Scena

Tri prve nagrade na Festivalu "Bruna Špiler" za učenike SMŠ "Vasa Pavić"

1004spiler
M
lade sopranistkinje Nataša Jovović i Olivera Perunović, i tenor Vladimir Čabak, učenici Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“, prvonagrađeni su u dvije kategorije 6. Međunarodnog festivala solo pjevača „Bruna Špiler“, koje je proteklog vikenda održano u Herceg Novom.

Tri prve nagrade na Festivalu "Bruna Špiler" za učenike SMŠ "Vasa Pavić"
Portal AnalitikaIzvor

Na manifestaciji održanoj u hercegnovskoj Muzičkoj školi, učestvovalo je 70 mladih takmičara iz Slovenije, Hvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rusije, Belgije, Litvanije i Crne Gore. Konkurenti su bili podijeljeni po uzrastu u pretkategoriju i četiri kategorije. U međunarodnom žiriju su operski pjevači i profesori Snežana - Nena Brzaković iz Berlina, zatim Miomira Vitas iz Pariza - učenica Brune Špiler, Deividas Staponkus iz Litvanije i Katarina Hataja, koja je umjetnička direktorka Operose iz Finske.

Perunović i Čabak osvojili su prve nagrade u pretkategoriji, dok je Jovović bila među najboljima kod vršnjakinja iz prve kategorije.

- Vladimiru i Oliveri ovo je bilo prvo takmičenje solo pjevanja, iako je Perunović već imala iskustva sa takmičenja kao učenica klavira. Nataša je prošle godine osvojila više nagrada. Na istom takmičenju u Herceg Novom osvojila je specijalnu nagradu, i Zlatnu liru na republičkom takmičenju, kao članica vokalnog dua. U Beogradu je osvojila drugu nagradu na takmičenju „Lazar Jovanović“, a zatim se krajem marta takmičila na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine. Iako je bila najmlađa takmičarka – u istoj kategoriji su bili takmičari od 18 do 30 godina - pokazala se u odličnom svjetlu i ostavila utisak na međunarodni žiri tog konkursa – kazala je sopranistkinja Zorana Latković, profesorica u podgoričkoj muzičkoj školi.

Osim nje, za uspjeh naših mladih pjevača zaslužna je i njena koleginica Ivana Pekić, kao i Marija Vujanović koja je bila korepetitor.

Prema najavama organizatora Festivala „Bruna Špiler“, pobjednici dobijaju mogućnost da nastupe na evropskim scenama. Osim nagrada koje dodjeljuju organizatori Festivala, tu su i nagrade članova žirija - putovanje u Francusku i učešče u pripremi opere, dvije školarine za master-klas u Njemačkoj i četiri nagrade Festivala Operosa.

Portal Analitika