Scena

"Priče" i monografija Ane Miljkovac u Perjaničkom domu

25036miljkovac
P
romocija monogorafije „Gledati kroz – Priče o MMF-u“ i retrospektivna izložba pod nazivom „Priče“ akademske vajarke Ane Miljkovac biće sjutra upriličene u Perjaničkom domu na Kruševcu, sa počektom u 19 časova.

"Priče" i monografija Ane Miljkovac u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

Na promociji će govoriti prof. Pavle Pejović i istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Izložba predstavlja presjek dvadesetogodišnjeg profesionalnog rada ove umjetnice. Svaki period je predstavljen najboljim radovima: skulpturama nastalim od 1992. do 1997, instalacijama nastalim u periodu 1997-2008, fotografijama iz 2009. godine, kao i radove nastale od 2009. do 2011. godine, koje je radila pod pseudonimom Smilja Bosiljčić, sve do najnovijih radova s kraja prošle i početka ove godine.

- To je do kraja subjektivno gledište. Obuhvata povezivanje materijala koji su korišćeni, životnih situacija koje su se poklapale sa vremenom izrade radova, a koje su uticale na njihovo definisanje i razmišljanja koja su bila povod za njihovo ostvarenje. Kao primjer bih izdvojila najnovije radove, tj. one koji su trenutno aktuelni. To su priče o MMF-u. Njihov smisao je sljedeći: MMF kao globalni igrač mijenja sliku na zemljinoj kugli, od krupnog biznisa (kapitala), prema politici, prema prirodi i intimnim stvarima. Svijet se mijenja, konstantno, ubrzano i prilično pedantno. Sjećanja na prirodu, komunizam, nebo, voće… su radovi malih dimenzija formirani kao slike. Oni imaju direktan i nedvosmislen cilj, da zadrže sjećanje na poznati svijet kakav je bio i kakav je u ovom trenutku, a koji  će već sjutra biti drastično drugačiji – zapisala je Ana Miljkovac o ovom ciklusu predstavljenom u dvojezičnoj monografiji.

U istom naslovu mogu se naći i tekstovi istoričara umjetnosti Zorana Gavrića, Svetlane Racanović i Ljiljane Karadžić, kao i psihologa Vasa Milunovića. Izdavač monografije je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Portal Analitika