Scena

„Nedovšene modernizacije“: Refleksija društveno-političkog konteksta socijalizma

1304cetinje1
K
ako se radi o bliskoj prošlosti, možemo zaključiti da su isti ljudi koji su utopistički učestvovali u građenju društvenog sistema, istovremeno pragmatično učestvovali i u njegovoj transformaciji, što govori o važnosti ozbiljnog shvatanja društvenog okvira u kontekstu očuvanja opštih vrijednosti, i da je svaki nagli prekid bolan, kazao je Nebojša Adžić iz Udruženja arhitekata Crne Gore, koji je sinoć otvorio izložbu „Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma“ u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.
„Nedovšene modernizacije“: Refleksija društveno-političkog konteksta socijalizma
Portal AnalitikaIzvor

Adžić je izrazio nadu da će se saznati „da li je uzrok nedovršenosti ljudski faktor ili su to društvene okolnosti“ i podsjetio:

- Projekat „Nedovršene modernizacije“ je veoma ozbiljan projekat, koji trajao dvije godine, i koji je realizovan saradnjom više institucija iz različitih zemalja Jugoistočne Evrope. U toku projekta, održano je više istraživačkih radionica, pet konferencija, analizirane četiri tematske jedinice, a kao finalni produkt je ova izložba.

1304cetinje

Riječ je o postavci koja prezentuje arhitektonske projekte i velike urbanističke planove koji su obilježili jugoslovensko-socijalističko razdoblje i fokusira se na prekretnice i nedovršene vizije modernizacije gradova za vrijeme socijalizma. Ipak, kako je i Adžić kazao, Crna Gora nije zastupljena u ovoj postavci. Svakako, dva primjera pripadaju porodici „nedovršenih modernizacija“: jedan je Dom revolucije u Nikšiću, a drugi je regionalni projekat „Južni Jadran“.

Početak izložbe na Cetinju pratilo je prvo u nizu predavanja, sa temom „Arhitektura kao tekst kulture: objekti kulture u Crnoj Gori – generatori urbaniteta“ koji je održala mr Slavica Stamatović-Vučković sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Ona je u iscrpnom predavanju napravila hronološki pregled objekata koje karakteriše “nedovršena modernizacija”, kao što su domovi kulture u Pljevljima, Ulcinju, takozvani Zadružni domovi u velikom broju sela, Reonski dom kulture (kasnije Narodno pozorište) u Podgorici, Umjetnički paviljon i Dom omladine takođe u Podgorici. Tu su i zgrade „Zeta filma“ u Budvi i Doma sindikata, kasnije Bioskop „18. septembar“ u Nikšiću. Riječ je o objektima koji često nijesu primjereni prostoru u koji su smješteni, nastali u vremenu kada se sve gradilo „bez plana“, „na juriš“, i najčešće nijesu privedeni prvobitnoj namjeni. Za jedan broj ovih objekata, autor projekta je nepoznat.

- Građeni po svim crnogorskim gradovima i većim mjestima, ovi objekti svojom prostorno-funkcionalnom definicijom predstavljaju refleksiju šireg društveno-političkog konteksta u kom su nastajali, kao generatori lokalnog urbaniteta, naročito u periodu podražavanja modela modernističko-socijalističkog grada – zaključila je Stamatović-Vučković.

1304cetinje2Postavka „Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma“ rezultat je dvogodišnjeg istraživačkog projekta, koji se bavio proizvodnjom izgrađene okoline unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta socijalističke Jugoslavije, kao i refleksije tih procesa u današnjim nezavisnim državama, nakon raspada bivše države.

Izložba na Cetinju biće otvorena do 5. maja, pokrovitelj je Ministarstvo kulture Crne Gore, a organizator izložbe Narodni muzej Crne Gore i studio DVARP iz Podgorice.

 

Portal Analitika