gudačkog tria Trigon. Svira na violi Jozefa Galjana iz 1789. godine.

Milan Reržiha završio je studije na Konzervatorijumu u Teplicama, a magistrirao na Akademiji za izvođačke umjetnosti u Pragu. Godine 1997. uspješno je završio studije na Međunarodnoj akademiji za savremenu muziku na Konzervatorijumu u Parizu. Nastupao je sa Filharmonijom sjeverne Češke, Bazelskim simfonijskim orkestrom, Evropskim solistima iz Luksemburga, kamernim ansamblom Filharmonije južne Češke, Praškim studentskim orkestrom... Od 2001. godine nastupa kao gostujući solista sa Češkom filharmonijom, a zatim je postao i redovan je gost orkestra Evropskih solista. Sarađivao je sa gudačkim kvartetima Herold, Nostik, Stamik i Amadeus. Angažovan je kao prvi klarinetista Praškog klarinetskog kvarteta, a od 2002. je profesor na Konzervatorijumu  u Luganu.

Portal Analitika