Scena

Prvi koncert džez pijaniste Enesa Tahirovića u KIC-u

1004jam2013
T
alentovani crnogorski džez pijanista Enes Tahirović nastupiće večeras u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova, u okviru ciklusa „Mladi crnogorski pijanisti“, a kao gost ovogišnjeg Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori.

Prvi koncert džez pijaniste Enesa Tahirovića u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Program njegovog debija na koncertnoj sceni čine kompozicije poznatih džez autora. Tahirović će izvesti „Maiden Voyage“ (1965) Herbija Hankoka, „Straight No Chaser“ (1951) Telonijusa Manka, „Dat Dere“ (1959) Bobija Timonsa, „Pannonica“ (1956) Telonijusa Manka, „Recorda Me“ (1963) Džoa Hendersona, „Blue in Green“ (1959) Bila Evansa, „Someday My Prince Will Come“ (1937) Frenka Čerčila i „Satin Doll“ (1953) Djuka Elingtona i Bilija Strejhorna. No, biće ovo posebna prilika da publika čuje i dvije kompozicije Tahirovića – „Dead End“ i „Stoic Theme“.

1004enesEnes Tahirović je rođen 1991. godine u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi prof. Lidije Skender. Uz to, usavršavao se pohađajući klavir na Ujedinjenom svjetskom koledžu u Duinu, u Italiji, u klasi prof. Igora Konjolata i majstorskih kurseva kod članova ansambla „Trio di Trieste“. Nastupao je kao solista i u kamernim sastavima, i osvajao značajne nagrade na republičkim takmičenjima. Iako je 2009. trebalo da upiše univerzitet u Teksasu, njegovo interesovanje za džez muziku je prevladalo, pa je postao student džez klavira na renomiranom Univerzitetu za muziku i dramske umjetnosti u Gracu, u klasi poznatog njemačkog džez pijaniste Olafa Polciena i član univerzitetskog džez hora. Nastupao je sa džez orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u dvorani „Lisinski“ u Zagrebu. Učestvovao je u različitim džez projektima i nastupao sa istaknutim svjetskim umjetnicima, poput Stjepka Guta, Ehuda Ašerija, Patrika O'Lirija, Hauarda Kertisa i Džoa Kaplovica. Od 2009. godine je aktivni učesnik u radionicama i projektima JAM-a. Trenutno privodi kraju osnovne studije džez klavira i priprema prvi album.

Od 21 čas, i večeras će u Etno džez klubu „Sejdefa“ nastupati „MP Trio“, čija će gošća biti Sanja Raičković.

Portal Analitika