Scena

Nagrada Pibodi za Marinu Abramović

2803marinaAbramovic
P
oznata svjetska umjetnica performansa Marina Abramović ponovo se našla u središtu pažnje nakon što je dokumentarac „Marina Abramovć: Umjetnik je prisutan“ nagrađen prestižnom Pibodi nagradom, prenosi B92.

Nagrada Pibodi za Marinu Abramović
Portal AnalitikaIzvor

Dobitnici ovogodišnjih Pibodi priznanja (The George Foster Peabody Award), koja se dodjeljuju za izvanredna dostignuća u radijskoj i televizijskoj produkciji, saopšteni su juče u SAD.

Dokumentarac „Marina Abramovć: Umjetnik je prisutan“ opisan je kao izazovna, provokativna i intimna priča o umjetnici koja je kumovala performansu. Iako je u počteku prikazivan na brojnim svjetskim festivalima, osvajajući nagrade među kojima se ističe priznanje publike na Berlinalu, film je ovoga puta nagrađen zahvaljujući emitovanju na kablovskoj mreži HBO.

„Marina Abramovć: Umjetnik je prisutan“ govori o velikoj retrospektivi - performansu Marine Abramović. Tokom tromjesečne izvedbe u Muzeju moderne umjetnosti u Nujorku (MOMA) umjetnica je svakog dana nepomično i nijemo sjedjela usred muzeja, dok su se pred njom smjenjivali posjetioci, a oko nje izvodili njeni raniji performansi.

Portal Analitika