Scena

Koncert dua Nikčević - Brajović u PAM-u

2903BojanaBoris
Duo gitaristkinje Bojane Brajović i flautiste Borisa Nikčevića održaće večeras koncert u multimedijalnoj sali PAM-a (Vlada Markovića bb), sa početkom u 19 časova.

Koncert dua Nikčević - Brajović u PAM-u
Portal AnalitikaIzvor

Pred podgoričkom publikom će izvesti djela Lacrimae pavane i Gallarda Džona Doulenda, Hendlovu Sonatu u e-molu, „Cafe“ i „Nightclub“ Astora Pjacole, Serenadu Franca Šuberta, „Mouvements perpetuels“ Fransisa Pulanka, „Pjesma buljine“ Bora Tamindžića i „Amasia“ Lorana Butroa.

Bojana Brajović počela je da uči gitaru u barskoj muzičkoj školi, kod prof. Ranka Domazetovića. Završila je Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi prof. Srđana Bulatovića, a zatim postala prvi diplomirani crnogorski gitarista na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Tokom školovanja, osvojila je brojne prve i specijalne nagrade na takmičenjima, a laureat je i prve nagrade na Guitar Art Summer Festu u Herceg Novom 2006. godine. Usavršavala se na master klasovima i seminarima kod renomiranih svjetskih gitarista, poput Rolana Djensa i Emira Karamazova. Nastupala je na festivalima Barski ljetopis, Budva Grad teatar, Montenegro Music Festival, Bar Guitar Fest, zatim Guitar Open Festival u Subotici, Guitar festival Kras u Sloveniji, Guitar Art Summer Fest u Herceg Novom, Cantiere Della Musica u Italiji i solistički nastupala na koncertima u Baru, Podgorici, Petrovcu i Nikšiću. Sarađivala je sa crnogorskim Simfonijskim orkestrom i kamernim ansamblima.

Od 2005. godine predaje gitaru u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici. U septembru 2006. je izabrana za predsjednika Udruženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore Argus, koje organizuje Bar Guitar Fest.

Flautista Boris Nikčević rođen je 1971. god. u Francuskoj, gdje je započeo muzičko obrazovanje u privatnoj muzičkoj školi. Po dolasku u Podgoricu 1986. godine, nastavio je da se školuje u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“, u klasi prof. Mila Asića. Upisao je Muzičku akademiju, gdje je pohađao klasu prof. Miodraga Azanjca. Nakon Podgorice, Nikčević se usavršavao na Konzervatorijumu u Versaju, u klasi prof. Žan Mišela Varaša. Tokom boravka u Francuskoj redovno je nastupao na koncertima kao solista, u kamernim ansamblima i kao orkestarski muzičar. Bavio se pedagoškim radom na konzervatorijumima Rahmanjinov i Klod Debisi i muzičkim školama u Francuskoj. Učestvovao je na brojnim takmičenjima u Francuskoj i Crnoj Gori, i osvojio veliki broj nagrada. Sada je predavač u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“: od 1995. godina radi kao profesor kamerne muzike i flaute, i šef je duvačkog odsjeka škole. Kontinuirano je aktivan kao izvođač, u raznovrsnim kamernim ansamblima. Snimio je prvi CD za flautu i gitaru u Crnoj Gori „Cafe“, sa gitaristom Srđanom Bulatovićem. Osnivač je Asocijacije flautista Crne Gore, čiji je predsjednik od 2009. godine, i osnivač i flautista džez sastava Clazz Quintet koji njeguje i izvodi žanrovski raznovrsnu muziku XX vijeka.

Portal Analitika